Planuojame daržą: ar verta pirkti ekologiškas sėklas

Pavasaris artėja, rankos jau pačios tiesiasi į sėklų pakuotes parduotuvėje. Norisi užsiauginti sveiko maisto, tačiau ekologiškos sėklos brangesnės negu kitos. Panagrinėkime, kodėl skiriasi jų kaina ir ar verta įsigyti ekologiškas sėklas savo daržui.

Kaip auginamos ekologiškos sėklos

Pradėkim nuo to, kokiomis sąlygomis išauginamos ekologiškos sėklos. Jos skiriasi nuo įprastų tuo, kad auginant nenaudojamos sintetinės trąšos ir priemonės nuo kenkėjų, pagamintos cheminiu pagrindu. Vietoj to naudojami preparatai, sukurti augalų pagrindu, mineralinės ir organinės trąšos.

Tačiau ekologiški ūkiai susiduria su tomis pačiomis problemomis: auga piktžolės, puola kenkėjai, plinta ligos. Nepagalvokite, kad augalai auga kaip laukinėje gamtoje – apibendrinant, ekologiškame ūkyje gali būti taikomi visi tradicinio ūkio auginimo būdai, tik vietoj cheminių priemonių naudojamos tokios, kurios leidžiamos ekologiškam ūkiui. Dažnai natūralios priemonės būna ne tokios veiksmingos kaip cheminės, todėl tų priemonių naudojama daugiau – skeptikai sako, kad tai ne visada gerai, tuo tarpu cheminės priemonės probemą sprendžiai taikliai ir jų reikia mažiau. O kartais ekologiniam ūkiui tiesiog tenka ieškoti kitų būdų, kaip išsisukti su organinės kilmės preparatais.

Svarbu yra tai, kad ekologiniai ūkiai, kurie pristato ekologiškas sėklas, turi veikti tausodami gamtą, išsaugodami biologinę įvairovę. Dažniausiai jie būna toliau nuo miestų, kelių, kitų taršos objektų.

Kas yra ekologiškos sėklos

Ekologiškos sėklos gali būti išauginamos tik sertifikuotuose ūkiuose – ieškokite specialaus ženklo ant sėklų pakuotės. Užsienietiškos pakuotės gali turėti kitokį ženklą nei lietuviškos, tačiau vis tiek rasite specialią sertifikuoto ūkio įrodymo žymą. Ekologiškos sėklos yra natūralios savo spalvos – tai reiškia, kad jos nebus beicuotos arba kitaip chemiškai apdorotos, kad sėkmingiau sudygtų arba kad turėtų geresnę apsaugą. Ekologiškos sėklos nėra genetiškai modifikuotos.

Ekologiškų sėklų daigumas paprastai būna toks, kaip ir įprastų sėklų. Dažnai daigumo procentas būna parašytas ant pakuotės. Vadinasi, jei perkate ekologiškas sėklas, tai nereiškia, kad jos sudygs geriau arba prasčiau už įprastas sėklas.

Atkreipkite dėmesį, kad sėklų, kurias užaugino močiutė, arba sėklų, kurios surinktos švariuose laukuose prie miškų, negalime vadinti ekologiškomis. Nėra sertifikato – nėra ekologiškumo įrodymo – negalite nusipirkti kaip ekologiškų sėklų.

Ekologiškos sėklos yra brangesnės už kitas. Tai irgi būdinga, nieko jau nepadarysi. Todėl reikia kritiškai įsivertinti, ar verta mokėti daugiau už ekologiškas sėklas. Perskaitykite argumentus ir nuspręskite, kuo vadovausitės jūs.

Kodėl neverta pirkti ekologiškų sėklų

1. Pagrindinę informaciją sėkla perima iš motininio augalo, todėl labai svarbu, ar jis buvo sveikas, vešlus, derlingas. Tradiciniuose laukuose mažiau paisoma bioįvairovės, tačiau patenkinami visi konkretaus augalo poreikiai. Todėl galima tikėtis, kad įprasta neekologiška sėkla užaugins gausų derlių.

2. Mokslininkai teigia, kad pesticidai ir kiti cheminiai preparatai naudojami paruošiant dirvą ir auginant, o panaudojus jie susiskaido ir išnyksta. Tik labai maža dalis gali likti ant augalo, o dar mažesnis pėdsakas – pereiti į sėklą. Kai iš sėklos išauga augalas, tie likutiniai pėdsakai visai išnyksta, o jeigu ir pereitų į naujus vaisius, tai juose būtų tokia maža dalis, kad net sunkiai išmatuojama. Todėl sakoma, kad nereikia bijoti įprastai išaugintų neekologiškų sėklų.

Kodėl nesvarbu, sėklos ekologiškos ar neekologiškos

1. Jei norite sveiko natūralaus daržo, auginkite ekologiškai arba naudodamiesi gamtinės žemdirbystės principais. Jei pasirinksite ekologiškas sėklas, bet augindami naudosite sintetines trąšas, o nuo kenkėjų purkšite cheminiais preparatais – kokia prasmė pirkti ekologiškas sėklas? Jei pasirinksite įprastas sėklas, bet auginsite jas sveikoje natūralioje aplinkoje, užauginsite geras, kokybiškas, neužterštas, kvapnias daržoves.

2. Lepias veisles sudėtinga užauginti be cheminių preparatų naudojimo, todėl daugelio veislių ekologiškų sėklų tiesiog nerasite. Todėl svarbiau atkreipti dėmesį ne tik į ekologiškos sėklos ženklą, o į veislę. Kuo atsparesnis augalas, tuo lengviau bus patiems išauginti sveikas daržoves be cheminių preparatų naudojimo.

3. Ekologiškas daržas nebus grynai ekologiškas, jei šalia esantį gėlyną tręšite sintetinėmis trąšomis, o kaimynai nevengs ir pesticidų. Nors tiesiogiai augalai nesusisiekia, augalų ekosistema yra vientisa grandinė, kurią jungia ne tik dirvožemis, vanduo, augalai, bet ir vabzdžiai, kirminai, paukšteliai ir kiti faunos atstovai.

4. Tiek įprastos sėklos, tiek ekologiškos nėra genetiškai modifikuotos (t.y. be GMO). Genetiškai modifikuotų sėklų nenusipirksite taip paprastai, kad galėtumėt pasisėti savo privačiam darže. Todėl nereikia baimintis, kad įprastos sėklos gali būti genetiškai modifikuotos.

Kodėl verta pirkti ekologiškas sėklas

1. Taip remiate ekologinius ūkius. Tai labai svarbus argumentas, nes daugiausia pesticidų, insekticidų ir sintetinių trąšų naudoja dideli ūkiai, o ne mėgėjai. Žinoma, jie naudoja juos protingai (priešingai mėgėjams, kurie dažnai naudoja kaip jiems atrodo geriau), tačiau vis tiek daromas stiprus alinantis poveikis dideliems laukams. Kuo populiaresnės ekologiškos prekės, tuo labiau skatiname didžiuosius ūkius auginti ne tradiciškai, orientuojantis tik į gausų derlių, o ekologiškai, tausojant bioįvairovę.

2. Ekologiškas sėklas vienareikšmiškai verta pirkti tada, jei auginsite jas daigų valgymui. Tai pirmieji žalumynai, kuriuos galite užsiauginti ant palangės. Jų energija slypi sėkloje, dažnai valgomas visas daigas su šaknele. Todėl labai svarbu tam pasirinkti kokybiškas ekologiškas sėklas.

Tai ką daryti?

Sveikiausios ir natūraliausios sėklos yra tos, kurias patys surinkote. Žinote, kaip užaugo, matote, koks augalas buvo, prognozuojate, koks užaugs iš jūsų surinktos sėklos. Suprantama, rizikuosite kiek sudygs, kiek išlaikys motinines savybes. Tačiau jei norite rimčiau užsiimti auginimu, neatmeskite šios galimybes.

Jei norite, kad pasaulis būtų švaresnis ir gamtos ciklai nesutriktų, pirkite ekologiškas sėklas. Į sėklas, parduodamas močiučių, žiūrėkite taip pat filosofiškai. Jei norite, kad močiutės galėtų papildomą eurą užsidirbti, pirkite sėklas iš jų. Ir nesitikėkite, kad jos augino nenaudodamos trąšų, kad sėklos bus tokios, kaip tikitės.

Jei domina lietuviškas paveldas, ieškokite lietuviškų sėklų: tradicinių veislių arba naujų, kurias sukūrė lietuvių selekcininkai. Nebūtinai tokios sėklos bus ekologiškos, bet taip galite prisidėti prie lietuviškų veislių fondo išsaugojimo ir plėtimo.

Kaip sako Ingė Auželienė, apželdinimo kursų „Modernus sodas ir daržas“ lektorė, kad išaugtų sveikas augalas, reikia patenkinti jo poreikius. Yra įvairių būdų ir įvairių priemonių – nuo sintetinių iki augalinių. Jei jau nusipirkote ekologiškas sėklas, stenkitės ir auginti naudojant tik natūralius būdus.

Apibendrinant, mūsų išvada – nėra didelio skirtumo tarp ekologiškos ir įprastos sėklos, žymiai svarbiau yra tai, kaip tą sėklą auginsite toliau. Pasirinkite atsparias veisles, kad auginant neprireiktų kovoti su ligomis ir kenkėjais. Stenkitės auginti pasitelkiant natūralias organines priemones.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis