Porų atmintinė: sodinimas, auginimas ir priežiūra

Auginti porus nėra taip sudėtinga, kaip daugeliui atrodo. Svarbiausia tinkamu laiku juos pasėti, kad išaugtų daigai, nes nuo to priklauso ir derliaus nuėmimo metas.
Porų atmintinė: sodinimas, auginimas ir priežiūra
© Shutterstock nuotr.

Porus dažniau galima pamatyti parduotuvių lentynose nei daržo lysvėje. Ir visai be reikalo, nes šių daržovių derlius daug didesnis, nei paprastųjų svogūnų, be to, baltoji poro „kojelė“ (pseudo stiebas) labai švelnaus, pikantiško, kiek aštroko skonio – daug subtilesnio, nei paprastojo svogūno.

Porai labai naudingi organizmui: juose daug askorbo rūgšties (kurios kiekis poruose didėja net nuėmus jų derlių), B grupės vitaminų, vitamino A, PP, E ir H, mineralų (kalcio, magnio, natrio, fosforo, geležies).

Virtuvėje porai labai universalūs. Jais galima gardinti sriubas, salotas, antruosius patiekalus, padažus, užkandžius, įdarus – porai natūraliai sustiprina patiekalo skonį ir suteikia pikantiškumo.

Porų sodinimas

Porų vegetacinis laikotarpis ilgas (apie 6 mėnesius), todėl vėsesnio klimato regionuose jie auginami sėjinukais. Sėti porus reikia kovo viduryje (arba balandį – šiltnamyje).

1. Išdėliokite daigus daigyklėje, užberkite plonu žemių sluoksniu, šiek tiek suspauskite ir užklokite plėvele, kol sudygs. Porų sėklas sėkite netankiai – po 1-2 sėkleles į kiekvieną angą, kad vėliau sėjinukų nereikėtų persodinti. Kad porai sudygtų, reikia, kad 10-12 valandų būtų šviesu, tad ankstyviesiems sėjinukams reikės papildomo dirbtinio apšvietimo.

2. Lauke sodinti daigus galima antroje gegužės pusėje (šalnų šis augalas nebijo). Bet kad daigai geriau prigytų, iki sodinimo juos užgrūdinkite: išneškite dėžę kelioms dienoms į sodą ir pastatykite nuo vėjo apsaugotoje vietoje, pusšešėlyje. Porus geriausia sodinti eilėmis, tarp kurių būtų 40 cm atstumas, į purią žemę, praturtintą humusu.

3. Kad „kojelės“ būtų ilgos ir baltos, pasodinkite sėjinukus į 12-15 cm gylio duobutes, ir laistydami srove plaukite žemę link augalo, kad ji palaipsniui pridengtų stiebus. Porams augant, apkaupkite juos (3-4 kartus per sezoną).

Jauni porai auga labai lėtai. „Kojelės“ skersmuo ima augti tik praėjus 2–3 mėnesiams nuo sėjos.
Kadangi porai labai „ėdrūs“, prieš sodindami daigus, lysvę patręškite kompostu (3-4 kg/m2). Pasodintus daigus gausiai laistykite, taip pat laistykite ir vėliau, jei labai sausa. Kad derlius būtų geresnis, galima kas 2-4 savaites laistyti augalus atskiestu perrūgusiu dilgėlių ar taukės užpilu.

Svarbu: viename plote su porais puikiai auga pomidorai, kopūstai, morkos, salierai.

Šis augalas vertingiausias dėl savo pikantiško skonio stiebo arba „kojelės“. Kad stiebas būtų juo švelnesnio ir malonesnio skonio, augalą reikia periodiškai apkaupti, papilant žemių iki lapų. Porų derlius nuimamas rudenį (rugsėjo pabaigoje – spalio pradžioje), jie laikomi pakasti į smėlį, 0 °С...+1 °С temperatūroje.

Šiltesniame klimate porus galima užauginti ir nesodinant daigų: pasėkite porus tiesiai į lysvę birželio pabaigoje, tada iki žiemos jauni augalai spės sustiprėti. Spalį apkaupkite juos ir uždenkite. Žinoma, derlių jūs galėsite nuimti tik kitais metais. Taip pat porus į atvirą gruntą galima sodinti spalį, o tada lysvę mulčiuoti durpėmis. Daigų laukite kitą pavasarį.

Daigų sodinimo ypatumai

Nuo sėjos iki daigų sodinimo į atvirą gruntą praeina apie 60-70 dienų (kol susiformuoja 2-3 tikri lapai). Iki sudygimo temperatūra patalpoje turi būti +22 °С...+24 °С, o po to ją galima sumažinti iki +17 °С...+20 °С dieną ir +10 °С...+12 °С naktį (jei kambaryje bus nuolat karšta, poro žiedynkotis susiformuos jau pirmais metais, o ne antrais, kaip priklauso).

Anksčiau buvo rekomenduojama trumpinti lapus iki 8-10 cm, nes buvo manoma, kad po tokios procedūros stiebas storėja ir geriau auga šaknys. O dabar ekspertai sako, kad tai reikia daryti tik tokiais atvejais:

1. Jei sodindami pažeidėte šaknis, tada ir lapų masę reikia sumažinti, kitaip didelė tikimybė, kad augalas žus.

2. Taip pat lapus trumpinti verta, jei daigus sodinate vasarą, kad sumažėtų drėgmės išgaravimo plotas. Tokiu atveju sutrumpinkite jaunų augalų lapus iki trečdalio jų ilgio. O jei sodinukai silpni, nenupjaukite jų lapų net jei sodinate vasarą.

Svogūninės kandys – pikčiausias visų svogūninių augalų priešas. Lervos įsikuria stiebo viduje.

Kaip kovoti: pasodinę daigus, užklokite juos lengva neausta medžiaga.

Rūdis galima atpažinti iš geltonai rudų dėmių ant lapų. Kad rūdys nepažeistų porų, nesodinkite jų toje pačioje vietoje dažniau nei kartą per 4 metus.

Stiebai, žiedynkočiai ir žiedai

Porai yra dvimečiai augalai. Pirmaisiais metais susiformuoja tik stiebas ir lapai. Antrais metais jis žydi, suformuodamas iki 1,5 m žiedynkotį. Pats stiebas tampa kietas ir nevalgomas.

Tiesa, kai kurie augalai gali imti žydėti ir pirmais metais, bet jų sėklos nespėja subręsti.

Norite surinkti porų sėklas?

1. Išsirinkite porą tvirtų sveikų egzempliorių ir žiemai nuneškite juos į rūsį, o pavasarį vėl pasodinkite į lysvę.

2. Rudenį, kai ims skilti viršutinės sėklų dėžutės, nupjaukite žiedynkočius ir išdžiovinkite sausoje, gerai vėdinamoje vietoje. Po to surinkite sėklas ir suberkite į popierinį maišelį. Jas galima sėti 3 metus.

Žiedai džiūdami išsiskleidžia ir išlaisvina sėklas.

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Daržas

Neatrastas šiltnamio „perlas“, kurį užauginti labai paprasta (2)

Baklažanai – Lietuvoje dar ne itin atrasta daržovė. Keista, kadangi ši daržovė gausi sveikatai naudingųjų medžiagų, be to, puikiai dera lietuviškuose šiltnamiuose. Tad galbūt laikas pakeisti savo požiūrį į baklažanus?

Planuojame daržą: ar verta pirkti ekologiškas sėklas (6)

Pavasaris artėja, rankos jau pačios tiesiasi į sėklų pakuotes parduotuvėje. Norisi užsiauginti sveiko maisto, tačiau ekologiškos sėklos brangesnės negu kitos. Panagrinėkime, kodėl skiriasi jų kaina ir ar verta įsigyti ekologiškas sėklas savo daržui.

Svarbiausi darbai ruošiant daržą: 5 svarbiausi žingsniai (14)

Turite galimybę suplanuoti daržą tokioje sodo projektavimo stadijoje, kol nėra pasodintų augalų ir pastatytų statinių? Jums labai pasisekė! Tereikės žengti penkis esminius žingsnius ir galėsite atverti kelius į tikrą kiekvieno daržininko svajonę – daržą, kuriame derlius džiugins tarsi iš gausybės rago.

Tik žinodami šias gudrybes sulauksite gausaus derliaus (1)

Lietuvių liaudies patarlė sako: „Ratus ruošk žiemą, o roges – vasarą“. Todėl kiekvienas geras daržininkas žino, kad ruoštis naujam sezonui pradėti reikia jau dabar. Štai dešimt taisyklių, kurias turėtų prisiminti visi, kurie nori sulaukti gausaus derliaus.

Pomidorų ir paprikų sodinimas — sezonui ruošiamės iš anksto (2)

Praūžęs didžiųjų metų švenčių maratonas greitai skelbs sėjos pradžią. Ir nors pavasaris dar negreitai džiugins saulės spinduliais, tačiau jau dabar verta pamąstyti apie ankstyvųjų, ilgos vegetacijos daržovių sodinimą. Kada ir kaip sodinti skaniąsias paprikas ir populiariuosius pomidorus pataria UAB „Nojus“.

Apsilankymas medelyne, kurį saugo žąsys

Viename didžiausiame Dzūkijos regiono šeimos medelyne auginama didžiulė įvairovė beveik 600 taksonų (skirtingų pavadinimų rūšių ir veislių) dekoratyvinių augalų: spygliuočių, lapuočių, vijoklinių ir daugiamečių gėlių, tinkamų auginti Lietuvos klimatinėmis sąlygomis. Apie medelyno naujoves – retus įdomius augalus bei žąsų panaudojimą augalų priežūrai pasakoja medelyno įkūrėjas Tomas Panka.

