4 patarimai, kaip pasirūpinti augalais, kol atostogausite

Smagu vykti atostogauti, tik reikia sugalvoti, kas galėtų palaistyti gėles, kol jūsų nebus.

Gausiai palieti kambariniai augalai išbus kelias dienas ar net savaitę, kol jūsų nebus. Jei išvykstate trumpam, prieš išvažiuodami tiesiog palaistykite gėles ir pastatykite ten, kur jų nepasieks saulės spinduliai. Lauke stovintys augalai greičiau išdžius, tad nuneškite vazonus į vėsų garažą arba skalbyklą. O jei atostogos truks ilgiau nei savaitę, pasinaudokite mūsų rekomendacijomis.

Paprašykite pagalbos patikimo kaimyno

Jei turite išmanantį, kaip auginti gėles kaimyną, jums pasisekė – jis galės porą kartų per savaitę ateiti jų palaistyti, o prireikus jūs atsilyginsite tuo pačiu. Net ir gėlių pats neauginantis žmogus sugebės ateiti palaistyti jūsų augalų, tik svarbu tokį rasti. Likus kelioms savaitėms iki atostogų stebėkite, kiek vandens reikia kiekvienam augalui ir kaip dažnai reikia palieti, na o paskui palikite pagalbininkui instrukciją (pvz., šiai gėlei reikia pusės stiklinės vandens kas 7 dienas). Padėkite kaimynui – sugrupuokite augalus pagal tai, kiek vandens kuriems reikia. Nepamirškite sustatyti augalų toliau nuo tiesioginių saulės spindulių. Taip pat turėkite omeny, kad vasarą karšta, tad augalams gali reikėti kiek daugiau vandens.

Terariumas

Jei gėlių turite ne per daugiausia, galite padaryti joms terariumą iš didelio plastikinio krepšio. Jame jie gali stovėti net kelis mėnesius. Pastatykite krepšį kambaryje, kuris vasarą mažiausiai įšyla. Ant krepšio dugno patieskite drėgną rankšluostį, o ant rankšluosčio sustatykite gėlių vazonėlius. Suspauskite maišo kraštus virš vazonų, taip kad oras išpūstų maišą, ir suriškite virve arba suspauskite ir apklijuokite lipnia juosta. Iš augalų lapų garuos vanduo, jo perteklius lašės ant lapų, sudrėkins žemę ir šaknis. Tą patį galima padaryti ir su lauke stovinčiais gėlių vazonais. Svarbiausia tiek viduje, tiek lauke augalų vazonus patraukti nuo tiesioginių saulės spindulių.

Fotolia nuotr.

Lengva ir gudru

Jei jūsų augalai dideli, pasodinti į didelius vazonus, galite sumeistrauti drėgmę perduodančią sistemą. Jums reikės drėgmę sugeriančio ir perduodančio daikto – storos virvės ar senų medvilninių marškinėlių ar pan. Šalia vazono pastatykite indą su vandeniu. Iš vieno indo galima drėkinti kelis augalus. Vieną virvės galą pamerkite į vandenį, ji turi siekti indo dugną. Kitą galą įkaskite į vazoną. Žemi džiūstant vanduo iš indo per virvę pateks į vazoną.

Vandenį lašinanti sistema

Jei turite daug gėlių vazonų lauke, jums pravers lašančio vandens sistema su laikmačiu, kuri ne tik pagelbės, kol atostogausite, bet ir padės sutaupyti laiko, kai būsite namuose. Tokios sistemos nesudėtingos, nėra brangios, o joms sumontuoti nereikia specialių įrankių.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija Be to, galite sekti visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis