12 idėjų, kaip komponuoti augalus, kad jie puoštų interjerą

Gėlių parduotuvėse daugybė naujų efektingų augalų, originalių aksesuarų, įvairių priežiūros priemonių. Renkantis gali susisukti galva, tačiau palengva nelengvai išsirinkę, jūs atsinešate augalą namo. Kur jį dėti, kad jis papuoštų interjerą ir praskaidrintų jūsų nuotaiką?

Sukurti akcentą

Mūsų močiutės kažkada namus puošė gėlėmis, nieko gudraus negalvodamos – statė vazonus ant palangių. Ir dar visai neseniai tai, ko gera, buvo vienintelis variantas auginti namuose kambarines gėles. Tačiau šiuolaikinis interjeras siūlo daug įvairesnių augalų išdėstymo būdų, suteikiančių butui netikėtų akcentų.

Išdėstymo variantai

Kambariniais augalais galima patalpas suskirstyti į zonas, pabrėžiant ar paslepiant jų išskirtinumą, galima sukurti darbinę atmosferą arba atvirkščiai – ramų ir šiltą namų kampą. Variantų, kaip išdėstyti bute augalus, labai daug. Viena ir ta pati kambarinė gėlė gali atrodyti visai kitaip priklausomai nuo fono spalvos, krentančios šviesos srauto, kaimynystės su kitais augalais, interjero.

Ieškokite vietos

Rinkdami augalui vietą, eksperimentuokite ir kažkada pamatysite, kad ryškiau sušvito augalo spalvos, o jo forma atrodo dar patraukliau. Ne bėda, jeigu nusižengsite idealiems dizaino principams. Svarbiausia, kad augalas patiktų jums, pakeltų nuotaiką ir padarytų gyvenimą gražesnį.

Tradiciškai – ant palangės

Tačiau pamėginkite kiek kitaip – gėles išstatykite ne atskiruose vazonuose, o viename inde, kuris užima visą palangę. Klasikinio stiliaus interjere tiks keraminiai ar mediniai konteineriai, moderniame – stikliniai ar plastikiniai.

Pasirinkite augalus

Derinkite nevienodo aukščio ir formos: stačius, karpytus, tankialapius ir laipiojančius ant atramų. Sodinkite augalus šachmatų tvarka. Tarp jų būtinai turi būti margalapių: ryškios dėmės būtinos, kitaip augalų eilė atrodys nuobodokai.

Keiskite kompoziciją

Konteinerio galima neužpildyti žemėmis, o į tuščią sustatyti vazonus su gėlėmis. Toks variantas leis lengvai keisti kompoziciją, išimant atskirus augalus ar juos sukeičiant vietomis. Tačiau vazonus paslėpkite už konteinerio sienelės, kad jame sustatyti augalai atrodytų kaip vientisas krūmas. Į konteinerio dugną geriausia pripilti smėlio, o erdvę tarp vazonėlių užpildyti drėgnomis durpėmis.

Keiskite vietą

Konteinerius su gėlėmis retkarčiais perkelkite į kitą vietą, sukeiskite vieną su kitu. Gal ir augalams patiks, o pokyčiai kambary pakels ir jūsų nuotaiką.

Žalios sienos

Susipynę augalai gali padalyti kambarį į zonas, o laipiojantys – puikus fonas žydinčioms gėlėms. Pavyzdžiui, gebenės fone labai efektingai atrodys žydinčios sanpaulijos, fuksijos, gloksinijos.

Grožis paprastume

Gėliapuodžių pasiūla dabar didelė ir įvairi. Tačiau paprasčiausi moliniai vazonai turi nepakartojamo žavesio, kurį tiesiog reikia mokėti paryškinti. Beje, porėta keramika – geriausia medžiaga, ji leidžia kvėpuoti augalų šaknims.

Vienatoniai deriniai

Įdomaus efekto galima pasiekti kambaryje patalpinus keletą vazonų su vienodais augalais, sakykim, sanpaulijomis, ir prie jų priderinti užuolaidas bei pagalvėles pagal jų žiedų spalvą ar atvaizdą.

Vienas ir daug

Atskirai stovinčiame viename vazone patalpinkite kokį nors ypač gražų, didingą augalą – gardeniją, azaliją, marantą. O štai smulkius ir vidutinius augalus geriausia sudėti į platų konteinerį ar padėklą.

Parinkite kaimynus

Viename konteineryje turėtų būti talpinami augalai su vienodais maisto, apšvietimo, vandens poreikiais, tačiau išsiskiriantys forma, lapų spalva ir dydžiu. Klasikinis rinkinys: vienas tiesus augalas (dracena arba sansevjera), kurį sodiname šiek tiek toliau nuo centro, augalai ryškiais tankiais lapais (peperomija, margenis, begonija), prie krašto sodinami smulkialapiai (tradeskantė, uolaskėlė), svyrantys per kraštus puria kepure. Tokias kompozicijas geriausia laikyti kambario centre.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija Be to, galite sekti visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis