Porų atmintinė: sodinimas, auginimas ir priežiūra

Auginti porus nėra taip sudėtinga, kaip daugeliui atrodo. Svarbiausia tinkamu laiku juos pasėti, kad išaugtų daigai, nes nuo to priklauso ir derliaus nuėmimo metas.
© Shutterstock nuotr.

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Porus dažniau galima pamatyti parduotuvių lentynose nei daržo lysvėje. Ir visai be reikalo, nes šių daržovių derlius daug didesnis, nei paprastųjų svogūnų, be to, baltoji poro „kojelė“ (pseudo stiebas) labai švelnaus, pikantiško, kiek aštroko skonio – daug subtilesnio, nei paprastojo svogūno.

Porai labai naudingi organizmui: juose daug askorbo rūgšties (kurios kiekis poruose didėja net nuėmus jų derlių), B grupės vitaminų, vitamino A, PP, E ir H, mineralų (kalcio, magnio, natrio, fosforo, geležies).

Virtuvėje porai labai universalūs. Jais galima gardinti sriubas, salotas, antruosius patiekalus, padažus, užkandžius, įdarus – porai natūraliai sustiprina patiekalo skonį ir suteikia pikantiškumo.

Porų sodinimas

Porų vegetacinis laikotarpis ilgas (apie 6 mėnesius), todėl vėsesnio klimato regionuose jie auginami sėjinukais. Sėti porus reikia kovo viduryje (arba balandį – šiltnamyje).

1. Išdėliokite daigus daigyklėje, užberkite plonu žemių sluoksniu, šiek tiek suspauskite ir užklokite plėvele, kol sudygs. Porų sėklas sėkite netankiai – po 1-2 sėkleles į kiekvieną angą, kad vėliau sėjinukų nereikėtų persodinti. Kad porai sudygtų, reikia, kad 10-12 valandų būtų šviesu, tad ankstyviesiems sėjinukams reikės papildomo dirbtinio apšvietimo.

2. Lauke sodinti daigus galima antroje gegužės pusėje (šalnų šis augalas nebijo). Bet kad daigai geriau prigytų, iki sodinimo juos užgrūdinkite: išneškite dėžę kelioms dienoms į sodą ir pastatykite nuo vėjo apsaugotoje vietoje, pusšešėlyje. Porus geriausia sodinti eilėmis, tarp kurių būtų 40 cm atstumas, į purią žemę, praturtintą humusu.

3. Kad „kojelės“ būtų ilgos ir baltos, pasodinkite sėjinukus į 12-15 cm gylio duobutes, ir laistydami srove plaukite žemę link augalo, kad ji palaipsniui pridengtų stiebus. Porams augant, apkaupkite juos (3-4 kartus per sezoną).

Jauni porai auga labai lėtai. „Kojelės“ skersmuo ima augti tik praėjus 2–3 mėnesiams nuo sėjos.
Kadangi porai labai „ėdrūs“, prieš sodindami daigus, lysvę patręškite kompostu (3-4 kg/m2). Pasodintus daigus gausiai laistykite, taip pat laistykite ir vėliau, jei labai sausa. Kad derlius būtų geresnis, galima kas 2-4 savaites laistyti augalus atskiestu perrūgusiu dilgėlių ar taukės užpilu.

Svarbu: viename plote su porais puikiai auga pomidorai, kopūstai, morkos, salierai.

Šis augalas vertingiausias dėl savo pikantiško skonio stiebo arba „kojelės“. Kad stiebas būtų juo švelnesnio ir malonesnio skonio, augalą reikia periodiškai apkaupti, papilant žemių iki lapų. Porų derlius nuimamas rudenį (rugsėjo pabaigoje – spalio pradžioje), jie laikomi pakasti į smėlį, 0 °С...+1 °С temperatūroje.

Šiltesniame klimate porus galima užauginti ir nesodinant daigų: pasėkite porus tiesiai į lysvę birželio pabaigoje, tada iki žiemos jauni augalai spės sustiprėti. Spalį apkaupkite juos ir uždenkite. Žinoma, derlių jūs galėsite nuimti tik kitais metais. Taip pat porus į atvirą gruntą galima sodinti spalį, o tada lysvę mulčiuoti durpėmis. Daigų laukite kitą pavasarį.

Daigų sodinimo ypatumai

Nuo sėjos iki daigų sodinimo į atvirą gruntą praeina apie 60-70 dienų (kol susiformuoja 2-3 tikri lapai). Iki sudygimo temperatūra patalpoje turi būti +22 °С...+24 °С, o po to ją galima sumažinti iki +17 °С...+20 °С dieną ir +10 °С...+12 °С naktį (jei kambaryje bus nuolat karšta, poro žiedynkotis susiformuos jau pirmais metais, o ne antrais, kaip priklauso).

Anksčiau buvo rekomenduojama trumpinti lapus iki 8-10 cm, nes buvo manoma, kad po tokios procedūros stiebas storėja ir geriau auga šaknys. O dabar ekspertai sako, kad tai reikia daryti tik tokiais atvejais:

1. Jei sodindami pažeidėte šaknis, tada ir lapų masę reikia sumažinti, kitaip didelė tikimybė, kad augalas žus.

2. Taip pat lapus trumpinti verta, jei daigus sodinate vasarą, kad sumažėtų drėgmės išgaravimo plotas. Tokiu atveju sutrumpinkite jaunų augalų lapus iki trečdalio jų ilgio. O jei sodinukai silpni, nenupjaukite jų lapų net jei sodinate vasarą.

Svogūninės kandys – pikčiausias visų svogūninių augalų priešas. Lervos įsikuria stiebo viduje.

Kaip kovoti: pasodinę daigus, užklokite juos lengva neausta medžiaga.

Rūdis galima atpažinti iš geltonai rudų dėmių ant lapų. Kad rūdys nepažeistų porų, nesodinkite jų toje pačioje vietoje dažniau nei kartą per 4 metus.

Stiebai, žiedynkočiai ir žiedai

Porai yra dvimečiai augalai. Pirmaisiais metais susiformuoja tik stiebas ir lapai. Antrais metais jis žydi, suformuodamas iki 1,5 m žiedynkotį. Pats stiebas tampa kietas ir nevalgomas.

Tiesa, kai kurie augalai gali imti žydėti ir pirmais metais, bet jų sėklos nespėja subręsti.

Norite surinkti porų sėklas?

1. Išsirinkite porą tvirtų sveikų egzempliorių ir žiemai nuneškite juos į rūsį, o pavasarį vėl pasodinkite į lysvę.

2. Rudenį, kai ims skilti viršutinės sėklų dėžutės, nupjaukite žiedynkočius ir išdžiovinkite sausoje, gerai vėdinamoje vietoje. Po to surinkite sėklas ir suberkite į popierinį maišelį. Jas galima sėti 3 metus.

Žiedai džiūdami išsiskleidžia ir išlaisvina sėklas.

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Daržas

Spalio darbai sode ir darže

Spalis – rudens darbų pabaigos ir intensyvaus pasiruošimo žiemai mėnuo.

Kam labiausiai tinka grikių lukštų mulčias?

Saulius Jasionis paaiškina, kuo skiriasi grikių lukštų mulčias nuo įprastinio, kokios yra jo savybės ir kam labiausiai tinka.

3 požymiai, pagal kuriuos atskirsite šviežius agurkus

Netiesa, kad beprasidedant rudeniui agurkų derlius jau eina į pabaigą – didieji daržovių augintojai tik pradeda tiekti šviežius naujojo derliaus trumpavaisius agurkus į prekybos tinklus. Tačiau, kaip atskirti šviežias daržoves, į ką vertėtų atkreipti dėmesį jas renkantis ir kodėl supakuoti agurkai pranoksta sveriamus – atsako agronomas.

Kaip iki pavasario išlaikyti šviežius kopūstus

Dažniausiai iš visų kopūstų veislių – žiedinis kopūstas, Briuselio kopūstas, ropinis kopūstas, garbanotasis kopūstas ir kiti – mūsų lysvėse ir ant stalų galima išvysti įprastą baltąjį gūžinį kopūstą. Kaip jį išsaugoti šviežią iki pavasario, kokios jo veislės geriausiai tam tinka ir į ką atkreipti dėmesį.

Pomidorų gidas – kokie jūsų mėgstamiausi?

Kol vasara dar nepraėjo, kai yra galimybė – pats metas paragauti retesnių rūšių pomidorų ir atrasti gaminamam valgiui tinkamiausią.

Kaip ilgai išlaikyti šviežius agurkus (4)

Šiais laikais net ir žiemą be vargo galima nusipirkti šviežių agurkų. Tiesa, ne sezono metu jų kainos nemažos, o skonis toli gražu ne toks, kaip šviežiai iš šiltnamio nuskintų agurkų. Turbūt todėl baigiantis sezonui imame svarstyti, kaip maksimaliai pailginti agurkų laikymo laiką? Kokios rūšys tam geriausiai tinka ir į ką atkreipti dėmesį, renkantis agurkus? O svarbiausias klausimas – kur agurkus laikyti?

3 pagrindinės priežastys, kodėl pūva cukinijų žiedai (3)

Cukinijos – neįnoringos, skanios daržovės, jos dera iki pat šalčių. Ar ne visada?Iš tiesų, būna taip, kad vos pražydusios cukinijos ima pūti. Pasiaiškinkime, dėl kokių priežasčių taip nutinka.

Ką būtina nuveikti darže liepos mėnesį

Liepos mėnesį laukia ne vienas svarbus darbas. Metas pasiraitoti rankoves!

Birželio darbai darže

Birželio pradžioje sėkime burokėlius, morkas ir kitas daržoves, kurias laikysime per žiemą.

Lapinių salotų konkurentės gražgarstės – kaip užauginti kvapniuosius lapelius (10)

Gražgarstės, kaip ir dauguma kitų lapinių salotų, sėjamos ankstyvą pavasarį, nes gali iškęsti šaltį, bet jei nespėjote jų pasėti iki šiol, nenusiminkite – sėti galima ir dabar. Gražgarstės auginamos ištisus metus. Kokių sėklų reikia ieškoti, kokią vietą darže skirti gražgarstėms ir kaip apskritai jas reikia auginti?