10 sveikatai pavojingų kambarinių augalų

(1)

Vargu ar atsiras bent viena gyvenamoji patalpa, kurioje nebūtų kambarinių augalų. Jie puošia namus, suteikia jaukumo ir, daugelio nuomone, valo orą nuo toksinių medžiagų, elektromagnetinių bangų ir žalingų bakterijų. Tačiau mokslininkai išsiaiškino, kad kai kurios dekoratyvinių gėlių rūšys gali stipriai pakenkti žmogaus ir naminių gyvūnų sveikatai.

Rinktis kambarinius augalu reikia atsakingai, ypač jei namuose yra mažų vaikų. Gamtoje yra labai sveikatai pavojingų gėlių, na bet atlikę bandymus medikai išskyrė 10 augalų, kurių patartina atsikratyti pirmiausia.


Trijuostė sansevjera


Nors ji puikiai valo orą, vis tik geriau apsieiti be šio augalo. Nuo jos gali pykinti, gali gausiai skirtis seilės ar imti skaudėti gerklę.


Alijošius


Visiems žinomos naudingos alijošių ypatybės, bet reikėtų įsidėmėti vieną labai svarbią taisyklę – jis vartojamas tik išoriškai, nes erzina skrandį. Žmogui jis ne itin pavojingas, bet gyvūnams tokie eksperimentai gali baigtis labai liūdnai.


Vėzdūnė


Sukelia alergines reakcijas. Patekusi į žmogaus organizmą, skatina burnos, liežuvio, lūpų patinimą. Sunkesniais atvejais gali tapti mirties priežastimi.


Angliškoji gebenė


Kaip ir žmonėms, taip ir gyvūnams sukelia dusulį, pykinimą, drebulį. Stipriai apsinuodijus sukelia paralyžių ir komą.


Difenbachija


Gana paplitęs augalas, bet tuo pačiu ir labai nuodingas. Difenbachijos sultys mirtinai pavojingos, ypač vaikams ir naminiams gyvūnams.


Irisas


O ši gėlė gali pakenkti net suaugusiam organizmui. Apsinuodijimo šiuo augalu simptomai primena karštinę – kyla temperatūra, galimas vėmimas.


Narcizas


Labai toksiška gėlė, sukelianti pykinimą, diarėją, aukštą kraujospūdį. Suvalgius svogūnėlį gali ištikti mirtis.


Hiacintas


Simptomai lygiai tokie, kaip apsinuodijus narcizais – vėmimas, diarėja. Gyvūnams pažintis su šia gėle gali baigtis nugaišimu.


Hortenzija


Namuose jos geriau nelaikyti, jei nenorite netikėtai atsidurti komoje. Suvalgius hortenzijos pumpurą žmogui ar gyvūnui prasidės diarėja, stiprūs pilvo skausmai, atsiras kvėpavimo sutrikimų.


Oleandras


Kelia žmonėms silpnumą, galvos svaigimą, raumenų drebėjimą ir širdies aritmiją. Mažą lapelį suėdęs gyvūnas nugaišta.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis