6 patarimai, kaip gražiai sutvarkyti įėjimą į namą

Jūsų kiemo vizitinė kortelė yra visa išorinė sklypo dalis, gražus ir tvarkingas įėjimas į namą. Koks vaizdas, tokie ir šeimininkai – tokį įvaizdį susidaro praeiviai ir jūsų svečiai. O ir jus pačius, grįžtančius kasdien namo, kiemas turi sutikti svetingai. Kaip gražiai susitvarkyti reprezentacinę zoną, pataria modernūs apželdinimo kursai „Geltonas karutis“.

1. Išlaikykite proporcingus augalų dydžius

Neužgožkite namo: per dideli augalai gali paslėpti namo architektūrą, uždengti langus. Kas norės eiti į džiungles? Paslaptingumą palikite poilsio zonai, o sklypo priekis turi kviesti užeiti. Klasikinė taisyklė – medis prie namo turėtų būti pusantro namo aukščio. Žemas namas prie didelių medžių atrodys neproporcingai.

Kitas kraštutinumas – per maži augalai. Augintojai nuolat išvedinėja mažų ir nykštukinių medžių bei krūmų veisles, kurie išlaiko savo kompaktiškumą ilgus metus, reikalaudami tik minimalaus metinio genėjimo. Tačiau nepersistenkite ir nepamažinkite augalų dydžių. Tik įėjus pro vartelius, turi būti gražus bendras vaizdas, o ne atskiri mažučiai augalėliai.

Fotolia nuotr.

2. Parodykite kelią į pagrindines duris

Paradines duris padarykite svarbiausiu akcentu, link kurio kreipkite visas linijas. Sukurkite platų (120 cm ar dar platesnį) lengvai pastebimą taką, vedantį link įėjimo. Nebūtinai takas turi būti tiesus, vingiai padeda pastebėti aplinką, aplink augančius augalus, dekoratyvinius elementus. Išlenkti takeliai yra malonūs ir teikia džiaugsmo jais einant, tik įsitikinkite, kad vingiuojant takui durys nuolat būtų prieš akis.

Įrėminkite pagrindines duris, kad jos būtų dėmesio centre ir tarsi kviestų užeiti. Jei jūsų namas klasikinis, išlaikykite tą pačią stilistiką ir reprezentacinėje zonoje, tokiu atveju įrėminkite vienodais augalais iš abiejų pusių. Nereikia persistengti su spirale formuojamomis tujomis, jei jūsų namas – ne dvaras su kolonomis. Tačiau jei jis kiek primena angliško tipo raudonų plytų namą, o įėjimas yra pavėsyje, auginkite apvaliai formuojamus buksmedžius, kurie žaliuos ištisus metus.

Natūralesniam stiliui tiktų daugiametės dekoratyvinės žolės, romantiškam – rožių krūmai. Be to, jei stilius laisvesnis, visai nebūtina tų pačių augalų atkartoti iš abiejų durų pusių. Vienoje pusėje auginkite ką nors aukšto ir vertikalaus (alyvos, vijokliniai augalai), kitoje pusėje kaip atsvarą pasirinkite žemą platų vazoną su panašiai žydinčiais augalais, arba čia įrenkite neaukštų daugiamečių gėlių lysvę, kurios ilgis vizualiai būtų panašus kaip to vertikalaus augalo aukštis.

Fotolia nuotr.

3. Pasirinkite mažai priežiūros reikalaujančius augalus

Mažai priežiūros – tai ne tik spygliuočiai. Yra daug nuostabių pavyzdžių, kuriuose panaudoti hortenzijų krūmai. Hortenzijos idealiai tinka reprezentacinei zonai: jos nereiklios, žydi ilgai ir efektingai, gerai žiūrisi ir iš arti, ir iš toli. Be tradicinių šviesiųjų hortenzijų (lot. Hydrangea arborescens), kurias atpažįstame iš didelių baltų bumbulų, yra didelis ir šluotelinių hortenzijų (Hydrangea paniculata) pasirinkimas. Jų kūgiški žiedai gali būti ir švelniai rožiniai, ir žalsvo atspalvio, ir net besikeičiančių spalvų. Jos taip pat nereiklios – priešingai nei lepiosios didžialapės hortenzijos (Hydrangea macrophylla), kurios žydi stambiais rožiniais ar melsvais žiedynais.

Apskritai bent kiek lepesnius augalus iš reprezentacinės zonos perkelkite į nuošalesnę vietą sklype. Kad ir kokie įspūdingi augalai būtų, jei jiems gresia ligos, jei dažnai puola kenkėjai, jei gali pašalti per žiemą – jie neatrodys gerai. O jūsų vizitinei kortelei juk reikalinga tvarka ir grožis. Todėl rinkitės tik patikimus augalus, kurie gerai auga ir nekelia rūpesčių. Nereiklūs žydintys krūmai ir daugiamečiai dekoratyviniai augalai yra geras pasirinkimas, nes prie jų tupinėti reikia mažiau negu prie vienmečių gėlių.

Nusprendę dėl rožių, atsakingai pasirinkite veislę, kad būtų tikrai atsparios. Lepias rožes reikės žiemą dengti, o vasarą gali sirgti, tad planuoto grožio galite ir neturėti. Todėl gerai parinkite vietą ir dar geriau apgalvokite, kokią veislę auginti.

Fotolia nuotr.

4. Palaikykite tvarką

Tvarkos įspūdį sukursite ribodami žydinčių augalų, krūmų ar medžių kiekį. Sodinkite ne daugiau nei 5-10 daugiamečių gėlių rūšių, 3-5 skirtingų rūšių krūmus ir 1 ar 2 skirtingus medžius. Sodinkite mėgstamas augalų rūšis grupėmis ir atkartokite jas.

Pavyzdžiui, jei jūsų reprezentacinė zona yra atkarpa tarp kelio ir namo, jungiama takelio, galite išbandyti tokį variantą. Palydėkite svečius link paradinių durų pasodindami išraiškingus žydinčius daugiamečius šalia kelio. Tokius pačius pasodinkite prie tako pusiaukelėje tarp kelio ir namo, ir dar kartą prie namo. Jei pasirinkti daugiamečiai yra bijūnai, šiose vietose auginkite tokius pačius bijūnus. Jei pasirinkote rudeninius astrus, atkartokite tokius pačius astrus keliose vietose. Taip bendras vaizdas bus harmoningas.

Neprimarginkite – kad atrodytų tvarkingai, verta susiaurinti ir spalvų paletę. Pasirinkite dvi ar tris derančias spalvas ir auginkite augalus, žydinčius tik tomis spalvomis. Visus kitus perkelkite į sklypo gilumą. Pamatysite, kaip susitvarkys vaizdas, rezultatas bus vertas jūsų pastangų.

Fotolia nuotr.

5. Atsisakykite vejos ir skaldos

Nerekomenduojame vejos reprezentacinėje zonoje dėl kelių priežasčių. Visų pirma, ką tik skaitėte, kad verta pasirinkti nedaug priežiūros reikalaujančius sprendimus, o veja kaip tik šio kriterijaus neatitinka. Jokių hortenzijų ar bijūnų nereikia kas savaitę apglostyti, palaistyti, patręšti ar kitaip prižiūrėti, palyginti kiek dėmesio reikalauja veja.

Antra, reprezentacinė zona visada turi atrodyti gražiai ir tvarkingai. Paprasta veja poilsio zonoje gali būti šiek tiek pamindyta, šiek tiek su samanom, šiek tiek peraugusi kokiam kampe. O namo priekyje ji turi būti aksominė – todėl neapsieisite be dažno tręšimo, be purškimo ar laistymo cheminiais preparatais. Ar tikrai tai būtina daryti savam kieme?

Todėl siūlome veją palikti sklypo gilumoje, poilsio zonoje. Apželdinimo kursuose galima susiprojektuoti sau gražią vejos formą, kuri ištaisys sklypo trūkumus ir vidiniam kiemui suteiks išskirtinumo. O reprezentacinei zonai geriau rinktis kitus augalus.

Dekoratyvinės skaldos prie augalų taip pat nepadauginkite. Dažniausiai kietosios dangos (trinkelių, plytelių, asfalto ir pan.) santykis su augalais būna kietųjų dangų naudai. Jei sklypas nedidelis, didelę dalį reprezentacinės zonos užima įvažiavimas ir aikštelė, kartais augalams net visai nebelieka vietos. Kuo daugiau plokščių horizontalių kietų paviršių, tuo išraiškingesni, tuo vertikalesni turi būti augalai. O jei žaliąją zoną dar užpildome dekoratyvine skaldele, įėjimas į kiemą atrodo ne svetingas ir kviečiantis, o šaltas ir nuobodus.

Fotolia nuotr.

6. Sodinkite augalus, įdomius ištisus metus

Planuodami paradinę sklypo dalį, atsiminkite, kaip atrodys sodas ramiais mėnesiais: lapkritį, gruodį, sausį ir vasarį. Svečiai gali užsukti šiais švenčių turtingais mėnesiais lygiai taip pat, kaip ir vasarą, esant spalvingam žiedų šou. Pasodinkite visžalius medžius ir krūmus, kurie savo formą ir tekstūrą išlaiko ištisus metus. Atkreipkite dėmesį ir į tokius, kurie turi įdomias šakas ar žievę, pavyzdžiui, sedula baltoji (Cornus alba) ‚Sibirica variegata‘ su ryškiai raudonomis šakelėmis arba lazdynas paprastasis (Corylus avellana) ‚Red Majestic‘, kurio susisukusios šakelės ypač įspūdingos žiemą be lapų. Žiemos metu patraukliai atrodo ir medžiai bei krūmai, aprūpinantys sparnuočius lesalu. Mėgaukitės puikiu reginiu, kai paukščiai susiburia ant šermukšnio ar putino papietauti spalvingais vaisiais.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis