Prieskoniai, kuriuos naudinga auginti ant palangės

Nors rudens sezonu tenka pamiršti malonius darbus soduose ir daržuose, tačiau galima susikurti praktišką prieskoninių augalų oazę ant palangės.
Prieskoniai, kuriuos naudinga auginti ant palangės
© Fotolia nuotr.

Pipirnė (Sėjamoji pipirnė) - be konkurentų mažiausiai priežiūros reikalaujantis ir greičiausiai išauginamas augalas namų sąlygomis. Pakanka ant lėkštelės patiesti popierinę servetėlę, ją sušlapinti ir vienos sėklos storio sluoksniu paberti pipirnės sėklas. Svarbu periodiškai drėkinti servetėlę ir jau po kelių dienų matysis augimo rezultatas. Dar po kelių dienų galima imti derlių – skabyti pipirnės daigus ir juos valgyti. Puikus pasirinkimas pradedantiems palangės daržininkams. Pipirnės skonis yra aštrokas ir toli gražu patinka ne visiems. Naudojamos sumuštiniams paskaninti, padažams. Maistui vartojama pipirnės stiebeliai su lapeliais.

Petražolė - dvimetis augalas, vieną kartą išauginę turėsite šviežių petražolės šakelių porą metų. Priežiūra paprasta, augalas nėra lepus, tačiau norėdami gausaus derliaus reikia pakankamai laistyti ir tręšti (jokiu būdu ne trąšomis iš parduotuvės). Galima naudoti natūralias trąšas, labai veiksmingas laistymas čiobrelių, jonažolių arbata. Petražolė naudojama salotoms, sriuboms, mėsiškiems patiekalams paskaninti, patiekalų papuošimui. Dera su jūros gėrybėmis. Maistui vartojami petražolės lapeliai. Būna ir šakninių petražolių, tačiau tai nelabai tinkamas augalas palanginei augalininkystei.

Čiobrelis (Čiobrelis paprastasis) - daugiametis, nelepus augalas. Sėkmingai buvo prikeltas po to kai atrodė nudžiuvęs. Naudojamas arbatoms gaminti, kaip prieskonis įvairiems mėsiškiems patiekalams, dažnai sutinkamas prancūzų, graikų bei italų virtuvės patiekaluose, nuostabiai tinka pagardinti orkaitėje apkepamam varškės sūriui su medumi ir čili. Prieskoniams ir arbatoms vartojamos čiobrelių šakelės su lapeliais.

Krapas (Krapas paprastasis) - vienmetis, greitai peraugantis augalas, nuskynus neatauga, todėl norėdami visada turėti šviežių krapų ant palangės turėsite periodiškai sėti. Pakankamai lepus, greitai vysta, todėl reikia dažnai laistyti, bet reikia stengtis neperlaistyti. Puikiai tinka salotoms, daržovių patiekalams paskaninti, dedamas į sriubas. Maistui vartojami krapų šakelės su lapeliais. Žiemą nerekomenduojama sėti krapų patalpoje, nes dėl saulės šviesos trūkumo jie greitai ištįsta ir tampa beverčiai maistiniu požiūriu.

Bazilikas - vienmetis, tačiau pakankamai ilgai derlių duodantis augalas. Praktiškai išbandėme auginti dviejų rūšių bazilikus: žaliais ir tamsiai alyviniais lapais. Šie augalai turėtų būti laistomi dažnai, nes per stambius plačius lapus greitai išgarina drėgmę. Bazilikas puikiai tinka patiekalams į kurių sudėtį įeina pomidorai, salotoms, dažnai naudojamas gaminant italų virtuvės patiekalus, dera su česnakais ir petražolėmis. Maistui vartojami bazilikų lapai. Gali būti išauginami iš sėklų, arba iš vandenin pamerktos ir taip sudaigintos šakelės, kuri vėliau perkeliama į indą su žemėmis.

Be aukščiau paminėtų prieskoninių augalų ir vaistažolių, ant palangės ar balkone galima auginti:

Pomidorai – subrandino vaisius. Auginami ir mažieji vyšniniai pomidorai. Beje, ant palangės puikiai gali ir peržiemoti, žydi ir vasario mėnesį.

Aitriosios paprikos – sėkmingai išaugina pipiriukus.

Zolininkas.lt
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Daržas

Neatrastas šiltnamio „perlas“, kurį užauginti labai paprasta (31)

Baklažanai – Lietuvoje dar ne itin atrasta daržovė. Keista, kadangi ši daržovė gausi sveikatai naudingųjų medžiagų, be to, puikiai dera lietuviškuose šiltnamiuose. Tad galbūt laikas pakeisti savo požiūrį į baklažanus?

Planuojame daržą: ar verta pirkti ekologiškas sėklas (7)

Pavasaris artėja, rankos jau pačios tiesiasi į sėklų pakuotes parduotuvėje. Norisi užsiauginti sveiko maisto, tačiau ekologiškos sėklos brangesnės negu kitos. Panagrinėkime, kodėl skiriasi jų kaina ir ar verta įsigyti ekologiškas sėklas savo daržui.

Svarbiausi darbai ruošiant daržą: 5 svarbiausi žingsniai (15)

Turite galimybę suplanuoti daržą tokioje sodo projektavimo stadijoje, kol nėra pasodintų augalų ir pastatytų statinių? Jums labai pasisekė! Tereikės žengti penkis esminius žingsnius ir galėsite atverti kelius į tikrą kiekvieno daržininko svajonę – daržą, kuriame derlius džiugins tarsi iš gausybės rago.

Tik žinodami šias gudrybes sulauksite gausaus derliaus (1)

Lietuvių liaudies patarlė sako: „Ratus ruošk žiemą, o roges – vasarą“. Todėl kiekvienas geras daržininkas žino, kad ruoštis naujam sezonui pradėti reikia jau dabar. Štai dešimt taisyklių, kurias turėtų prisiminti visi, kurie nori sulaukti gausaus derliaus.

Pomidorų ir paprikų sodinimas — sezonui ruošiamės iš anksto (3)

Praūžęs didžiųjų metų švenčių maratonas greitai skelbs sėjos pradžią. Ir nors pavasaris dar negreitai džiugins saulės spinduliais, tačiau jau dabar verta pamąstyti apie ankstyvųjų, ilgos vegetacijos daržovių sodinimą. Kada ir kaip sodinti skaniąsias paprikas ir populiariuosius pomidorus pataria UAB „Nojus“.

Apsilankymas medelyne, kurį saugo žąsys

Viename didžiausiame Dzūkijos regiono šeimos medelyne auginama didžiulė įvairovė beveik 600 taksonų (skirtingų pavadinimų rūšių ir veislių) dekoratyvinių augalų: spygliuočių, lapuočių, vijoklinių ir daugiamečių gėlių, tinkamų auginti Lietuvos klimatinėmis sąlygomis. Apie medelyno naujoves – retus įdomius augalus bei žąsų panaudojimą augalų priežūrai pasakoja medelyno įkūrėjas Tomas Panka.

Agronomas atskleidžia, koks turi būti paskutinis darbas šiltnamyje rudenį (5)

Ruduo jau įpusėjo ir daugelis daržovių augintojų savo užaugintas gėrybes panaudojo ruošiant atsargas žiemai. Apie jų paruošimą žinoma daug, tačiau dar nereikia užmiršti darbų šiltnamyje. Vienas iš jų – dirvos perkasimas, kurį geriausia atlikti lapkričio mėnesį ir jokių būdu nepalikti to pavasariui. Kaip ir kodėl tą padaryti reikia dabar, pasakoja agronomas.

Idealaus česnakų auginimo ir laikymo paslaptys (25)

Sultingų česnakų galvutės – tobulas barščių akcentas. Be to, česnakai – tai natūralus antibiotikas. Jei jo vartosite kasdien, jokios peršalimo ligos jums nebaisios.

Kokie sodo ir daržo darbai dar liko?

Daugelis sodo ir daržo darbų jau atlikta, tačiau tikrai dar ne visi. Norint sėkmingai užbaigti šį sezoną ir pasidžiaugti derliumi, reikia spėti laiku nuimti likusias daržoves bei paruošti dirvą kitiems metams. Derliaus šventę ir daržo finalinių darbų pradžią skelbia ir sostinės Antakalniečių bendruomenė, savaitgalį susirinksianti į projekto „Daržas mieste – Tavo Žalia stotelė“ derliaus šventę. Šventės metu miestiečiai dalinsis iš savo derliaus pagamintais patiekalais bei patarimais, kokie paskutiniai akcentai liko daržo ir sodo darbų sąraše. Tad, į ką svarbiausia atkreipti dėmesį dar rugsėjį?

Pomidorų veislės, kurios visuomet džiugins derliumi (62)

„Hibridiniai pomidorai pasižymi atsparumu ligoms, derlingumu ir ilgu derėjimo periodu, tačiau skonio savybėmis šiek tiek nusileidžia veisliniams pomidorams. Nuskynus žalius (dar nesunokusius) hibridinius pomidorus, jais galima mėgautis net po mėnesio, tačiau hibridinių pomidorų sėklų pasiruošti patiems nepatartina. Veisliniai pomidorai labai skanūs, trumpiau dera, didžiulė jų veislių įvairovė, o pasiruošus sėklų iš pačių išaugintų pomidorų, bus išsaugotos visos tai veislei būdingos savybės“, - pasakojo Vytautas Pėstininkas per dešimtąją pomidorų augintojų šventę, kuri vyko Alytuje.

Kaip lysves paruošti rudeniui

Ruduo yra didžiausias darbymetis daržininkams – nurenkamas derlius, žemė ruošiama žiemai, kai kurios kultūros sėjamos prieš žiemą. Pataria, kokius darbus reikia nudirbti darže rugsėjo pabaigoje – spalį.

Gudrybės, padėsiančios sėkmingai užbaigti pomidorų auginimo ciklą (10)

Patyrę daržovių augintojai žino, kad rugpjūčio ir rugsėjo mėnesiai – viena iš paskutinių galimybių sulaukti pomidorų derliaus, todėl dar šį mėnesį svarbu atkreipti dėmesį į kelis esminius dalykus. Vienas iš jų – pomidorų lapų skynimas. Kaip ir kada geriausia tai daryti, pataria agronomas Nerijus Rakickas.

Kodėl geriau svogūnus sodinti prieš žiemą (30)

Svogūnus augina turbūt visi sodininkai. Tik vieniems tai sekasi geriau, kitiems blogiau. Nepriklausomai nuo to, ne visi žino, kad svogūnus kur kas geriau sodinti prieš žiemą.

Sezono aktualijos: daržo alternatyva

Kadaise valgomų gėrybių gausa atspindėjo sodo estetikos esmę, buvo puošnumo sinonimas ir privalomas kraštovaizdžio dizaino atributas. Tik vėliau pradėta grupuoti augalus, o nevalgomus imta vadinti dekoratyviaisiais. Tinkami naudoti maistui dekoratyvumo statuso neteko, ir turėjo prabėgti nemažai laiko, kol vėl jį atgavo. Ilgainiui pastebėta, kad daržovių, prieskoninių žolių grožis išryškėja auginant jas vazonuose – augalų dailumą atskleidžia indai, įvairiausios jų derinimo ir pačių sodinių komponavimo galimybės.

Cukinijos – kaip auginti ir prižiūrėti, kad derlius džiugintų visuomet

Šiuo metu cukinijos – plačiai auginamos daržovės. Šviežias cukinijas galima dėti į salotas arba supjaustytas pailgomis riekelėmis naudoti su pavilgais, padažais. Jaunų cukinijų vaisius rekomenduojama suvartoti per savaitę, o didesnius (16-22 cm) galima laikyti apie 4 savaites. Geriausiai išsilaiko 22-26 cm ilgio vaisiai, nors fiziologiškai jie dar nėra subrendę ir jų odelė per minkšta. Žalios spalvos cukinijos išlieka šviežesnės ilgiau, negu geltonos. Maistui galima naudoti ne tik vaisius, bet ir cukinijos žiedus. Nuskinti vyriškieji cukinijos žiedai prikemšami įdaro, tada apvoliojami tešloje ir iškepami.