Aplinka, kurioje karaliauja hortenzijos

Kraštovaizdžio dizainerės Jurgos Olisevičienės sukurta aplinka gyvenamajame sklype įspūdingiausiai atrodo antroje vasaros pusėje – kai sužydi šluotelinės hortenzijos, kai jų šakos linksta nuo elegantiškų, puošnių, subtiliais rausvais atspalviais kerinčių žiedų. Jų daug, labai daug – želdynuose auga apie tris dešimtis šluotelinių hortenzijų krūmų. Dalinamės ekspertės patarimais, triukais ir rekomendacijomis, kuriant savo kiemo aplinką.

Kurdama aplinkos projektą Jurga Olisevičienė turėjo įveikti nelengvą užduotį – 10 arų sklype stūksojo didelis margų plytų namas, aptvertas masyvia tvora, vinguriavo ryškiaspalvių trinkelių takai, tad augalus reikėjo derinti taip, kad jie prislopintų spalvų gausą, sušvelnintų aštrius kampus, bet ir būtų matomi šalia didelio pastato, atsvertų mūro šaltumą.


Kai namas masyvus, mažais augalais erdvės nesuvaldysi – bent keletas jų turėtų būti didesni. Todėl sklype pasodinta pušų, į visas puses šakojasi ir svyra liaunos pilkosios lanksvos. Nors krūmai nemaži, jų išsidraikiusios plunksninės šakelės atrodo itin lengvos. Deja, lanksvos žydi gana trumpai – šiuo požiūriu joms toli iki hortenzijų. Kuriant aplinką, svarbu buvo atsižvelgti ir į tai, kad aplink statėsi naujakuriai. Tad sklypą norėjosi paslėpti nuo svetimų žvilgsnių, suteikti jam jaukaus privatumo. Kraštovaizdžio dizainerei šis tikslas visada atrodo svarbiausias – jei aplinkiniai mato tavo kiemą, jis nei džiaugsmo teikia, nei yra naudojamas.


Šluotelines hortenzijas Jurga vadina savo vizitine kortele – tai mėgstamiausias jos augalas. Kraštovaizdžio dizainerė įsitikinusi, kad nėra antroje vasaros pusėje gražiau žydinčio ir prabangiau atrodančio dekoratyvinio krūmo. Itin žavi hortenzijų spalvų kaita: iš pradžių žiedai būna baltai žalsvi, paskui nubąla, vėliau rausvėja, o rudeniop vieni įgauna tamsiai purpurinį, kiti – plytų atspalvį. Dabar yra įvairiausių šluotelinių hortenzijų veislių – jos skirtingos, todėl dar gražesnės.


Daugiausia sklype pasodinta 'Vanille Fraise' veislės krūmų. Jie pusiau apvalūs – taip svyra nuo žiedų svorio linkstančios šakos. Ši veislė taip pavadinta todėl, kad jos žiedynų forma primena ledų ragelį. Laikui einant mados keičiasi, vienus įspūdingus augalus keičia kiti, dar įmantresni. O juk norisi, kad želdynai ilgai nepabostų, būtų mieli ir gražūs – iš tiesų tik su metais augalai įgauna vertės, atskleidžia visą savo dekoratyvumą. Tad Jurga labiausiai mėgsta klasikinį stilių, jai patinka peizažinis kraštovaizdis: jis plastiškas, natūralus, puikiai tinka bet kokioje aplinkoje.


Pataria nemaišyti daug augalų


Gėlynuose nėra didelės augalų įvairovės. Šią idėją Jurga nusižiūrėjo iš gamtos: juk miške irgi nėra jų gausos vienoje vietoje, auga tik tam tikros rūšys. Kuo paprastesni jų deriniai, tuo unikaliau atrodo. Kurdama sodą kraštovaizdžio dizainerė dažniausiai komponuoja dviejų trijų rūšių spygliuočius.


Mėgstamiausi iš jų yra pušys, ypač kalninės ir juodosios. Šie augalai ne tik elegantiški, bet ir būtini, kad žiemą sodas neatrodytų nykiai: jie tarsi kareiviai, savo pareigą atliekantys, kai lapuočiai netenka dekoratyvumo. O nuo pavasario sklype žydi lanksvos, persinė alyva, jazminas, rododendrai – jų žiedų atspalviai subtilūs, švelnūs. Rausvus statinių ir hortenzijų žiedų atspalvius atkartoja keli pūsleniai, raugerškiai.


M.Jurkutės nuotr.


Želdynai sodinti dviem etapais – didžioji kiemo dalis apželdinta prieš trejetą metų, o zona šalia pirties – tik šios vasaros pradžioje. Kadangi pirtis yra atokiau nuo namo ir aplinkinių labai matoma, norėjosi jai suteikti privatumo, priešais įėjimo zoną pasodinant gėlynų.


Kaip dar galima panaudoti hortenzijas?


Net nuskinti hortenzijų žiedai ilgai išlieka puošnūs – jiems sudžiuvus raudona spalva neišbluks iki trejų metų! Tinka hortenzijos ir puokštėms – jos itin dera su rožėmis. Todėl Jurga pataria netaupyti žiedų ir juos skinti: kuo labiau krūmas genimas, tuo daugiau šakojasi.


Pasak kraštovaizdžio dizainerės, šluotelinės hortenzijos – vienas prabangiausių krūmų, dekoratyvumu lenkiantis pavasarinius žydinčius augalus. Kiekvienas žiedynas – nepakartojamas, akį glostantis įvairiais atspalviais. Hortenzijas, kaip ir visus kitus augalus, Jurga komponuoja grupelėmis – taip jie atrodo žaismingiau ir primena natūralią gamtą.


Augalais galima užmaskuoti sklypo trūkumus


Viename sklypo kampe sumontavus nuotekų valymo įrenginius atsirado nemažas šlaitas. Tą kalnelį reikėjo užmaskuoti: jo aukštį pavyko pakoreguoti augalais, sukuriant įspūdį, kad jie aukštesni nei yra iš tikrųjų. Pasak Jurgos, augalai – tai sklypo makiažas, paslepiantis visus trūkumus.


Išskirtinės formos eglė 'Inversa' – ryškiausias akcentas šalia įėjimo į namą, o prie akmenų gražiai dera žemę užklojantis kadagys.


Aštrius kampus sušvelnina plastiškos, banguotos želdynų linijos, o jas išryškina platūs žvyro apvadai.

Visų augalų atspalviai harmoningai derantys ir panašios spalvinės gamos.


M.Jurkutės nuotr.


M.Jurkutės nuotr.


M.Jurkutės nuotr.


M.Jurkutės nuotr.


M.Jurkutės nuotr.


M.Jurkutės nuotr.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis