Sėklų daigumas

Neišmeskite sėklų, likusių po pernykštės sėjos - galbūt jos dar geros. Pomidorų, pupų, pupelių sėklos daigios devynerius, agurkų, aguročių, moliūgų, melionų, arbūzų - aštuonerius, žirnių - apie septynerius, burokėlių, kopūstų, ridikų, ridikėlių, ropių, cikorijų - penkerius, morkų, rabarbarų salierų, salotų, porų, špinatų - ketverius metus. Po metų arba dviejų daigumą praranda pastarnokai, salierai, krapai, svogūnai, rūgštynės. Virtuvėje laikomos sėklos, kur labai drėgna ir nuolat svyruoja temperatūra, sugenda greičiau. Morkų ir petražolių sėklos specifinio kvapo, tiesa, jeigu jis stiprus - sėklos daigios.

Tačiau spręsti apie sėklų daigumą pagal metus galima tik tuomet, kai žinote, kada jos surinktos. Tai nesunku, jeigu sėklų užsiauginote patys. O ant pirktinių sėklų pakelių įspausta galiojimo data - atkreipkite į ją dėmesį.

Kartais ir tais pačiais metais užaugintos sėklos būna nedaigios, kai dėl prastų orų jos nespėja subręsti arba laikomos per drėgnai. Kai drėgnos sėklos suspaudžiamos, viduje pakyla temperatūra, jos perkaista ir pasidaro nedaigios.

Žiemą, kai daugiau laisvo laiko, pabandykite sudaiginti po keletą įvairių daržovių sėklų. Taip iš anksto patikrinsite jų daigumą ir nenusivilsite pavasarį. Į nedideles plastikines lėkšteles įklokite 2-3 sluoksnių filtrinį popierių arba vienspalvę šviesią stalo servetėlę. Popierių pieštuku išpieškite atskirais kvadratėliais ir įpilkite vandens, kad gerai prisigertų. Paskui vandens perteklių išpilkite ir kvadratėliuose paskleiskite po žiupsnelį įvairių sėklų (smulkesnių daugiau, stambesnių - mažiau).

Lėkštutę uždenkite stiklu arba įkiškite į polietileninį maišelį. Kas antrą dieną patikrinkite, ar užtenka drėgmės. Vandenyje mirkstančios sėklos ne dygs, bet pus.

Geriausiai sėklos dygsta 23-25 laipsnių šilumoje. Dauguma sudygsta per 7-14 dienų. Nelygu, kur bus sėjama pavasarį (į dėžutes šiltnamyje ar tiesiai į lysvę lauke), sėklos dygs trumpiau arba ilgiau negu lėkštelėje.

Gyvybingos agurkų ir pomidorų sėklos pradeda dygti jau po 2-3 dienų. Jeigu sudygo tik pusė arba dar mažiau, sėklas geriau išmesti, o pavasario sėjai nusipirkti naujų.

Sėklų kokybę galite nustatyti ir jas kalibruodami. Stiklinėje vandens ištirpinkite arbatinį šaukštelį valgomosios druskos, suberkite sėklas, gerai išmaišykite ir keletą minučių palaukite. Daigios sėklos nusės ant dugno, nedaigios - išplauks į paviršių. Jas išmeskite. Dugne nusėdusias sėklas nuplaukite švariu vandeniu ir, jeigu iki sėjos dar toli, išdžiovinkite.

Gūžiniai, žiediniai, ropiniai, briuseliniai kopūstai ir ropės vidutiniškai sudygsta per 3-6 dienas. Jos pradeda dygti 2-3 laipsnių temperatūroje.

Žirniai, ridikai, ridikėliai sudygsta per 3-7 (pradeda dygti 1-2 laipsnių šilumoje), pupos - per 3-8 (minimali temperatūra 3-4 laipsniai), pomidorai, aguročiai, moliūgai, agurkai - per 4-8 dienas.

Pomidorams sudygti reikia bent 10-11 laipsnių, aguročiams ir moliūgams - 10-12 laipsnių, o agurkams - net 13-15 šilumos.

Salotos ir pupelės sudygsta per 4-10 dienas. Žemiausia dygimo temperatūra salotoms 2-3 laipsniai, pupelėms - 10-12. Melionai sudygsta per 5-10 (minimali temperatūra 15-17 laipsniai), rabarbarai - per 6-10 (minimali temperatūra 2-3 laipsniai), rūgštynės - per 8-12 (minimali temperatūra 1-2 laipsniai) dienų.

Burokėliai ir paprika sudygsta per 8-16 dienas. Žemiausia dygimo temperatūra burokėliams - 5-6 laipsniai, paprikos - 8-13 laipsniai. Ropiniai bei žieminiai svogūnai ir porai sudygsta per 8-18 dienų.

Jie pradeda dygti 2-3 laipsnių šilumoje. Morkos sudygsta per 9-15 dienų, jeigu temperatūra nenukrenta žemiau 4-5 laipsnių. Pastarnokai sudygsta per 10-16 dienų, minimali dygimo temperatūra 2-3 laipsniai. Petražolės ir salierai dygsta ilgiausiai - apie 12-22 dienas, pradeda dygti 3-4 laipsnių šilumoje.

Jeigu žemė sausa, sėklos dygsta ilgiau. Dygimą pagreitina mirkymas, bet mirkytų sėklų negalima sėti į sausą dirvą. Nesėkite daržovių, jeigu šalta, nors temperatūra ir siekia žemiausią sėklų dygimo ribą, nes daržovės augins ne gumbus ar lapus, o žiedus. Lepesnių daržovių daigai, ilgiau palaikyti šaltai, dažniausiai suserga diegavirte ir žūva. Tačiau jeigu sėkloms dygstant būna vėsu, o paskui atšyla, daigai auga sveikesni.

Parengė dr. Genovaitė VISOCKIENĖ

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis