Pats metas išsirinkti paprikų veisles

Jau pats laikas išsirinkti paprikų veisles, kurias auginsime šiltnamyje, po priedangomis ar daržo lysvėje. Paprikos ilgos vegetacijos daržovės, tad vasario mėnesį jau turime jų pasisėti į daigyklas šildomame šiltnamyje ar ant šviesios palangės.

Paprikos – daugiamečiai augalai, kilę iš Pietų Amerikos žemyno, o pas mus Lietuvoje šios daržovės yra vienmetės ir sėjamos kasmet. Pietų Amerikoje, auginamas kaip daugiametis augalas, vartojamas kaip egzotiškas prieskonis. Į Europą raudonųjų pipirų sėklos atvežtos XV amžiuje keliautojo Kristupo Kolumbo. Pirmiausia pateko į Balkanus, Vengriją, kur kultivuojant palaipsniui prarado savo aštrumą ir tapo saldžiąja paprika. Pramoninę reikšmę šios daržovės įgijo nuo praėjusio šimtmečio vidurio.


Paprikos dažnai vadinamos pipirais arba ankštpipiriais. Pagal skonį europiečiai paprikas suskirstė į saldžiąsias ir aitriąsias. Saldžiosios naudojamos valgių ir garnyrų gaminimui, o aitriosios paprikos – kaip prieskonis padažams, sriuboms, marinatams, mėsos patiekalams paskaninti.


Biocheminė sudėtis, maistinės ir gydomosios savybės


Ypač didelę naudą duoda saldžiosios paprikos vaisiai, turintys daug biologiškai aktyvių medžiagų. Juose susikaupia vitamino C (askorbinės rūgšties) žymiai daugiau nei kitose daržovėse. Priklausomai nuo saldžiosios paprikos augimo sąlygų, veislės savybių ir sunokimo laiko, vaisiuose susikaupia vitamino C vidutiniškai 100-200 mg/ 100 g žalios masės. Vaisiuose gausu angliavandenių, mineralinių medžiagų, ypač kalio (200 mg%), B1, B2, B6, E, P (300–450 mg %) vitaminų. Be to, vaisiuose gausu karotino, folinės rūgšties, vitamino PP ir eterinių aliejų bei nemažai geležies, magnio bei fosforo. Vitaminų kiekis bei sudėtis saldžiosios paprikos vaisiuose 5-10 kartus didesnis nei agurkuose arba pomidoruose. Jų vaisiai ilgiau išsilaiko, puikiai transportuojami. Dėl vertingos biocheminės sudėties saldžiosios paprikos yra naudingos sveikatai, nes stiprina ir plečia kraujagysles, naikina infekcinių ligų sukėlėjus, padeda peršalus, malšina uždegimus, šarmina organizmą, saugo nuo aterosklerozės, naikina žalingas bakterijas, skatina tulžies ir šlapimo išsiskyrimą, gerina apetitą, stimuliuoja virškinimo procesus, gerina kraujo sudėtį, stiprina organizmą. Saldžiosios paprikos noriai valgomos žalios, troškintos, keptos ar konservuotos.


Beje, ir aitriosios paprikos vertingos savo sudėtimi, tik į valgius jų dedama žymiai mažesni kiekiai, naudojamos kaip prieskoniai. Saldžioji ir aitrioji paprikos yra pagrindinis prieskonis vengrų virtuvėje, tokių patiekalų kaip guliašas ruošimui. JAV jos labai dažnai naudojamos kaip pagardas prie žuvies, kiaušinių, sūrio ir daržovių troškinių. Ispanijoje paprikos vaisiais paskaninami ryžiai, jūros gėrybės, dešros. Maroke paprikos naudojamos patiekalų iš pomidorų ir salotų gamybai. Iš tiesų, paprikos skonis vyrauja nuo saldaus iki švelniai aštraus. Amerikoje išaugintos paprikos yra švelniausios, o tuo tarpu Vengrijoje vyrauja didžiausias paprikos skonių asortimentas, kurį nulemia dirvožemis bei klimato sąlygos.


Paprikų įvairovė


Vienametėms paprikoms (Capsicum annuum L.) priklauso saldžiosios, aitriosios (čili pipiriukai) ir pusiau aitriosios paprikos. Paprikos šilumą mėgstančios, ilgos vegetacijos (130-170 d.) daržovės, todėl jų daigai auginami apšildomuose šiltnamiuose, ant šviesios palangės ar kitoje šiltoje šviesioje patalpoje. Paprikų daigai auga lėtai ir, priklausomai nuo auginimo sąlygų, veislės bei hibrido, užauga per 70–80 dienų.


Paprikų sėjos laikas priklauso nuo auginimo vietos, jei bus sodinama šildomuose šiltnamiuose, sėklos sėjamos sausio mėn. iki vasario vidurio, o jei nešildomuose – sėklos sėjamos nuo vasario vidurio. Apšildomuose šiltnamiuose labiau tinka auginti aukštaūges vidutinio ankstyvumo ir vėlyvumo veisles. Nešildomuose polietileno šiltnamiuose, lauke po polietileno priedangomis ar polietileno šiltnamiuose po žalumyninių daržovių ir ankstyvųjų daigų auginamos ankstyvųjų veislių paprikos.


Saldžiosios paprikos vaisiai būna įvairių formų – cilindriniai, kūgiški, smailėjantys, plokšti, įvairiausių spalvų – raudoni, oranžiniai, geltoni, gelsvai žali, žali, violetiniai, rudi, kreminiai (nokimo metu keičiasi į geltoną, o vėliau į apelsinų spalvą). Vaisių svoris 50-400 g. Išskirtinės varpelio formos paprikos – kai sunoksta, varpeliai nusidažo ryškiu raudoniu.


Vertingos ir vidutinio aitrumo paprikos, 14-45 cm ilgio ir 4 cm skersmens, ir aitriosios paprikos, kiek mažesniais vaisiais, ir dekoratyviosios paprikos smulkiais vaisiais, kurias galima auginti vazonuose ar loveliuose balkone ar ant palangės.


Naujos veislės ir hibridai


Saldžioji paprika


Saldžiosios paprikos veislių ir hibridų yra didžiulis pasirinkimas, pagal ankstyvumą, vaisių spalvą ir formą, augalų aukštį.

‘Arlequin‘ F1 – vidutiniškai ankstyvas hibridas, augintinas (tinka auginti) lauke ir po priedangomis. Vaisiai kūgiški, 5x18 cm dydžio, apie 140 g svorio, storomis sienelėmis. Visiškai sunokę būna raudoni. Tinkami ilgiau laikyti.

‘Rodrigo‘ F1 – puikus, vidutiniškai ankstyvas hibridas, atsparus ligoms. Vaisiai nepaprastai gražūs, stambūs, 10x12 cm dydžio, apie 250 g svorio, mėsingi, storomis sienelėmis, be mažyčių įtrūkių, tamsiai raudoni.

‘Solario‘ F1 – labai ankstyvas hibridas, augintinas nešildomuose šiltnamiuose. Vaisiai raudoni, stambūs, kubo formos, 10x12 cm dydžio, apie 250 g svorio, storomis sultingomis sienelėmis, malonaus skonio.

‘Twingo‘ F1 – vidutiniškai ankstyvas hibridas, atsparus ligoms, augintinas visų tipų šiltnamiuose. Vaisiai geltoni, bloko formos, 9x11 cm dydžio, apie 200 g svorio, storomis mėsingomis sienelėmis, labai skanūs.

‘Garnet‘ F1 – vidutiniškai ankstyvas hibridas, augintinas šiltnamiuose ir po priedangomis. Vaisiai apie 200 g svorio, kubo formos, geltoni, 5–7 mm storio sienelėmis.

‘Paradise‘ F1 – – vidutiniškai ankstyvas hibridas, augintinas šiltnamiuose. Vaisiai kubo formos, apie 220 g svorio, vidutinio storio sienelėmis, ryškiai raudoni, blizgūs.

‘Oreny‘ F1 – vidutiniškai ankstyvas hibridas, augintinas šiltnamiuose. Augalai žemi. Vaisiai oranžiniai, kubo formos, 110 -130 g svorio. Sienelės mėsingos, 6 mm storio.

‘Afrodita‘ – vidutiniškai vėlyva veislė, augintina šiltnamiuose ir plėveliniuose tuneliuose. Vaisiai oranžiniai, 9,2x9 cm dydžio, apie 200 g svorio, kubo ar širdies formos, saldūs.

‘Fatima‘– vidutiniškai ankstyva veislė augintina šiltnamiuose ir lauke. Vaisiai raudoni, 9x16 cm dydžio, buku galu, 6-8 mm storio sienelėmis, labai skanūs. Tinka šaldyti ir konservuoti.

‘Ingrid‘ – vidutiniškai vėlyva veislė augintina šiltnamyje ir po priedangomis. Vaisiai kubo formos, apie 200 g svorio, saldūs, tamsiai rudos spalvos.

‘Hamik‘– vidutiniškai vėlyva veislė augintina šiltnamiuose ir lauke. Augalai vidutinio aukščio. Vaisiai nepaprastai saldūs ir skanūs, beveik be sėklų, 30-40 g svorio, 8-10 ilgio, 3 mm storio sienelėmis.

‘Numex Suave Red‘ – augalai iki 90 cm aukščio, nepaprastai derlingi. Vaisiai ryškiai raudoni, forma primena karūną, 2,5-4 cm ilgio ir tiek pat skersmens, švelniai aštraus skonio (1 balas iš 10).


Laiko patikrintos kitos vertingos veislės


‘California Wonder‘ – augalai 60–70 cm aukščio. Vaisiai raudoni, briaunoti, bloko formos, mėsingi ir skanūs.

‘Corno Rosso‘ – vaisiai raudoni, smailėjantys, rago formos, sultingi, labai saldaus ir malonaus skonio, vidutinio storio sienelėmis. Ypač tinka patiekalams puošti.

‘Ožarowska‘ – vaisiai raudoni. Vaisių sienelės storos, sultingos. Auginama plėvelių šiltnamiuose. Gerai dera esant mažesniam apšvietimui ir žemesnei temperatūrai.

‘Yellow California Wonder‘ – vaisiai geltoni, kubo formos, mėsingomis sienelėmis, saldūs ir sultingi. Lauke ir plėveliniuose šiltnamiuose augintina vidutiniškai ankstyva veislė.

‘Zorza‘ (vaisiai gelsvi) – vaisiai vidutinio dydžio, ištempto kubo formos, gelsvi, saldūs. Žemaūgė ankstyva veislė, augintina po priedangomis ir lauke.


Aitrioji ir dekoratyvinė paprika


‘De Cayenne‘ – lauke ir plėveliniuose šiltnamiuose augintina aitriųjų paprikų veislė. Vaisiai raudoni, ištempto kūgio formos, storomis sienelėmis, labai aitraus skonio. Vartojami kaip prieskoniai. Tinka konservuoti ir džiovinti.

‘Draky‘ F1 – ankstyvas pusiau aitriųjų paprikų hibridas. Augalai ilgai ir gausiai dera. Vaisiai raudoni, kūgio formos, 4x15 cm dydžio, 4 mm storio sienelėmis, vienodi.

‘Yvona‘ – dekoratyvinė paprikų veislė. Augalai žemi, tinkami auginti vazonuose. Vaisiai labai aitrūs, raudoni, smulkūs, trumpi, trikampio kūgio formos. Tinka maistui pagardinti.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis