Prieskoniai, kuriuos naudinga auginti ant palangės
Zolininkas.lt /
Nuotrauka: Fotolia nuotr.
2013 m. lapkričio 05 d. 11:02

Prieskoniai, kuriuos naudinga auginti ant palangės

Nors rudens sezonu tenka pamiršti malonius darbus soduose ir daržuose, tačiau galima susikurti praktišką prieskoninių augalų oazę ant palangės.

Pipirnė (Sėjamoji pipirnė) - be konkurentų mažiausiai priežiūros reikalaujantis ir greičiausiai išauginamas augalas namų sąlygomis. Pakanka ant lėkštelės patiesti popierinę servetėlę, ją sušlapinti ir vienos sėklos storio sluoksniu paberti pipirnės sėklas. Svarbu periodiškai drėkinti servetėlę ir jau po kelių dienų matysis augimo rezultatas. Dar po kelių dienų galima imti derlių – skabyti pipirnės daigus ir juos valgyti. Puikus pasirinkimas pradedantiems palangės daržininkams. Pipirnės skonis yra aštrokas ir toli gražu patinka ne visiems. Naudojamos sumuštiniams paskaninti, padažams. Maistui vartojama pipirnės stiebeliai su lapeliais.

Petražolė - dvimetis augalas, vieną kartą išauginę turėsite šviežių petražolės šakelių porą metų. Priežiūra paprasta, augalas nėra lepus, tačiau norėdami gausaus derliaus reikia pakankamai laistyti ir tręšti (jokiu būdu ne trąšomis iš parduotuvės). Galima naudoti natūralias trąšas, labai veiksmingas laistymas čiobrelių, jonažolių arbata. Petražolė naudojama salotoms, sriuboms, mėsiškiems patiekalams paskaninti, patiekalų papuošimui. Dera su jūros gėrybėmis. Maistui vartojami petražolės lapeliai. Būna ir šakninių petražolių, tačiau tai nelabai tinkamas augalas palanginei augalininkystei.

Čiobrelis (Čiobrelis paprastasis) - daugiametis, nelepus augalas. Sėkmingai buvo prikeltas po to kai atrodė nudžiuvęs. Naudojamas arbatoms gaminti, kaip prieskonis įvairiems mėsiškiems patiekalams, dažnai sutinkamas prancūzų, graikų bei italų virtuvės patiekaluose, nuostabiai tinka pagardinti orkaitėje apkepamam varškės sūriui su medumi ir čili. Prieskoniams ir arbatoms vartojamos čiobrelių šakelės su lapeliais.

Krapas (Krapas paprastasis) - vienmetis, greitai peraugantis augalas, nuskynus neatauga, todėl norėdami visada turėti šviežių krapų ant palangės turėsite periodiškai sėti. Pakankamai lepus, greitai vysta, todėl reikia dažnai laistyti, bet reikia stengtis neperlaistyti. Puikiai tinka salotoms, daržovių patiekalams paskaninti, dedamas į sriubas. Maistui vartojami krapų šakelės su lapeliais. Žiemą nerekomenduojama sėti krapų patalpoje, nes dėl saulės šviesos trūkumo jie greitai ištįsta ir tampa beverčiai maistiniu požiūriu.

Bazilikas - vienmetis, tačiau pakankamai ilgai derlių duodantis augalas. Praktiškai išbandėme auginti dviejų rūšių bazilikus: žaliais ir tamsiai alyviniais lapais. Šie augalai turėtų būti laistomi dažnai, nes per stambius plačius lapus greitai išgarina drėgmę. Bazilikas puikiai tinka patiekalams į kurių sudėtį įeina pomidorai, salotoms, dažnai naudojamas gaminant italų virtuvės patiekalus, dera su česnakais ir petražolėmis. Maistui vartojami bazilikų lapai. Gali būti išauginami iš sėklų, arba iš vandenin pamerktos ir taip sudaigintos šakelės, kuri vėliau perkeliama į indą su žemėmis.

Be aukščiau paminėtų prieskoninių augalų ir vaistažolių, ant palangės ar balkone galima auginti:

Pomidorai – subrandino vaisius. Auginami ir mažieji vyšniniai pomidorai. Beje, ant palangės puikiai gali ir peržiemoti, žydi ir vasario mėnesį.

Aitriosios paprikos – sėkmingai išaugina pipiriukus.

Zolininkas.lt
PARAŠYKITE SAVO KOMENTARĄ
Yra 0 komentarų
Vardas
Komentavimo taisyklės ir atsakomybė
Sužinokite, ką dar galite pasėti pakartotinai
LAMMC SDI Daržo augalų selekcijos sektoriaus vedėja dr. Rasa Karklelienė ir jaunesnioji mokslo darbuotoja, prieskoninių augalų kolekcijos kuratorė Nijolė Maročkienė pataria, ką dar galite birželio mėnesį pasėti pakartotinai.
Prieskoniniai augalai: auginimo vieta, dauginimas ir laikymas
Pasaulyje yra daugiau kaip 1000 rūšių augalų, kurių tam tikros dalys vartojamos kaip prieskoniai. Lietuvoje dažniau auginama apie 100 rūšių prieskoninių augalų. Labai daug prieskoninių augalų Lietuvoje gerai auga daržuose, soduose ar gėlynuose ir juos nuo pavasario iki rudens galima kasdien naudoti gaminant valgius, o per vasarą pasiruošti jų atsargų.
Šiltnamio daržovių auginimas: agurkai
Apie šiltnamio daržovių auginimą kalbiname LAMMC SDI mokslininkes – dr. Eleną Survilienę, Augalų apsaugos laboratorijos vyresniąją mokslo darbuotoją, dr. Julę Jankauskienę, Daržininkystės technologijų sektoriaus mokslo darbuotoją ir Nijolę Maročkienę, Daržo augalų selekcijos sektoriaus jaunesniąją mokslo darbuotoją.
Kaip suplanuoti ir paruošti peržiemojimui mažą daržą?
Ruduo - tai metas, kai galime apgalvoti, kaip norime pakeisti savo sodą ir daržą. Šiame straipsnyje modernių želdinimo kursų „Geltonas karutis“ lektorė Ingė Auželienė konsultuoja, kaip planuoti mažą daržą ir ką galima nuveikti jo labui dabar.
Bulviakasis: ką svarbu žinoti
Kai kurie bulviakasį šį savaitgalį tik pradės. Taip yra, nes įvairių veislių bulvės subręsta skirtingu laiku. Tikriausiai dauguma žino, jog kasant bulves svarbu nepažeisti gumbų, tačiau ko dar neturėtumėme pamiršti?
Kavos tirščiai: komposto gaminimas
Kiek per dieną išgeriate kavos puodelių? Tikriausiai teks pripažinti, jog ne vieną. Pasirodo, šio gėrimo tirščiai gali būti puiki trąša jūsų sodui. Kaip pasigaminti kavos kompostą - šiame straipsnyje.
5 patarimai planuojantiems daržo išdėstymą
Jums pasisekė, jei turite galimybę suplanuoti daržą tokioje sodo projektavimo stadijoje, kol nėra pasodintų augalų ir pastatytų statinių. Jūsų daržui prireiks lygios aikštelės ir natūralaus apšvietimo iš visų pusių, o tai surasti ne visada paprasta.
Žalioji palangė: auginame prieskonius
Jei prie namų neturite daržo ar gyvenate bute ir nuolat norite pagardinti patiekalus šviežiais ir kvepiančiais prieskoniais, jums pats laikas pradėti auginti savo mini daržiuką. Žaliuojantys prieskoniai ant palangės pamalonins ne tik jūsų skrandį. Nuostabi žalia spalva juk nuteikia pozityviai bei padeda atsipalaiduoti.

Šiltnamių kainos gali siekti dešimtimis tūkstančių litų 2 ar įmanoma nusipirkti išmanųjį šiltnamį?  

Šiltnamių kainos gali siekti dešimtimis tūkstančių litų
Lietuviui įsinorėjusiam pirkti šiltnamį svarbiausia išlieka kaina. Tačiau dabar rinkoje galima įsigyti įvairių stebuklų. Tiesa, šiltnamių pardavėjai neslepia - šiltnamių, kurie patys užaugintų pomidorus ir juos nuravėtų - nebūna, tačiau tam tikrą pagalbos ranką žmogui ištiesti gali.

Kaip išsirinkti sėklas ir neapsigauti? 2 ką auginti ant palangės, o ką lysvėje?

Kaip išsirinkti sėklas ir neapsigauti?
7 priežastys, kodėl verta kompostuoti
Pradėti kompostuoti yra lengviau negu manėte. Galbūt jūs svarstėte pradėti kompostuoti, tačiau nesate tikri nuo ko reikia pradėti, arba girdėjote gandus, kad komposto krūvos dvokia, pritraukia peles ir vabalus. Tai – nevykę pasiteisinimai, ir reikia jais atsikratyti. Štai 7 priežastys, kodėl verta pradėti kompostuoti.