Alytaus aplinka: rožių ir pušų miestas

Prasidėjo lauktoji vasara su visais smagumais – su šviežiu derliumi, su maudynėmis, su pramogomis lauke ir su kitais malonumais. Pats didžiausias vasaros malonumas – tai žaliuojanti ir žydinti gamta. Ypač tai įvertiname gyvendami mieste, kur dažnai oras būna ne pačios geriausios kokybės ir kur trūksta žaliosios atgaivos akims. Tad visą vasarą domėsimės, kaip tvarkosi ir puošiasi Lietuvos miestai ir miesteliai, kokius puosėja ir prižiūri gėlynus bei parkus.

Šį kartą pristatome fotoreportažą iš Alytaus. Dzūkijos sostinė gali didžiuotis, kad ne tik aplink patį miestą, bet ir jame yra nemažai natūralaus miško parkų, ypač daug pušynų, tad miestas mažai kuo skiriasi nuo pajūrio kurorto. Ir nors miesto centre gėlynų mažokai, bet džiugina tai, kad įrengiant želdinius, nepagailėta dėmesio visai infrastruktūrai bei mažajai architektūrai, kurios yra neatsiejamos nuo želdynų visumos.

Gal kam atrodytų, kad tai smulkmenos, bet be jų nebūtų išbaigto vaizdo: iš kokybiškų trinkelių nutiesti pėsčiųjų takai, skoningi vazonai augalams, suolai, šiukšliadėžės, stovai dviračiams, apšvietimas, skulptūros ir kt. Ypač smagiai vasarą nuteikia fontanai, kurių Alytuje yra tikrai nemažai. Įspūdį daro ir viena pagrindinių, t.y. Naujoji gatvė, kuria įvažiuojama į miestą – jos pakraščiai apsodinti gausiais gėlynais, kuriuose galima rasti įvairiausių vienmečių ir daugiamečių gėlių, žydinčių skirtingu sezono laiku: viendienių, melsvių, serenčių, šalavijų, vilkdalgių, šilokų, bijūnų, petunijų, alūnių, melvenių bei įvairių krūmų.

Šios gatvės ir viso miesto pažiba – tai rožynai, kurie įkurdinti pačiame gatvės viduryje – ir tai gan drąsus sprendimas, nes gėlių karalienė rožė ne be reikalo laikoma viena lepiausia iš gėlių, jai paprastai reikia intensyvios priežiūros. Bet visus priežiūros rūpesčius atperka įspūdingas rožių žydėjimas, kuris kaip tik šiuo metu ir prasideda.

Žinoma, trūkumų visur galima rasti, bet geriau pasidžiaukime žaliuojančiu miestu ir jo prižiūrėtojų pastangomis, pagirkime miestiečius, kurie ne tik dabina savo kiemą, bet ir stengiasi, kad jų miesto aplinka būti tvarkinga ir žydinti.

O gal Jūs gražiai susitvarkėte savo kiemo aplinką? Pasidalinkite: manonamai@delfi.lt

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis