4 idėjos, kurios jūsų balkoną pavers svajonių oaze

Triukšmingo miesto apsuptyje norisi kažkur pabėgti ir atsipalaiduoti. Puodelis kavos nuosavoje gėlių oazėje viduryje miesto skamba neįtikėtinai? Be reikalo. Tai įmanoma čia pat – jūsų balkone, tereikia pasinaudoti keliais patarimais.

1. Balkono paruošimas


Visų pirma, reikėtų atminti, kad prieš planuojant savo svajonių oazę, reikėtų įvertinti, kokie augalai yra tinkami jūsų balkonui. Jei jis yra pietinėje pastato pusėje, čia būna didelė kaitra, tad čia reikėtų sodinimui rinktis šviesiamėgius augalus. Šiaurinėje pusėje bus per mažai saulės šviesos, todėl saulę mėgstantys augalai čia gali nunykti arba nekrauti žiedų.


Saulėtai pusei galite rinktis juostuotąsias ir laiptuotąsias pelargonijas, šalmučius, dichondras, lakišius, lobelijas ar verbenas. Jei balkonas į šiaurę – begonijas gumbines ir svyrančias, fuksijas, spriges, šlamučius, dichondras, taškuones, batatinius sukučius.


Dar vienas svarbus aspektas – baldai, kuriuos naudosite pasigerėjimui savo susikurta oaze ir indai, kuriuose auginsite gėles.


Neįstiklintame balkone rinkitės drėgmei ir saulės spinduliams atsparius baldus, pagamintus iš plastiko, metalo ar tikmedžio. Visuomet apsvarstykite sulankstomų baldų galimybę, mat šiltajam sezonui pasibaigus galėsite nesunkiai išnešti – taip jie tarnaus ilgiau. Įsigykite drėgmei atsparios medžiagos pagalvėlių kėdėms paminkštinti.


Kalbant apie augalų auginimą, visuomet geras pasirinkimas – ant balkono turėklų pakabinami dvipusiai ar vienpusiai vazonai. Tai ypač patogus sprendimas, padedantis kurti gražią balkono augalų kompoziciją.


Balkono augalų kompoziciją paįvairinti padės ir įvairūs gėlių stovai. Juos derinkite prie pasirinktos augalų kompozicijos stiliaus, žinoma, ir balkono baldų. Didelius ir sunkius vazonus galite statyti ant specialių padėklų su ratukais.

Galite rinktis ir nuo lubų pakabinamus vazonus, kuriuose gražiai atrodys svyrantys augalai.


Dar svarbu ir tai, kad vazoninėms gėlėms reikalinga drenažo sistema. Permirkusios ir mažai šilumos gaunančios gėlės gali labai greitai supūti. Todėl reiktų pasirūpinti, kad vazonų dugne būtų anga vandeniui nutekėti arba juose įrengta specialia drenažo sistema.


Žinoma, tam, kad balkonas jus džiugintų kaip įmanoma ilgiau labai svarbus tinkamas augalų sukomponavimas.


2. Kaip komponuoti?


Komponuojant gėles ir kitus augalus, be abejonės, svarbus saikas. Kompozicijos ašimi turėtų tapti stambiažiedžiai augalai, o juos papildyti galima lapiniais bei prieskoniniais augalais, lauko gėlėmis, kartais net uogomis, pavyzdžiui, žemuogėmis.


Tik svarbu rasti tam tikrą sodinimo tvarką, išsirinkti ir pakartoti augalų derinius, kad kompozicija atrodytų tvarkinga, nenuobodi ir vientisa.


Komponuojant svarbu atsižvelgti ir į gėlių spalvas. Tačiau reikia atsiminti, jog skirtingos spalvos sukuria skirtingą įspūdį. Štai raudona spalva mažina erdvę, stimuliuoja, geltona spalva - nuteikia optimistiškai, stimuliuoja smegenų veiklą ir skatina bendrauti. Šias spalvas reikėtų derinti su ramesnėmis, šaltesnių atspalvių. Mėlynos spalvos gėlės puikiai derės su baltos, violetinės ir geltonos spalvos gėlėmis. Prie violetinės derės rausva, geltona ir rožinė spalvos. Oranžinės – mėlyna ir violetine. Baltos spalvos augalai derinami su ryškiaspalviais, o žalia spalva – visų kompozicijų pagrindas ir fonas, dera prie visų spalvų.


