Prieskoniai, kuriuos naudinga auginti ant palangės
Zolininkas.lt /
Nuotrauka: Fotolia nuotr.
2013 m. lapkričio 05 d. 11:02

Prieskoniai, kuriuos naudinga auginti ant palangės

Nors rudens sezonu tenka pamiršti malonius darbus soduose ir daržuose, tačiau galima susikurti praktišką prieskoninių augalų oazę ant palangės.

Pipirnė (Sėjamoji pipirnė) - be konkurentų mažiausiai priežiūros reikalaujantis ir greičiausiai išauginamas augalas namų sąlygomis. Pakanka ant lėkštelės patiesti popierinę servetėlę, ją sušlapinti ir vienos sėklos storio sluoksniu paberti pipirnės sėklas. Svarbu periodiškai drėkinti servetėlę ir jau po kelių dienų matysis augimo rezultatas. Dar po kelių dienų galima imti derlių – skabyti pipirnės daigus ir juos valgyti. Puikus pasirinkimas pradedantiems palangės daržininkams. Pipirnės skonis yra aštrokas ir toli gražu patinka ne visiems. Naudojamos sumuštiniams paskaninti, padažams. Maistui vartojama pipirnės stiebeliai su lapeliais.

Petražolė - dvimetis augalas, vieną kartą išauginę turėsite šviežių petražolės šakelių porą metų. Priežiūra paprasta, augalas nėra lepus, tačiau norėdami gausaus derliaus reikia pakankamai laistyti ir tręšti (jokiu būdu ne trąšomis iš parduotuvės). Galima naudoti natūralias trąšas, labai veiksmingas laistymas čiobrelių, jonažolių arbata. Petražolė naudojama salotoms, sriuboms, mėsiškiems patiekalams paskaninti, patiekalų papuošimui. Dera su jūros gėrybėmis. Maistui vartojami petražolės lapeliai. Būna ir šakninių petražolių, tačiau tai nelabai tinkamas augalas palanginei augalininkystei.

Čiobrelis (Čiobrelis paprastasis) - daugiametis, nelepus augalas. Sėkmingai buvo prikeltas po to kai atrodė nudžiuvęs. Naudojamas arbatoms gaminti, kaip prieskonis įvairiems mėsiškiems patiekalams, dažnai sutinkamas prancūzų, graikų bei italų virtuvės patiekaluose, nuostabiai tinka pagardinti orkaitėje apkepamam varškės sūriui su medumi ir čili. Prieskoniams ir arbatoms vartojamos čiobrelių šakelės su lapeliais.

Krapas (Krapas paprastasis) - vienmetis, greitai peraugantis augalas, nuskynus neatauga, todėl norėdami visada turėti šviežių krapų ant palangės turėsite periodiškai sėti. Pakankamai lepus, greitai vysta, todėl reikia dažnai laistyti, bet reikia stengtis neperlaistyti. Puikiai tinka salotoms, daržovių patiekalams paskaninti, dedamas į sriubas. Maistui vartojami krapų šakelės su lapeliais. Žiemą nerekomenduojama sėti krapų patalpoje, nes dėl saulės šviesos trūkumo jie greitai ištįsta ir tampa beverčiai maistiniu požiūriu.

Bazilikas - vienmetis, tačiau pakankamai ilgai derlių duodantis augalas. Praktiškai išbandėme auginti dviejų rūšių bazilikus: žaliais ir tamsiai alyviniais lapais. Šie augalai turėtų būti laistomi dažnai, nes per stambius plačius lapus greitai išgarina drėgmę. Bazilikas puikiai tinka patiekalams į kurių sudėtį įeina pomidorai, salotoms, dažnai naudojamas gaminant italų virtuvės patiekalus, dera su česnakais ir petražolėmis. Maistui vartojami bazilikų lapai. Gali būti išauginami iš sėklų, arba iš vandenin pamerktos ir taip sudaigintos šakelės, kuri vėliau perkeliama į indą su žemėmis.

Be aukščiau paminėtų prieskoninių augalų ir vaistažolių, ant palangės ar balkone galima auginti:

Pomidorai – subrandino vaisius. Auginami ir mažieji vyšniniai pomidorai. Beje, ant palangės puikiai gali ir peržiemoti, žydi ir vasario mėnesį.

Aitriosios paprikos – sėkmingai išaugina pipiriukus.

Zolininkas.lt
PARAŠYKITE SAVO KOMENTARĄ
Yra 0 komentarų
Vardas
Komentavimo taisyklės ir atsakomybė
2014 m. daržovių sėklų naujienos <span style="color: #ff4040;">VIDEO</span>
UAB agrofirma „Sėklos“ produkto vadovė Jolita Grigienė pristato 34 daržovių sėklų naujienas. PomidoraiTumbling Tom Red yra svyrantys, mažučiai, auginami vazonuose ir šiltnamyje. Cukinija Tondo Di Piacenza su tamsiai žalia odele, tokios formos dar niekuomet nebuvo įmonės asortimente.
Kas nulemia cukinijų derlių?
Cukinija – vienmetė šilumamėgė daržovė, priskiriama moliūginių šeimos vaisinių daržovių grupei. Tai žoliniai augalai, auginami sodinant daigais arba sėjant tiesiai į dirvą. Jos nekaloringos, gerina medžiagų apykaitą ir kaupia mažai nitratų. Nuo ko priklauso jos derlius ir kaip jas auginti, kad kitais metais sulaukti dar didesnio derliaus, pataria LAMMC Sodininkystės ir daržininkystės instituto mokslo darbuotoja Nijolė Maročkienė.
Mulčo nauda sode
Dirvos mulčiavimas – nuo seno daržininkystėje naudojamas agrotechninis metodas, trukdantis veistis piktžolėms, saugantis dirvą nuo išdžiūvimo ir šalnų, o kartu papuošiantis gėlyną ar alpinariumą. Mulčias būna dviejų tipų: organinės kilmės – šviežiai nupjauta žolė, nukritę lapai, medžių žievė, spygliai, durpės, riešutų kevalai; neorganinės medžiagos – skalda, keramzitas, žvyras.
Sėklų daigumas
Neišmeskite sėklų, likusių po pernykštės sėjos - galbūt jos dar geros. Pomidorų, pupų, pupelių sėklos daigios devynerius, agurkų, aguročių, moliūgų, melionų, arbūzų - aštuonerius, žirnių - apie septynerius, burokėlių, kopūstų, ridikų, ridikėlių, ropių, cikorijų - penkerius, morkų, rabarbarų salierų, salotų, porų, špinatų - ketverius metus. Po metų arba dviejų daigumą praranda pastarnokai, salierai, krapai, svogūnai, rūgštynės. Virtuvėje laikomos sėklos, kur labai drėgna ir nuolat svyruoja temperatūra, sugenda greičiau. Morkų ir petražolių sėklos specifinio kvapo, tiesa, jeigu jis stiprus - sėklos daigios.