Agronomas atskleidžia, koks turi būti paskutinis darbas šiltnamyje rudenį (5)

Ruduo jau įpusėjo ir daugelis daržovių augintojų savo užaugintas gėrybes panaudojo ruošiant atsargas žiemai. Apie jų paruošimą žinoma daug, tačiau dar nereikia užmiršti darbų šiltnamyje. Vienas iš jų – dirvos perkasimas, kurį geriausia atlikti lapkričio mėnesį ir jokių būdu nepalikti to pavasariui. Kaip ir kodėl tą padaryti reikia dabar, pasakoja agronomas.

Idealaus česnakų auginimo ir laikymo paslaptys (25)

Sultingų česnakų galvutės – tobulas barščių akcentas. Be to, česnakai – tai natūralus antibiotikas. Jei jo vartosite kasdien, jokios peršalimo ligos jums nebaisios.

Kokie sodo ir daržo darbai dar liko?

Daugelis sodo ir daržo darbų jau atlikta, tačiau tikrai dar ne visi. Norint sėkmingai užbaigti šį sezoną ir pasidžiaugti derliumi, reikia spėti laiku nuimti likusias daržoves bei paruošti dirvą kitiems metams. Derliaus šventę ir daržo finalinių darbų pradžią skelbia ir sostinės Antakalniečių bendruomenė, savaitgalį susirinksianti į projekto „Daržas mieste – Tavo Žalia stotelė“ derliaus šventę. Šventės metu miestiečiai dalinsis iš savo derliaus pagamintais patiekalais bei patarimais, kokie paskutiniai akcentai liko daržo ir sodo darbų sąraše. Tad, į ką svarbiausia atkreipti dėmesį dar rugsėjį?

Pomidorų veislės, kurios visuomet džiugins derliumi (62)

„Hibridiniai pomidorai pasižymi atsparumu ligoms, derlingumu ir ilgu derėjimo periodu, tačiau skonio savybėmis šiek tiek nusileidžia veisliniams pomidorams. Nuskynus žalius (dar nesunokusius) hibridinius pomidorus, jais galima mėgautis net po mėnesio, tačiau hibridinių pomidorų sėklų pasiruošti patiems nepatartina. Veisliniai pomidorai labai skanūs, trumpiau dera, didžiulė jų veislių įvairovė, o pasiruošus sėklų iš pačių išaugintų pomidorų, bus išsaugotos visos tai veislei būdingos savybės“, - pasakojo Vytautas Pėstininkas per dešimtąją pomidorų augintojų šventę, kuri vyko Alytuje.

Kaip lysves paruošti rudeniui

Ruduo yra didžiausias darbymetis daržininkams – nurenkamas derlius, žemė ruošiama žiemai, kai kurios kultūros sėjamos prieš žiemą. Pataria, kokius darbus reikia nudirbti darže rugsėjo pabaigoje – spalį.

Gudrybės, padėsiančios sėkmingai užbaigti pomidorų auginimo ciklą (10)

Patyrę daržovių augintojai žino, kad rugpjūčio ir rugsėjo mėnesiai – viena iš paskutinių galimybių sulaukti pomidorų derliaus, todėl dar šį mėnesį svarbu atkreipti dėmesį į kelis esminius dalykus. Vienas iš jų – pomidorų lapų skynimas. Kaip ir kada geriausia tai daryti, pataria agronomas Nerijus Rakickas.

Kodėl geriau svogūnus sodinti prieš žiemą (30)

Svogūnus augina turbūt visi sodininkai. Tik vieniems tai sekasi geriau, kitiems blogiau. Nepriklausomai nuo to, ne visi žino, kad svogūnus kur kas geriau sodinti prieš žiemą.

Sezono aktualijos: daržo alternatyva

Kadaise valgomų gėrybių gausa atspindėjo sodo estetikos esmę, buvo puošnumo sinonimas ir privalomas kraštovaizdžio dizaino atributas. Tik vėliau pradėta grupuoti augalus, o nevalgomus imta vadinti dekoratyviaisiais. Tinkami naudoti maistui dekoratyvumo statuso neteko, ir turėjo prabėgti nemažai laiko, kol vėl jį atgavo. Ilgainiui pastebėta, kad daržovių, prieskoninių žolių grožis išryškėja auginant jas vazonuose – augalų dailumą atskleidžia indai, įvairiausios jų derinimo ir pačių sodinių komponavimo galimybės.

Cukinijos – kaip auginti ir prižiūrėti, kad derlius džiugintų visuomet

Šiuo metu cukinijos – plačiai auginamos daržovės. Šviežias cukinijas galima dėti į salotas arba supjaustytas pailgomis riekelėmis naudoti su pavilgais, padažais. Jaunų cukinijų vaisius rekomenduojama suvartoti per savaitę, o didesnius (16-22 cm) galima laikyti apie 4 savaites. Geriausiai išsilaiko 22-26 cm ilgio vaisiai, nors fiziologiškai jie dar nėra subrendę ir jų odelė per minkšta. Žalios spalvos cukinijos išlieka šviežesnės ilgiau, negu geltonos. Maistui galima naudoti ne tik vaisius, bet ir cukinijos žiedus. Nuskinti vyriškieji cukinijos žiedai prikemšami įdaro, tada apvoliojami tešloje ir iškepami.