Renkantis spalvinę gamą taip pat reikėtų atkreipti dėmesį, kokios spalvos yra namo ar balkono sienos. Tarkime, baltos spalvos pastatų sienų fone pradings augalai margais lapais, baltais žiedais. Tad prie šviesių sienų geriau dera ryškiažiedės gėlės.


Shutterstock


3. Kokias gėles rinktis?


Įprastai balkone želdinami vienmečiai augalai, kurie ilgai žydi, tačiau, kaip jau minėta, spalvingą gėlių kompoziciją gali papildyti prieskoniai ar net uogos. Taip pat siauralapiai žoliniai augalai, viksvos. Tačiau kokias gėles rinktis?

Kone dažniausiai pasirenkamos pelargonijos, kurios nereikalauja ypatingų augimo sąlygų, taip pat petunijos (surfinijos), verbenos ir fuksijos.


Hibridinės petunijos (surfinijos) – tai gausiai žydintys svyrantieji augalai, džiuginantys spalvų įvairove. Tačiau jas reikia kone kasdien gausiai tręšti ir laistyti, ypač jei auga saulėtoje kaitrioje vietoje. Tad pradedantiesiems ir ne taip daug galintiems skirti laiko augalų priežiūrai rekomenduojama rinktis smulkiažiedes surfinijas, kurios itin gausiai žydi, o jas lengviau prižiūrėti, nes nužydėję žiedai greitai sudžiūsta ir nubyra patys. Esant ypač karštiems orams, reiktų augalą nuolat stebėti, kad neužpultų ligos. Pastebėjus ligų požymius patariama naudoti apsaugos priemones.


Pelargonijos – nelepios ir džiugina visą sezoną. Mėgsta saulėtas vietas, saikingą laistymą, gali augti net saulėkaitoje, tačiau tuomet būtina dažniau laistyti. Šių gėlių pasirinkimas – itin didelis. Saulėtose terasose rekomenduojama sodinti juostuotąsias pelargonijas, o balkonų loveliuose – laiptuotąsias. Kai kurios tokios pelargonijos nusvyra iki metro.


Svyrančios, pusiau svyrančios fuksijos išsiskiria originalia žiedų sandara ir spalvų gausa. Fuksijos idealiai tinka pusiau pavėsingoms vietoms.


Tinkamos ir aukštyn augančios sprigės, mėgstančios ne itin saulėtas, pavėsingas vietas, mat prieš saulę gali nudegti lapai. Kaip ir visus vienmečius augalus, ypač augančius mažose talpose, reikia nuolat tręšti. Naujosios Gvinėjos sprigės aukštesnės, krūmeliai ir žiedai stambesni už Valero sprigių. Sprigės efektingai atrodo tiek komponuojamos su kitomis gėlėmis, tiek sodinamos atskirai.


Galima sodinti ir svyrančias verbenas, kurios nusvyra iki 40–80 cm ir gausiai žydi įvairiaspalviais žiedais iki pat šalnų. Verbenos mėgsta saulėtas vietas, turi būti gerai laistomos ir tręšiamos.


Krūminiai sidabrūniai arba vienmetės chrizantemos yra labai ištvermingos, gausiai ir ilgai žydinčios gėlės. Tad tikrai tiks pradedančiajam. Jos gerai šakojasi ir greitai uždengia vazonus ar lovelius, todėl tinka ir didesnėms talpoms. Nuolat šalindami nužydėjusius žiedus jais džiaugsitės nuolat.


Jei svajojate apie romantišką balkoną, pagalvokite apie laipiojančias rožes. Jos itin tinka balkono ar namo sienoms apželdinti. Tiesa, joms reikalinga atrama, prie kurios augalą reikės pririšti. Kai kurių veislių laipiojančios rožės žydi dukart per sezoną, o kartais - beveik be pertraukos. Deja, šios gėlės yra reiklios, joms reikia didesnių talpų, tad tinkamesnės atkakliems pradedantiesiems arba jau sukaupusiems žinių bagažą gėlių augintojams. Terasų talpose galima auginti poliantinių rožių porūšį – terasines rožes. Jų šaknynas vystosi itin greitai, todėl jau pirmą vasarą galima gėrėtis jų žiedais. Jų kompaktiški krūmeliai yra 35-50 cm aukščio, žiedai iki 7 cm skersmens, o žiedynuose būna iki 7-20 žiedų. Laiku šalinant nužydėjusius žiedynus šios rožės nepertraukiamai žydi iki pat vėlyvo rudens.


Besirinkdami balkonines gėles taip pat galite pasvarstyti apie lobelijas. Tai labai mieli smulkiažiedžiai augalai. Geriausiai auga pavėsingoje vietose. Yra augančių ir tiesiai ir svyrančių. Jas taip pat reikia gausiai tręšti ir profilaktiškai purkšti nuo ligų bei kenkėjų. Jos labai tinka kaip užpildas prie kitų stambesniais lapais ar žiedais gėlių.

Taip pat gali patikti šilumamėgės celiozijos – vienmetės gėlės, kurių žiedai būna įvairių spalvų ir formų. Jos panašios į plunksnelės ir žydi nuo vidurvasario iki šalnų.


Svajojantiems apie intensyvius kvapus, reikėtų rinktis serenčius. Šios plnavidurės gėlės nereiklios, lengvai ištveria sausras ir žydi iki šalnų. Serenčiai mėgsta šilumą, saulę, tačiau gali augti ir pusiau paunksnėje.


Balkonams apželdinti bene tinkamos ir svyrančiosios begonijos. Šios gėlės geriausiai auga pavėsyje, derlingoje ir purioje žemėje. Tik svarbu, kad jos gautų reikiamą kiekį drėgmės, tačiau ne per daug – kadangi gali pradėti pūti.

Jei reikalingas užpildas tarpams, galite rinktis lakišius – tai geltonžiedžiai augalai, smulkiai karpytais lapais. Tai - ištvermingas augalas, tinkamas sodinti įvairiose talpose, nes smarkiai svyra. Žydi iki pat rudens ir atlaiko pirmąsias šalnas.


4. Kaip sodinti?


Savo reikmėms gėlių daigų galima užsiauginti patiems, tačiau iš sėklos užauginti stiprius ir tinkamus daigus sugeba tik patyrę gėlių augintojai. Tad jei tik pradedate, gėlių daigus verčiau įsigykite parduotuvėse.


Tik nusipirkus juos reikia iš karto persodinti į didesnės talpos vazonėlius ir paauginti namuose.

Dažna klaida - nuo daigo šaknų pašalinamas jas supantis audeklas ir taip sužalojamos augalo šaknys. Nedarykite to! Šaknelės lengvai įveikia šį audeklą ir tolimesniam augimui jis nekenkia, o vėliau dirvoje ir suyra.


Lėčiau augančioms, mažesnėms gėlėms pakaks 9 cm skersmens vazonėlių, kitoms reikės didesnių – iki 12 cm – indelių.


Sodinimui naudokite specialius substratus ar kompostus, juose augalo šaknys vystysis geriausiai.

Vazonėlius su pasodintais gėlių daigais statykite kuo šviesesnėje vietoje, kadangi esant aukštai temperatūrai ir šviesos trūkumui, daigai ištįsta. Pasodintus daigus palaistykite šaknų augimą skatinančiais stimuliatoriais, o po 7-10 dienų patręškite.


Ūgtelėjusius daigus reiktų persodinti į lovelius ar kitas didesnes talpas. Prieš sodindami gėles į vazonus ar lovelius dugne pabarstykite pūsto molio granulių, kas susiformuotų natūrali terpė drėgmei kauptis vazono apačioje. Taip pat į naudojamą žemę įmaišykite drėgmę palaikančių granulių, kurios sugers, kaups ir aprūpins augalus drėgme arba ištirpusiomis mitybinėmis medžiagomis. Efektyviausiai granulės veikia įterptos į augalo šaknų zoną. Naudojimo norma: 1-3 g/1 l grunto (substrato).


Sodinant daigus reikėtų atsargiai elgtis su šaknimis, jų neužspausti, mat jos geriau vystosi orui laidžioje, purioje terpėje. Pasodinus daigus būtina palieti, kad žemė priglustų prie šaknų.


Sodinimo metu į šaknų plotą patartina įterpti ilgo poveikio trąšų. Veikliosios medžiagos pradeda atsipalaiduoti ne iš karto, todėl nėra pavojaus nudeginti šaknis, o augalas bus maitinamas porą mėnesių.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis