„Garden Style“: kelios gudrybės, kad kiemas atrodytų prabangus ir estetiškas

Šis straipsnis ne arogantiškiems snobams, kuriems norisi pasirodyti – jie tegul nusiperka brangių bonsų ir išsigrindžia kiemą raudonomis trinkelėmis. O jei jums rūpi, kaip sukurti prabangos įspūdį savame kieme, tačiau nepažeidžiant stilistikos ir estetikos, skaitykite toliau.

Kam ta prabanga kieme


Gyvenamieji rajonai būna ekonominės, vidutinės ir aukštos klasės (savo mieste greitai susigaudysite, kuris rajonas kokią klasę atstovauja), privatūs namai taip pat gali būti pastatyti ir įrengti ekonomiškai ar prabangiai. Jei galvojote, kad standartinė trijulė „veja, tujų gyvatvorė ir pušelės“ tinka visur, tai apsirinkate. Kiemas taip pat neša informaciją ir turi atitikti kontekstą.


Jei jūsų namas yra klasikinio stiliaus ir gerame rajone, čia reikia pagalvoti ir apie prabangų kiemą. Kiemelis senamiestyje, alsuojantis šimtametėmis miesto istorijomis, taip pat neturi būti atsainiai tvarkomas. Dar daugiau, jei jūsų sodyba yra ne šiaip pirkelė su ganyklomis aplink, o senas paveldėtas dvaras, jis taip pat reikalauja atitinkamo požiūrio.


Šis straipsnis aktualus ir tiems, kas nori parduoti sklypą – akivaizdu, kad prabangus ir estetiškas kiemas pakelia sklypo vertę.


Brandūs medžiai


Su tik ką pasodintais nykštukais prabangos jausmo neišspausite. Jeigu jūsų sodyba ar kiemas yra šviežiai iškeptas ir plikas plikutėlis, visų pirma investuokite į didelius medžius. Kvieskitės profesionalus, šiais laikais jau įmanoma pasodinti išties didelius medžius. Jie iškart pakeis visą vaizdą ir įneš aplinkai brandaus solidumo.


Asmeninio archyvo nuotr.


Jei kieme jau yra senų brandžių medžių ir krūmų, neskubėkite jų pašalinti, net jei jie ypač seni. Pasidomėkite, gal yra būdų sergančius pagydyti, aplūžusius ir sutankėjusius apgenėti.


Jei sena lapuočių gyvatvorė (pavyzdžiui, gudobelių) yra peraugusi ir pavirtusi medžių raizgalyne, kirskite palikdami tik šiek tiek nuo žemės. Kitais metais augančius ūglius formuokite dar kol mažučiai, ir po kelių metų vėl turėsite sveiką, stiprią ir gražiai žaliuojančią gyvatvorę.


Dvariški dekoratyviniai augalai – akcentams


Nebūtina visą sklypą apsodinti retais, lepiais ir ypač brangiais augalais – kiemas gali atrodyti ne prabangus, o tiesiog neprotingai perkrautas. Be to, lepūs augalai reikalaus papildomos priežiūros, gali tekti juos dengti žiemai, purkšti dėl puolančių ligų ir pan.


Auginkite patikimus nereiklius augalus fonui, pavyzdžiui, lanksvas, hortenzijas, erškėtrožes. O įspūdžiui pasirinkite augalą ar augalų grupę, kuri trauks visų dėmesį. Pasižvalgykite į senuosius dvarų parkus ir prieš akis iškils keletas įdomių pavyzdžių.


Asmeninio archyvo nuotr.


Tulpmedis, ginkmedis – dvaro parko pasididžiavimas. Ąžuolas – prabangus pavėsis priemiesčio sklype. Uogomis apsipylęs šermukšnis – senamiesčio kiemelio pažiba. Pavasarį pražystanti magnolija – susižavėjimą keliantis akcentas. Budlėja – kvepianti drugelių magija (geriau vakarinėje Lietuvos dalyje, reikia švelnesnio mikroklimato).

Akcentinio augalo idėjos ieškokite Lietuvos dvarų parkuose ir botanikos soduose. Apsilankykite ten sezono metu ir rasite labiausiai jums patinkantį perliuką.


Rožės prabangiame kieme


Rožynais didžiavosi daugelis didelių dvarų, jos yra neatskiriamas prabangaus sklypo augalas, jūs taip pat galite jas auginti.


Asmeninio archyvo nuotr.


Ne visos yra tokios lepios, kaip dažniausiai manoma. Pavyzdžiui, senovinės rožės auga gana nemažu krūmu ir dažnai jos net nereikalauja dengimo žiemai. Be to, nuostabiai kvepia. Niekas neneigia, kad kvapas veikia mūsų pasąmonę, todėl jis yra neatskiriama prabangaus kiemo dalis.


O kur auginti valgomus augalus?


Nereikia slėpti, lietuviais esame mes gimę, ir savo daržovę mėgstam patys užsiauginti. Tai nebūtinai kertasi su prabangos estetika! Žinoma, bulvių laukas prabangiame kvartale atrodys daugiau nei keistai, tačiau tam tikri valgomi augalai buvo laikomi gurmaniškais ne tik anksčiau, jie tokie nebėra ir dabar.


Asmeninio archyvo nuotr.


Vynuogės – vieni iš tokių augalų. Konferencijoje „Garden Style“ dr. Asta Ramaškevičienė papasakos apie vynuogių veisles, kurios puikiausiai tinkamos auginti Lietuvoje. Ji sako, kad saldžios ir skanios vynuogės jau seniai nebėra egzotika net rytinėje Lietuvos dalyje. Yra atsparių veislių, kurių uogos spėja prinokti jau rugpjūčio pabaigoje. Pasiimkite uogų kekę eidami į svečius, spauskite sultis ir net gaminkitės vyną – konferencijoje viso to galėsite paragauti. Pranešėjos šeimos nariai tęsia lietuviško paveldo vyndarystės tradicijas, tad turi daug ko papasakoti iš realios praktikos, kaip pasirinkti, auginti ir prižiūrėti vynuoges Lietuvoje. Be to, vynuogės ir atrodo estetiškai, jų gražūs karpyti lapai, gali būti rausvi lapkočiai, pilnos gražios kekės – tikra prabanga savo kieme.


Asmeninio archyvo nuotr.


Dar vienas gurmaniškas augalas, kuris iš dvarų daržų perėjo į kaimiečių gėlių darželius, yra smidras. Dabar jau susipratome, kad smidras, toks pažįstamas ažūrinis plastiškas krūmas, augęs po močiutės palange, pavasarį yra kuo vertingiausia daržovė. Kiti tegul smidrus perka parduotuvėje, o jūs net ir prabangiame kieme raskite vietos smidrų krūmams.


Asmeninio archyvo nuotr.


Salotos, prieskoninės žolelės ir vaistiniai augalai gali būti auginami ne tik įprastame darže, kurį norisi paslėpti už gyvatvorių, bet ir matomiausioje vietoje. Tereikia įrengti pakeltas lysves ir panaudoti šiek tiek sumanumo, kaip gražiai auginti šiuos žalumynus. Vienas iš gražių pavyzdžių – iš Vilniaus universiteto botanikos sodo Kairėnuose.


Skulptūros ir mažoji architektūra daro stebuklus


Meskite iš galvos mintis apie plastikinius gandrus, nykštukus ir upelius iš spalvoto mulčio. Prabanga yra estetiška tada, kai ji kuriama pasitelkus kokybiškas medžiagas ir subtilumą, o ne pigius blizgučius. Geriau viena skulptūra, kuri pagaminta iš medžio, akmens, plieno ar kitų medžiagų, kuri pagaminta su meile ir polėkiu, negu dirbtinai supiltas kalnelis su akmenimis ir japoniškų žibintų imitacijomis.


Asmeninio archyvo nuotr.


Sodyboje tinka ir vietinių meistrų dirbiniai, kurie tipiški tam kraštui: rūpintojėliai, kryžiai, vėtrungės.

Skulptūra yra gera išeitis ir tada, kai reikia akcento, tačiau nėra sąlygų toje vietoje išauginti akcentinio augalo. Net nuobodžių tujų fone pastačius prabangią skulptūrą, visa erdvė nusidažo kitomis spalvomis. Skulptūros ir augalų duetas – tobulas derinys.


Asmeninio archyvo nuotr.


Lauko apšvietimas – šiltas vakaro prisilietimas


Dar vienas svarbus dalykas yra lauko apšvietimas. Konferencijoje „Garden Style“ akivaizdžiai pamatysite, kaip apšvietimas gali pakeisti ne tik nuotaiką, bet ir spalvos toną. Sodo dizaineris James McGrath, kuris atvyksta į konferenciją iš JAV, papasakos, kaip apšvietimas lemia įspūdį, į kokias detales reikia atkreipti dėmesį, kad sukurtumėt maksimalų efektą. Prabangiam kiemo lauko apšvietimas – būtinas. Tačiau net ir paprastam gyvenamam sklypui, kuris nepretenduoja į kažkokias ypatingas aukštumas, jaukus apšvietimas gali duoti to šarmo, dėl kurio norėsite ilgiau būti lauke, o ir vaizdas pro langą ilgais rudens vakarais bus malonesnis. Konferencijoje pateiksime pavyzdžių.


Kas neleistina prabangiame sklype


Yra ir dar kai kas, ko jokiu būdu negali būti prabangiame sklype. Tai akivaizdžiai matomos ūkio priemonės, netvarkingi įrankiai, laistymo žarnos, kibirai ir kiti rakandai. Slėpkite, slėpkite ir dar kartą slėpkite. Jei reikia laistyti, įsirenkite laistymo sistemą arba naudokite paslėptus vandens šulinėlius, prie kurių prijungiate žarną, kai reikalinga. Už gražių gyvatvorių pastatykite pašiūrę įrankiams, kurioje viską laikykite. Prabangus kiemas alsuoja poilsiu, čia turime matyti suolelį, sūpynes, užuosti kvepiančias gėles, rasti stalelį arbatai, čia galima skaityti knygą hamake arba ilgai vakaroti terasoje, apšviečiant stilingam lauko toršerui. O visus juodus darbus, kuriuos nudirbote, kad sukurtumėt šitą grožį, laikykite paslaptyje.


Asmeninio archyvo nuotr.



Išsami informacija: gardenstyle.lt

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis