Piktžoles vejoje išnaikinsite su... actu

Jeigu užsiimate organine sodininkyste ir tarėte griežtą ne cheminėms medžiagoms, actas jums labai pravers- tai puiki natūrali priemonė, padėsianti visiems laikams atsikratyti piktžolių. Acto sudėtyje esanti acto rūgštis numarina augalus kenkėjus. Kuo daugiau acto rūgšties acto sudėtyje, tuo efektyviau jis naikina piktžoles. Gaminant maistą naudojamas actas gana silpnas (vos 5 proc.), taigi jeigu tokiu actu norite stoti į kovą prieš piktžoles, teks įdėti truputį pastangų ir žinoti kelias svarbias taisykle

Actas – piktžolių žudikas: trūkumai

Jeigu kovojate su veją gadinančiais nepageidaujamais augalais, actą pilkite tiesiai ant piktžolės, pasistenkite, kad šis rūgštus tirpalas nepatektų ant jūsų puoselėjamos žolės. Paklausite kodėl?

Atsakymas labai paprastas. Faktas, jog actas laikomas natūralia priemone, padedančia išnaikinti kenkėjiškus augalus, nereiškia, jog netinkamai naudojamas jis nepadarys žalos. Actas pats nesirenka, kurį augalą numarinti, todėl būkite atsargūs – netinkamai naudojamas jis gali sugadinti jūsų veją.

Norėdami išvengti žalos vejai, pasistenkite teptuku actą užtepti tiesiogiai ant kiekvienos piktžolės. Jeigu nuspręsite piktžoles nupurkšti acto tirpalu, pasistenkite pradėti purkšti tik tuomet, kai purškiklis bus labai arti piktžolės, kurią pasmerkėte pražūčiai. Nesumąstykite purkšti actu piktžolių vėjuotą dieną – vėjas pavojingą rūgštį gali nunešti ir ten, kur jūs tikrai nenorėtumėte.

Būtent šis niuansas verčia abejoti acto kaip tinkamiausios priemonės naikinti piktžoles vejoje efektyvumu. Praktiškiau actu nepageidaujamus augalus naikinti ten, kur šalia nėra gerųjų augalų – pavyzdžiui, ant takelių (kur nenaudėlės piktžolės vis taikosi apsigyventi tarpeliuose).

Tačiau jeigu savo vejoje jau pradėjote vykdyti misiją „Mirtis kiaulpienėms“, neišsigąskite – ji atneš lauktų rezultatų, tereikia atsargiai elgtis.

Kai su šaknimis išrauname kenkėją, į jo augimo vietą įpilkite kelis lašus acto. Actas susigers į dirvą ir sunaikins piktžolės šaknis, jeigu tokių dar liko. Tuomet atsargiai užpilkite actu palaistytą vietą žeme, o ant viršaus pasėkite veją. Bent keliams daigeliams tikrai pavyks užimti kiaulpienės ar kito augalo kenkėjo vietą.

Jeigu išnaikinti piktžoles nusprendėte būtent actu, turėtumėte žinoti dar vieną svarbų dalyką. Tas pats patarimas galioja ir kalbant apie chemines kovos su augalais kenkėjais priemones: norėdami būti tikri, jog actas suveiks taip, kaip norėtumėte, procedūrą turėtumėte pakartoti.

Dažniausiai piktžolės po pirmojo smūgio lengvai pasiduoti atsisako. Ši taisyklė ypač galioja daugiamečiams augalams, kurie per metų metus puikiai prisitaiko prie gyvenimo iššūkių. Taigi actas geriau tinka naikinti vienmečius ar jaunus daugiamečius nepageidaujamus augalus.

Turint omenyje, jog actas – nežalinga ir gana nebrangi priemonė, anksčiau išvardyti trūkumai neturėtų atgrasyti nuo piktžolių naikinimo būtent šia natūralia priemone. Jeigu esate pasiryžę nepageidaujamų jūsų sodo ar daržo gyventojų atsikratyti natūraliomis priemonėmis, procedūrą su actu pakartoti dar kelis kartus jums tikrai nebus sudėtinga.

Actas – piktžolių žudikas: kada naudoti

Jeigu norite natūraliomis priemonėmis išvengti akistatos su piktžolėmis, pažinkite savo priešą. Pasidomėkite piktžolėmis, kurias norite išnaikinti – tik tuomet pulkite jas actu. Daugiametes piktžoles actu palaistykite iki to laiko, kol jos subrandins sėklas – taip užkirsite kelią jų dauginimuisi ir kitais metais neteks naikinti naujos jų kartos.

Daugiametėms piktžolėms naikinti idealiausias laikas – rudens pradžia. Būtent tuo metu tinkamiausias laikas actu laistyti kiaulpienes (ir vos tik pasirodžius kiaulpienių žiedams, juos būtinai nuskabykite – kol jie nespėjo subrandinti ir paskleisti sėklų).

Nors žiemą kiaulpienių lapai ir apmiršta, gyvybė rusena šaknyse. Taigi vien užkirsti kelią sėklių plitimui nepakanka. Kovoje su daugiametėmis piktžolėmis, pavyzdžiui kiaulpienėmis, labai pravers truputis botanikos žinių. Rudens pradžioje maistingos medžiagos iš kiaulpienių lapų keliauja į šaknis. Šis perdavimo procesas, dažniausiai trunkantis iki pirmojo stipresnio šaltuko, suteikia galimybę smogti kiaulpienėms į pačią skaudžiausią vietą!

Šiuo metu tinkamiausias metas pirmą kartą kiaulpienėms sugirdyti dozę acto. Actą sugers lapai, iš kur jis nukeliaus į šaknis – lygiai taip pat, kaip keliauja maistingosios medžiagos. Augalai žūsta natūraliai. Tokiais atvejais pakartotinių acto injekcijų gali ir neprireikti.

Pasidomėkite oro prognozėmis, išsiaiškinkite, kada jūsų gyvenamoje vietoje bent kelias dienas iš eilės švies saulė. Saulėtų dainų laikotarpio pradžioje apipurkškite piktžoles, kurias pasiryžote numarinti, acto tirpalu. Kodėl būtina saulė? Priežastys netgi dvi.

Pirmiausia jūs turite prisodrinti piktžolių lapus actu. Jeigu palytų, vanduo paprasčiausiai nuplautų didžiąją dalį acto į dirvą. Didžiausią žalą ant piktžolės užpurkštas actas padaro po kelių dienų, kai saulė įkaitina lapus.

Kartais žmonės, kovai su piktžolėmis pasirinkę actą, iš pradžių jį dar pakaitina. Kaitinant actą, jame padidėja acto rūgšties koncentracija, tačiau ar tai tikrai veiksminga, specialistai atsakyti negali. Esame girdėję, jog žmones nepageidaujamas piktžoles tiesiog pliko verdančiu vandeniu.

Actas – piktžolių žudikas: galingas smūgis

Galima įsigyti produktų, kurių sudėtyje acto rūgšties koncentracija žymiai didesnė nei įprastame acte. Tokių produktų galima įsigyti sodo ir daržo prekių parduotuvėse. Tačiau juos naudoti gali būti ne taip saugu kaip visiems įprastą actą. Todėl natūralaus piktžolių žudiko sąvoka kaip ir nebetenka prasmės.

Kiti acto naudojimo būdai

Actas pravers ne tik naikinant piktžoles. Ar žinojote, jog actas – viena natūraliausių ir efektyviausių valymo priemonių? Tai puiki alternatyva buitinei chemijai. Taigi actas praverčia tikrai ne vien gaminant maistą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis