5 populiariausios orchidėjų rūšys Lietuvoje

Lietuvoje viena mėgstamiausių kambarinių gėlių – orchidėja. Supažindiname su 5 orchidėjų rūšimis, kurios yra pačios populiariausios mūsų šalyje.

Ši orchidėja yra šilumamėgė, tad dienos temperatūra turėtų būti bent 18°C ir neturėtų viršyti 30-35°C. Jei orchidėja nežydi, tuomet kurį laiką ji gali būti laikoma ir esant 15°C, tačiau tuomet labai svarbu apriboti laistymą. Visoms orchidėjoms, jų tarpe ir Phalaenopsis orchidėjai, svarbu, kad tarp dienos ir nakties temperatūrų būtų bent minimalus 4-5°C skirtumas. Tai skatina žiedyno formavimąsį.

Išsamiau apie šią gėlę skaitykite ČIA.

Shutterstock nuotr.

Dendrobiui tinkama 15-20 laipsnių temperatūra. Ši orchidėja skiriasi nuo falenopsių tuo, kad turi smulkias, plonas šaknis, dėl to reikia naudoti ir smulkesnį substratą. Žievės gabalėliai turėtų būti 1-2 cm dydžio, galima įmaišyti anglies gabalėlių.

Kaip teisingai persodinti orchidėją, skaitykite ČIA.

Shutterstock nuotr.

Šios orchidėjos žydi ir žiemą. Parduotuvėse dažniausiai galite rasti hibridinius cimbidžius, kurie tinkami auginti namuose. Cimbidžiai pasižymi spalvingais, dideliais žiedais. Ši rūšis yra pritaikyta vėsiems kambariams. Substratas, kuriame laikoma gėlė, turi būti nuolat drėgnas (pavasario-rudens sezonu). Žydi esant 7-12 laipsnių temperatūrai, jei laikysite šiltesniame kambaryje, greit nužydės. Tiesa, gėlių kainos siekia net iki 150 Lt.

VIDEO reportažas, kaip parinkti substratą kambariniams augalams


Shutterstock nuotr.

Šioms orchidėjoms geriausia įprastinė kambario temperatūra, drėgnas oras ir pakankamai šviesos. Kai jos žydi (balandį-rugsėjį), svarbu, kad kambario temperatūra nebūtų žemesnė nei 17 laipsnių. Šaltuoju metų sezonu joms pakankamas ir 16-18 laipsnių oras, drėkinti rečiau, netręšti. Ši rūšis mėgsta pastovumą.

Kaip prižiūrėti orchidėjas rudenį, skaitykite: ČIA.

Orchidejos.lt nuotr.

Ją auginti namuose nesunku, nes tai šilumamėgis augalas, lengvai prisitaikantis prie aplinkos. Šiai gėlei nereikia ypatingos priežiūros. Svarbiausia, kad šios gėlės šaknys nebūtų laikomos drėgnai.

Shutterstock nuotr.


Kaip reikia laistyti orchidėjas, skaitykite ČIA.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis