Pomidorų derlius priklauso nuo daigų

Pomidorų derlius daug priklauso nuo daigų. Jie neturi būti labai vešlūs, bet tvirtų, tankių šaknų. Kad šaknys gerai vystytųsi, daigai auginami puriuose, vandeniui laidžiuose, ligomis ir kenkėjais neužkrėstuose žemių mišiniuose. K1 dar vertėtų žinoti?

Labai svarbu pomidorus laiku pasėti, nes užaugti nespėję kerai vėliau dera, augina daug pašaknio atžalų, kurias nuolat reikia išlaužyti. Peraugę daigai persodinti ilgiau neprigyja, skursta, menkiau dera. Taigi, jeigu planuojate nešildomame, plėvele dengtame šiltnamyje daigus sodinti gegužės pradžioje, o daigus auginsite kambaryje ant palangės, sėkite kovo pradžioje arba viduryje. Lauke pomidorai sodinami ne anksčiau kaip birželio pradžioje. Juos galite sėti kovo pabaigoje arba balandžio pradžioje.

Pomidorų derlius daug priklauso nuo daigų. Jie neturi būti labai vešlūs, bet tvirtų, tankių šaknų. Kad šaknys gerai vystytųsi, daigai auginami puriuose, vandeniui laidžiuose, ligomis ir kenkėjais neužkrėstuose žemių mišiniuose.

Parduotuvėse yra specialių durpinių substratų, skirtų daržovėms sėti ir daigams auginti. Bet durpės greitai perdžiūva, o perdžiūvusios sunkiai sugeria vandenį. Pomidorams labai tinka specialaus durpinio substrato ir rupaus upės smėlio (3:1) mišinys. Netinka smulkus smėlis, nes jis nelaidus orui. Jeigu turite sklypą, galite pasigaminti puikų perpuvusio mėšlo, velėninės arba lauko žemės ir smėlio (2:2:1) mišinį. Nekaskite žemių iš lysvės, kur pernai augo bulvės arba pomidorai, nes užkrėsite daigus įvairių ligų sukėlėjais.

Labai svarbu pomidorus laiku pasėti, nes užaugti nespėję kerai vėliau dera, augina daug pašaknio atžalų, kurias nuolat reikia išlaužyti. Peraugę daigai persodinti ilgiau neprigyja, skursta, menkiau dera.

Jeigu sėklos daiginamos 20-25oC, o daigai, nelygu apšvietimas, auginami 17-22oC šilumoje, geri pomidorų kerai užauga per 50-55 dienas. šilčiau laikomi, gausiau laistomi ir papildomai tręšiami - dar greičiau; jie būna vešlūs, bet silpnomis šaknimis. Vėsesniame kambaryje ant palangės pomidorų daigai dažniausiai užauga per 60 dienų. Jeigu langas pietinis ir sandarus, jie auga sparčiau. Taigi, jeigu planuojate nešildomame, plėvele dengtame šiltnamyje daigus sodinti gegužės pradžioje, o daigus auginsite kambaryje ant palangės, sėkite kovo pradžioje arba viduryje. šildomamiems šiltnamiams pomidorus sėkite nuo vasario pradžios.

Pomidorai
Pomidorai
Shutterstock nuotr.

Lauke pomidorai sodinami ne anksčiau kaip birželio pradžioje. Juos galite sėti kovo pabaigoje arba balandžio pradžioje. Naudinga sėklas pamirkyti medžio pelenų šarme , nes pelenuose yra daug maisto medžiagų ir mikroelementų. 50 g medžio pelenų užpilkite 2,5 l vandens, išmaišykite ir parą palaikykite. Nesusidrumstusį šarmą nupilkite ir jame 6 val. pamerkite pomidorų sėklų ryšulėlį. Paskui nuspauskite jas, paskleiskite plonu sluoksniu ir apdžiovinkite, kad būtų birios. Kad geriau dygtų, pomidorų sėklas galima parą pamirkyti alijošiaus sultyse.

2 dienos iki sėjos dėžutes arba vazonėlius pripilkite durpinio substrato arba žemių mišinio, paviršių išlyginkite ir truputį palaistykite, kad žemė susigulėtų ir neperdžiūtų. Paskui dėžutes uždenkite plėvele. Prieš sėdami dar kartą palaistykite žemę šiltu vandeniu ir kas 3-4 cm plonos lentelės briauna įspauskite 1 cm gylio griovelius. Kas 1-1,5 cm išdėliokite sėklas ir užsijokite 1 cm storio rupaus smėlio sluoksniu. Pasėję nebelaistykite, kad sėklos neišsiplautų į paviršių. Sekliai pasėti pomidorai išdygsta sukibusiais skilčialapiais, su sėklų luobele ant viršaus. Kad luobelė nukristų, per tankų sietelį iš viršaus palaistykite pomidorus šiltu vandeniu.

Pasėję dėžutes uždenkite stiklu arba plėvele ir pastatykite šiltai. Kas antrą dieną išvėdinkite, jeigu reikia, purkštuvėliu substratą sudrėkinkite. Pasirodžius daigeliams dėžutes nudenkite ir pastatykite gerai apšviestoje vietoje, o temperatūrą 3-4 paroms sumažinkite iki 12-15oC šilumos dieną ir 8-10oC šilumos naktį. Kai naktys vėsesnės, pomidorų daigai anksčiau suformuoja pirmą žiedinę kekę, gausiau žydi, vienodžiau noksta vaisiai. Jeigu žemių mišinyje yra nekaitintos daržo žemės (joje tūno diegavirtės sukėlėjai, kurie ypač puola vėsiai augančius kerelius), daigelių verčiau negrūdinti. Kai naktimis 15-17oC, o dienomis - 20-22oC šilumos, daigas šaknų diegavirtės sukėlėjai nepavojingi. Dėžutes kasdien apsukite, kad daigeliai nelinktų į šviesą. Laistykite bent parą pastovėjusiu 22-25oC šilumos vandeniu.

Pirmą tikrą lapelį suformavę daigai išpikuojami. Prieš tai išraukite keletą daigų ir patikrinkite, kaip išsivysčiusios šaknys. Jeigu jos retos, neišsišakojusios, pomidorus paauginkite dar keletą dienų, bet mažiau laistykite. Pikuodami daigus su žemėmis iš dėžutės iškelkite kuoliuku. Ištįsusius pomidorus į vazonėlius sodinkite giliau, bet neužberkite žeme skilčialapių.

Jeigu pomidorus sodinsite lauke, pikuokite tiesiai į lysves šiltnamyje arba inspekte. žemę patręškite mineralinėmis trąšomis (40 g amonio salietros, 130 g paprasto superfosfato ir 80 g kalio sulfato/ kvad.m). Trąšas įterpkite grėbliu. Daigelius pikuokite 10x10 atstumais. Sodindami neužlenkite šaknies. Jeigu ji per ilga, galą nugnybkite. Išpikuotus daigelius palaistykite 20-25oC šilumos vandeniu. Jeigu pomidorų daigus auginsite šiltnamyje, išpikuokite juos į 12 cm skersmens plonasienius polimerinius maišelius skylėtu dugnu. Nesodinkite daigų į didelius maišus, nes mažesniuose geriau vystosi šaknys.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis