Prieskoniai, kuriuos naudinga auginti ant palangės
Zolininkas.lt /
Nuotrauka: Fotolia nuotr.
2013 m. lapkričio 05 d. 11:02

Prieskoniai, kuriuos naudinga auginti ant palangės

Nors rudens sezonu tenka pamiršti malonius darbus soduose ir daržuose, tačiau galima susikurti praktišką prieskoninių augalų oazę ant palangės.

Pipirnė (Sėjamoji pipirnė) - be konkurentų mažiausiai priežiūros reikalaujantis ir greičiausiai išauginamas augalas namų sąlygomis. Pakanka ant lėkštelės patiesti popierinę servetėlę, ją sušlapinti ir vienos sėklos storio sluoksniu paberti pipirnės sėklas. Svarbu periodiškai drėkinti servetėlę ir jau po kelių dienų matysis augimo rezultatas. Dar po kelių dienų galima imti derlių – skabyti pipirnės daigus ir juos valgyti. Puikus pasirinkimas pradedantiems palangės daržininkams. Pipirnės skonis yra aštrokas ir toli gražu patinka ne visiems. Naudojamos sumuštiniams paskaninti, padažams. Maistui vartojama pipirnės stiebeliai su lapeliais.

Petražolė - dvimetis augalas, vieną kartą išauginę turėsite šviežių petražolės šakelių porą metų. Priežiūra paprasta, augalas nėra lepus, tačiau norėdami gausaus derliaus reikia pakankamai laistyti ir tręšti (jokiu būdu ne trąšomis iš parduotuvės). Galima naudoti natūralias trąšas, labai veiksmingas laistymas čiobrelių, jonažolių arbata. Petražolė naudojama salotoms, sriuboms, mėsiškiems patiekalams paskaninti, patiekalų papuošimui. Dera su jūros gėrybėmis. Maistui vartojami petražolės lapeliai. Būna ir šakninių petražolių, tačiau tai nelabai tinkamas augalas palanginei augalininkystei.

Čiobrelis (Čiobrelis paprastasis) - daugiametis, nelepus augalas. Sėkmingai buvo prikeltas po to kai atrodė nudžiuvęs. Naudojamas arbatoms gaminti, kaip prieskonis įvairiems mėsiškiems patiekalams, dažnai sutinkamas prancūzų, graikų bei italų virtuvės patiekaluose, nuostabiai tinka pagardinti orkaitėje apkepamam varškės sūriui su medumi ir čili. Prieskoniams ir arbatoms vartojamos čiobrelių šakelės su lapeliais.

Krapas (Krapas paprastasis) - vienmetis, greitai peraugantis augalas, nuskynus neatauga, todėl norėdami visada turėti šviežių krapų ant palangės turėsite periodiškai sėti. Pakankamai lepus, greitai vysta, todėl reikia dažnai laistyti, bet reikia stengtis neperlaistyti. Puikiai tinka salotoms, daržovių patiekalams paskaninti, dedamas į sriubas. Maistui vartojami krapų šakelės su lapeliais. Žiemą nerekomenduojama sėti krapų patalpoje, nes dėl saulės šviesos trūkumo jie greitai ištįsta ir tampa beverčiai maistiniu požiūriu.

Bazilikas - vienmetis, tačiau pakankamai ilgai derlių duodantis augalas. Praktiškai išbandėme auginti dviejų rūšių bazilikus: žaliais ir tamsiai alyviniais lapais. Šie augalai turėtų būti laistomi dažnai, nes per stambius plačius lapus greitai išgarina drėgmę. Bazilikas puikiai tinka patiekalams į kurių sudėtį įeina pomidorai, salotoms, dažnai naudojamas gaminant italų virtuvės patiekalus, dera su česnakais ir petražolėmis. Maistui vartojami bazilikų lapai. Gali būti išauginami iš sėklų, arba iš vandenin pamerktos ir taip sudaigintos šakelės, kuri vėliau perkeliama į indą su žemėmis.

Be aukščiau paminėtų prieskoninių augalų ir vaistažolių, ant palangės ar balkone galima auginti:

Pomidorai – subrandino vaisius. Auginami ir mažieji vyšniniai pomidorai. Beje, ant palangės puikiai gali ir peržiemoti, žydi ir vasario mėnesį.

Aitriosios paprikos – sėkmingai išaugina pipiriukus.

Zolininkas.lt
Parašykite savo komentarą
Skelbdami komentarą, Jūs sutinakte su taisyklėmis
Skaityti komentarus Skaityti komentarus
Vienas seniausių kultūrinių augalų – moliūgas yra kilęs iš Vidurio Amerikos. Meksikoje jie auginti ir naudoti maistui, puošmenoms ar indams gaminti jau daugiau kaip prieš septynis tūkstančius metų. Į Europą atvežti Kristupo Kolumbo netrukus paplito šalyse, kuriose buvo palankios sąlygos jiems augti. Šešioliktame amžiuje moliūgai jau auginti ir Lietuvoje.
Pačių užaugintos daržovės yra skanesnės ir suteikia šeimininkams ypatingą pasitenkinimą. Tie, kas pabandė patys užauginti derlių nuo pačių surinktų sėklų, žino, koks tai malonus jausmas. Kaip taisyklingai paruošti agurkus, kad iš jų būtų galima gauti geros kokybės sėklas?
„Kai žmonės labai anksti pasėja pomidorus, jie tiesiog sugula ant palangės“, – pasakoja UAB agrofirmos „Sėklos“ produkto vadovė Gražina Anusevičienė. Kovo pradžia – tai optimaliausias laikas pomidorų sėjai. Kaip pasirinkti sėklas, ką daryti, jog jų daigumas būtų ilgesnis, o derlius – geresnis, žiūrėkite vizdo reportaže.
Nenumaldomai artėjant pavasariniams darbams dar turime laiko susiplanuoti daržą. Tad, kol dar ne vėlu, siūlome imti į rankas pieštuką ir įsiklausyti į kraštovaizdžio architektės Ingos Aničienės pasiūlymus.
Nors rudens sezonu tenka pamiršti malonius darbus soduose ir daržuose, tačiau galima susikurti praktišką prieskoninių augalų oazę ant palangės.
Vaisiai ir daržovės sukelia 46 proc. apsinuodijimo maistu atvejų, rodo neseniai atliktas tyrimas. Jungtinių Valstijų Ligų kontrolės ir prevencijos centras atskleidė, jog šiuo atžvilgiu pavojingiausios yra lapinės daržovėssalotos ir špinatai, rašo dailymail.co.uk.
Kiekvienas daržininkas viliasi sulaukti gausaus ridikėlių derliaus, tačiau pavyksta ne kiekvienam: kartais ridikėliai būna kartūs, kartais - visiškai sukirmiję. Kodėl taip nutinka ir ką daryti - plačiau šiame straipsnyje.
Lietuvos klimatas nėra pritaikytas daugumai pomidorų veislių, tad jei norite gerų rezultatų, teks statyti šiltnamį. Prieš jį renkantis, reikėtų apgalvoti kelis aspektus, kurie yra svarbūs auginant ir kitas daržoves ar augalus.
Jeigu užsiimate organine sodininkyste ir tarėte griežtą ne cheminėms medžiagoms, actas jums labai pravers- tai puiki natūrali priemonė, padėsianti visiems laikams atsikratyti piktžolių. Acto sudėtyje esanti acto rūgštis numarina augalus kenkėjus. Kuo daugiau acto rūgšties acto sudėtyje, tuo efektyviau jis naikina piktžoles. Gaminant maistą naudojamas actas gana silpnas (vos 5 proc.), taigi jeigu tokiu actu norite stoti į kovą prieš piktžoles, teks įdėti truputį pastangų ir žinoti kelias svarbias taisykle
Mokotės teisingai kompostuoti? Štai dalykų, tinkamų kompostavimui, sąrašas.