Ar gali augalai žiemoti lauko vazonuose?

Jei lauko gėlynas, terasa ar balkonas vasarą buvo prieglobsčiu vazonuose augančioms gėlėms ar medeliams, rudenį reikia pagalvoti, ką su jais daryti.

Kas lauke, kas namie

Daugelis vazonuose auginamų gėlių yra daugiametės. Vienos gali peržiemoti lauke, kitos turėtų keliauti į namus. Puošnias pelargonijas, fuksijas galima parsinešti į namus. Tai padarykite vos orams pradėjus vėsti, nereikėtų laukti, kol lauke bus tik pora laipsnių šilumos, nes patekusios į šiltą kambarį jos patirs stresą, numes lapus ir praras dekoratyvumą. Tiesa, šios gėlės gražiai žydės tik jei pakaks šviesos – taigi teks gėles papildomai apšviesti. Arba galite jas apkarpyti ir laikyti vėsioje patalpoje – gėlės išliks gyvos, nors neaugs, o pavasarį vėl pasipuoš žiedais.

Jei gresia šalnos, nakčiai augalus pridenkite plėvele, medžiaga ar laikraščiais. Lauke paliekami augalai geriausiai jaustųsi įkasti į žemę (tik ne visuomet galime jiems tokias puikias sąlygas suteikti...). Taip įkurdintus augalus reikėtų užberti durpėmis ar kitaip mulčiuoti. Šalčiams atsparūs žoliniai augalai gali peržiemoti vazonuose, jei tik šie pakankamai dideli.

Krūmeliai ir medeliai, kurie numeta lapus, prieš prasidedant žiemai geriausiai jaustųsi vazonuose, įnešti į nešildomas patalpas. Jautresnius augalus galima sustatyti į plastiko maišus, įberti į juos sausų lapų ar durpių, kad būtų šilčiau. Perdžiūvusią žemę kartais reikia palaistyti.

Visžaliai augalai, kurie nenumeta spyglių ar lapų, turi būti palaistomi ir orams vėstant, nes jie garina vandenį. Ypač gausiai juos reikia laistyti rudenį, prieš žemei sušąlant. Atsparesnius šalčiui galima laikyti lauke, tačiau užuovėjoje ir toliau nuo tiesioginių saulės spindulių.
Jei augalas prarado dekoratyvumą, bet paliekate vazoną lauke, pastatykite atokesnėje vietoje, kad negadintų vaizdo. Jei indas tinkamas žiemoti, kitais metais gėlė vėl sužaliuos. Arba galite į vazoną įsmeigti stilingą medžio šakelę, prikabinti vaisių, lapų – sukūrę floristinę kompoziciją grožėsitės ja net kai aplinkui bus nykus vaizdas.

Apie vazonus

Mažuose vazonuose augalams sunku žiemoti, net jei jie nelabai bijo šalnų: žemė išdžiūva ir sušąla, košia ledinis vėjas. Vazonus apšiltinkite putplasčiu, šiaudais ar šakomis, apiberkite durpėmis, lapais, o ant viršaus galite apvynioti drobiniu audiniu, kad dekoratyviau atrodytų. Nepalikite augalų itališkos keramikos vazonuose – į jų sieneles įsigeria drėgmė ir vazonai suskyla. Gėlės greičiau peršąla ir plastikiniuose vazonuose plonomis sienelėmis. Šilumą geriausiai saugo kietoji keramika: šamotas, akmens masė.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis