10 geriausių augalų, jeigu gyvenate bute

Neturite nuosavo žemės lopinėlio? Kambariai bute blankiai apšviesti? Visiems šiems augalams tai nekels jokių problemų.

Šie patvarūs augalai gali puikiai augti pačioje įvairiausioje aplinkoje – tai džiugi žinia visiems tiems, kurie neturi savo kiemo ar sodo. Pradedant oro valymu ir baigiant jaukumo suteikimu namams – yra daugybė priežasčių, kodėl verta į namų dekoravimą įtraukti ir augalus. Vis dėlto, daugeliui mūsų jų puoselėjimas gali tapti tikru iššūkiu, ypač kai namuose trūksta erdvės ir šviesos (dažniausiai tai būdinga butams). Siekdami palengvinti šią užduotį, sudarėme sąrašą augalų, kurie pasižymi ypatingu atsparumu ir puikiai tinka auginimui butuose.

1. Skindapas (Epipremnum Aureum)
Šis lapų turtingas augalas idealiai tinka aukščiausioms jūsų buto vietoms papuošti. Skindapai puikiai atrodo pakabinamuose krepšiuose, o jeigu statomi žemiau – jie augs kaip vijoklinis augalas. Skindapas pasižymi gebėjimu valyti orą – iš jo absorbuoja tokius toksinus kaip formaldehidas, kuris neretai aptinkamas tokiuose buitiniuose daiktuose kaip kilimas. Šie augalai išgyvena prie bet kokio apšvietimo, tačiau esant itin mažam šviesos kiekiui skindapo lapai nebus tokie margi, kokie galėtų.

Auksaspalvis skindapas
Auksaspalvis skindapas
Fotolia nuotr.


Trijuostė sansevjera yra vienas tolerantiškiausių augalų šiame sąraše. Ji gali pakęsti ilgas nepriežiūros savaites, neprarasdama savo formos ir geros išvaizdos. Trijuostė sansavjera – idealus augalas pradedantiesiems gėlininkams, nes ji geba išgyventi esant mažam vandens ir šviesos kiekiui. Trijuostė sansevjera šiek tiek skiriasi nuo likusių jūsų namuose augančių augalų. Dienos metu šie augalai sugeria anglies dvideginį, o naktimis išskiria deguonį. Iš oro jos išvalo tokius toksinus kaip formaldehidas ir benzenas.

Shutterstock nuotr.

Šis augalas, kurį žmonės paprastai vadina Pinigų medžiu, kilęs iš Rytų Afrikoje esančios šalies Zanzibaro. Manoma, kad tai „ateities augalas“. Jam reikia mažiausiai šviesos iš visų įmanomų augalų, o laistyti jį pakanka tris kartus per mėnesį. Be to, paprastasis zamiokulkas labai retai pritraukia kenkėjus.

Shutterstock nuotr.


Aukštoji aspidistra išsiskiria tamsiai žaliais lapais ir gali vizualiai papuošti bet kurį mažai apšviečiamą jūsų buto kampą. Šis augalus nereiklus ne tik apšvietimui, bet ir gali išgyventi labai mažai laistomas, augdamas prastame dirvožemyje.

T. Jokšienės (VPU) nuotr.

Jeigu negalite gyventi be įvairovės, tada dalį savo butui skirtų investicijų galite skirti kaktusams. Šie augalai būna pačių įvairiausių dydžių ir keisčiausių formų. Kaktusai yra lengvai prižiūrimi, mat gali išgyventi net sausumoje, tad jeigu jūsų namuose yra langas, panašu, kad to pakaks kaktusui tarpti.

Shutterstock nuotr.

Kam nepatinka sukulentai? Per pastaruosius kelerius metus šie nereiklūs augalai ypač išpopuliarėjo ir tai galima būtų paaiškinti jų gera išvaizda ir gebėjimu išgyventi net kokiomis sąlygomis. Kitaip tariant, jie praktiškai nesunaikinami. Viskas, ko reikia sukulentams – šiek tiek saulės šviesos ir vandens kokį kartą kas antrą mėnesį.

Shutterstock nuotr.


Kuokštiniai chlorofitai taip pat priklauso šviesai nereiklių augalų kategorijai, be to, subrendę jie ima leisti vieną po kitos atžalas. Jas galima nukirpti, pasodinti į žemę ir taip dauginti. Taigi, jeigu jums patinka gausa – nieko kito ieškoti nereikia. Kuokštiniams chlorofitams patinka, kai ima grūstis šaknys, tad jie augs kuo puikiausiai bet kokiame bute po kelis viename vazone ar pavieniui.

Shutterstock nuotr.

Bambukui tereikia vandens ir pavėsio, kad išgyventų, o mainais jis pasiūlys jums puikią išvaizdą ir teigiamą gyvenamąją aplinką. Tai gyvas feng šui elementų – vandens, medžio ir žemės – pavyzdys. Pagal šį mokymą, jeigu pasodinsite bambuką į tinkamą vazoną, jis taip pat užtikrins ugnies ir metalo elementus, taip sukurdamas tobulą penkių elementų pusiausvyrą.

Shutterstock nuotr.

Jeigu jums taip pasisekė, kad turite užtektinai erdvės visam medžiui, tuomet fikusas yra tai, ko jums reikia. Šis mažai priežiūros reikalaujantis, tačiau puikiai atrodantis augalas padės jums sukurti tobulą oazę namuose. Vis dėlto, svyruoklinio fikuso kamienas natūraliai nesusipins, todėl kol augalas jaunas, kamienus galima supinti, kad jie užsifiksuotų. Nors fikusas yra labai dažnas kambarinis augalas, jis gali augti ir lauke. Natūralioje gamtoje fikusas gali išaugti iki penkiolikos metrų aukščio.

Shutterstock nuotr.


Kaip matote pagrindinėje straipsnio nuotraukoje, šis gražus augalas turi ilgus tamsius lapus ir elegantiškus baltus žiedus. Vėzdūnė puikiai tinka mažoms erdvėms, jai išgyventi reikia visai nedaug šviesos. Tiesą sakant, tiesioginė šviesa gali tik pakenkti šio augalo lapijai – ne veltui vėzdūnė yra pravardžiuojama „spintos augalu“. Ji nereikli vandeniui, o jeigu ją perlaistysite, ims mesti lapus.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis