10 patarimų, kaip ilgiau išlaikyti pamerktas gėles

Visada malonu gauti gėlių. Deja, pamerktos gėlės ilgai neišbūna, o kartais nuvysta jau po poros dienų. Tam, kad skintos gėlės kuo ilgiau stovėtų, surinkome 10 naudingų patarimų.

1. Merkite gėles į plačią vazą.
Vaza turi būti švari, kad sumažėtų bakterijų rizika. Gėlių koteliai vazoje neturėtų būti suspausti, taigi rinkitės platesnę vazą.

2. Merkite gėles į karštą vandenį.
Savaime suprantama, ne į verdantį vandenį. Vandens temperatūra turėtų būti apie 43–44 laipsniai Celsijaus. Į vazą su gėlėmis įpilkite karšto vandens, tada pastatykite vazą valandai ar dviem į vėsią patalpą. Karšto vandens molekulės greičiau pateks per stiebus, gėlės neteks mažiau drėgmės, nes oras vėsus. Šis metodas padeda pailginti skintų gėlių gyvenimą.

3. Galima merkti gėles tiesiog į šiltą ar į kambario temperatūros vandenį.
Skintos gėlės mieliau geria šiltą vandenį nei šaltą. Tiesa, svogūninėms gėlėms labiau tinka šaltas vanduo.

4. Nuskabykite apatinius lapelius.
Kad merktos gėlės ilgiau stovėtų, nuskabykite apatinius lapelius, kurie mirksta vandenyje. Vandenyje lapai greitai pūna, taigi ima daugintis bakterijos, kurios gali įsimesti į gėlę.

5. Keiskite vandenį.
Vandenį keiskite kasdien. Nepamirškite išimti atplyšusius lapelius, jei jų yra – kad nesiveistų bakterijos. Į vazą su vandeniu galite įdėti kelias aspirino tabletes – vanduo ilgiau išliks švarus, nesidaugins bakterijos.

6. Gėlių kotelius nupjaukite įstrižai.
Nepamirškite reguliariai patrumpinti gėlių kotelių. Aštriu peiliu nupjaukite kotelius 45 laipsnių kampu – gėlės geriau gers vandenį. Lepesnių gėlių, pavyzdžiui, rožių stiebelius geriau pjauti po vandeniu. Rožės labai jautriai reaguoja į bakterijas, kurios trukdo absorbuoti vandenį, tada jos greičiau vysta.

7. Naudokite trąšas skintoms gėlėms.
Tokių trąšų būna pirkti gėlių ir sodo reikmenų parduotuvėse arba jų galima pasigaminti patiems. Šiose trąšose yra komponentų, kurie pailgina skintų gėlų gyvenimą, o jose esantys biocidai neleidžia plisti bakterijoms.

Namuose galima pasigamint šių trąšų – sumaišykite vieną dalį sodos su trimis dalimis vandens, įlašinkite kelis lašus baliklio, kad jis išnaikintų mikrobus. Šis mišinys kur kas veiksmingesnis už pirktines trąšas.

8. Nelaikykite gėlių saulėje, šalia šildytuvų ir šalia vaisių.
Raskite skintoms gėlėms vietą, kur nėra tiesioginių saulės spindulių, nestatykite jų šalia radiatoriaus, nes tai kelia gėlėms stresą. Nestatykite vazos su gėlėmis šalia vaisių dubens, nes vaisiai išskiria metileną – dujas, nuo kurių greičiau vysta gėlės.

9. Kuo greičiau išimkite nuvytusias gėlės iš puokštės.
Jei pastebėjote nuvytusią gėlę ar lapą, išimkite iš vazos, priešingu atveju metilenas – dujos, kurių išskiria ne tik vaisiai, bet ir vystančios gėlės, paveiks ir likusias gėles.

10. Pasidomėkite apie gėlių derinimą vazoje.
Ne visos gėlės vienodai geria vandenį. Švieži narcizai ir hiacintai išskiria chemines medžiagas, kurios toksiškos kitiems augalams, taigi narcizus ir hiacintus geriau merkti atskirai. Jei nepaisant visų pastangų, gėlės suglebo, kelioms minutėms panardinkite jas į šiltą vandenį – tai paskutinis šansas sugrąžinti jas į gyvenimą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis