Pats metas išsirinkti paprikų veisles

Jau pats laikas išsirinkti paprikų veisles, kurias auginsime šiltnamyje, po priedangomis ar daržo lysvėje. Paprikos ilgos vegetacijos daržovės, tad vasario mėnesį jau turime jų pasisėti į daigyklas šildomame šiltnamyje ar ant šviesios palangės.
Pats metas išsirinkti paprikų veisles
© Shutterstock nuotr.

Paprikos – daugiamečiai augalai, kilę iš Pietų Amerikos žemyno, o pas mus Lietuvoje šios daržovės yra vienmetės ir sėjamos kasmet. Pietų Amerikoje, auginamas kaip daugiametis augalas, vartojamas kaip egzotiškas prieskonis. Į Europą raudonųjų pipirų sėklos atvežtos XV amžiuje keliautojo Kristupo Kolumbo. Pirmiausia pateko į Balkanus, Vengriją, kur kultivuojant palaipsniui prarado savo aštrumą ir tapo saldžiąja paprika. Pramoninę reikšmę šios daržovės įgijo nuo praėjusio šimtmečio vidurio.

Paprikos dažnai vadinamos pipirais arba ankštpipiriais. Pagal skonį europiečiai paprikas suskirstė į saldžiąsias ir aitriąsias. Saldžiosios naudojamos valgių ir garnyrų gaminimui, o aitriosios paprikos – kaip prieskonis padažams, sriuboms, marinatams, mėsos patiekalams paskaninti.

Biocheminė sudėtis, maistinės ir gydomosios savybės

Ypač didelę naudą duoda saldžiosios paprikos vaisiai, turintys daug biologiškai aktyvių medžiagų. Juose susikaupia vitamino C (askorbinės rūgšties) žymiai daugiau nei kitose daržovėse. Priklausomai nuo saldžiosios paprikos augimo sąlygų, veislės savybių ir sunokimo laiko, vaisiuose susikaupia vitamino C vidutiniškai 100-200 mg/ 100 g žalios masės. Vaisiuose gausu angliavandenių, mineralinių medžiagų, ypač kalio (200 mg%), B1, B2, B6, E, P (300–450 mg %) vitaminų. Be to, vaisiuose gausu karotino, folinės rūgšties, vitamino PP ir eterinių aliejų bei nemažai geležies, magnio bei fosforo. Vitaminų kiekis bei sudėtis saldžiosios paprikos vaisiuose 5-10 kartus didesnis nei agurkuose arba pomidoruose. Jų vaisiai ilgiau išsilaiko, puikiai transportuojami. Dėl vertingos biocheminės sudėties saldžiosios paprikos yra naudingos sveikatai, nes stiprina ir plečia kraujagysles, naikina infekcinių ligų sukėlėjus, padeda peršalus, malšina uždegimus, šarmina organizmą, saugo nuo aterosklerozės, naikina žalingas bakterijas, skatina tulžies ir šlapimo išsiskyrimą, gerina apetitą, stimuliuoja virškinimo procesus, gerina kraujo sudėtį, stiprina organizmą. Saldžiosios paprikos noriai valgomos žalios, troškintos, keptos ar konservuotos.

Beje, ir aitriosios paprikos vertingos savo sudėtimi, tik į valgius jų dedama žymiai mažesni kiekiai, naudojamos kaip prieskoniai. Saldžioji ir aitrioji paprikos yra pagrindinis prieskonis vengrų virtuvėje, tokių patiekalų kaip guliašas ruošimui. JAV jos labai dažnai naudojamos kaip pagardas prie žuvies, kiaušinių, sūrio ir daržovių troškinių. Ispanijoje paprikos vaisiais paskaninami ryžiai, jūros gėrybės, dešros. Maroke paprikos naudojamos patiekalų iš pomidorų ir salotų gamybai. Iš tiesų, paprikos skonis vyrauja nuo saldaus iki švelniai aštraus. Amerikoje išaugintos paprikos yra švelniausios, o tuo tarpu Vengrijoje vyrauja didžiausias paprikos skonių asortimentas, kurį nulemia dirvožemis bei klimato sąlygos.

Paprikų įvairovė

Vienametėms paprikoms (Capsicum annuum L.) priklauso saldžiosios, aitriosios (čili pipiriukai) ir pusiau aitriosios paprikos. Paprikos šilumą mėgstančios, ilgos vegetacijos (130-170 d.) daržovės, todėl jų daigai auginami apšildomuose šiltnamiuose, ant šviesios palangės ar kitoje šiltoje šviesioje patalpoje. Paprikų daigai auga lėtai ir, priklausomai nuo auginimo sąlygų, veislės bei hibrido, užauga per 70–80 dienų.

Paprikų sėjos laikas priklauso nuo auginimo vietos, jei bus sodinama šildomuose šiltnamiuose, sėklos sėjamos sausio mėn. iki vasario vidurio, o jei nešildomuose – sėklos sėjamos nuo vasario vidurio. Apšildomuose šiltnamiuose labiau tinka auginti aukštaūges vidutinio ankstyvumo ir vėlyvumo veisles. Nešildomuose polietileno šiltnamiuose, lauke po polietileno priedangomis ar polietileno šiltnamiuose po žalumyninių daržovių ir ankstyvųjų daigų auginamos ankstyvųjų veislių paprikos.

Saldžiosios paprikos vaisiai būna įvairių formų – cilindriniai, kūgiški, smailėjantys, plokšti, įvairiausių spalvų – raudoni, oranžiniai, geltoni, gelsvai žali, žali, violetiniai, rudi, kreminiai (nokimo metu keičiasi į geltoną, o vėliau į apelsinų spalvą). Vaisių svoris 50-400 g. Išskirtinės varpelio formos paprikos – kai sunoksta, varpeliai nusidažo ryškiu raudoniu.
Vertingos ir vidutinio aitrumo paprikos, 14-45 cm ilgio ir 4 cm skersmens, ir aitriosios paprikos, kiek mažesniais vaisiais, ir dekoratyviosios paprikos smulkiais vaisiais, kurias galima auginti vazonuose ar loveliuose balkone ar ant palangės.

Naujos veislės ir hibridai

Saldžioji paprika
Saldžiosios paprikos veislių ir hibridų yra didžiulis pasirinkimas, pagal ankstyvumą, vaisių spalvą ir formą, augalų aukštį.
‘Arlequin‘ F1 – vidutiniškai ankstyvas hibridas, augintinas (tinka auginti) lauke ir po priedangomis. Vaisiai kūgiški, 5x18 cm dydžio, apie 140 g svorio, storomis sienelėmis. Visiškai sunokę būna raudoni. Tinkami ilgiau laikyti.
‘Rodrigo‘ F1 – puikus, vidutiniškai ankstyvas hibridas, atsparus ligoms. Vaisiai nepaprastai gražūs, stambūs, 10x12 cm dydžio, apie 250 g svorio, mėsingi, storomis sienelėmis, be mažyčių įtrūkių, tamsiai raudoni.
‘Solario‘ F1 – labai ankstyvas hibridas, augintinas nešildomuose šiltnamiuose. Vaisiai raudoni, stambūs, kubo formos, 10x12 cm dydžio, apie 250 g svorio, storomis sultingomis sienelėmis, malonaus skonio.
‘Twingo‘ F1 – vidutiniškai ankstyvas hibridas, atsparus ligoms, augintinas visų tipų šiltnamiuose. Vaisiai geltoni, bloko formos, 9x11 cm dydžio, apie 200 g svorio, storomis mėsingomis sienelėmis, labai skanūs.
‘Garnet‘ F1 – vidutiniškai ankstyvas hibridas, augintinas šiltnamiuose ir po priedangomis. Vaisiai apie 200 g svorio, kubo formos, geltoni, 5–7 mm storio sienelėmis.
‘Paradise‘ F1 – – vidutiniškai ankstyvas hibridas, augintinas šiltnamiuose. Vaisiai kubo formos, apie 220 g svorio, vidutinio storio sienelėmis, ryškiai raudoni, blizgūs.
‘Oreny‘ F1 – vidutiniškai ankstyvas hibridas, augintinas šiltnamiuose. Augalai žemi. Vaisiai oranžiniai, kubo formos, 110 -130 g svorio. Sienelės mėsingos, 6 mm storio.
‘Afrodita‘ – vidutiniškai vėlyva veislė, augintina šiltnamiuose ir plėveliniuose tuneliuose. Vaisiai oranžiniai, 9,2x9 cm dydžio, apie 200 g svorio, kubo ar širdies formos, saldūs.
‘Fatima‘– vidutiniškai ankstyva veislė augintina šiltnamiuose ir lauke. Vaisiai raudoni, 9x16 cm dydžio, buku galu, 6-8 mm storio sienelėmis, labai skanūs. Tinka šaldyti ir konservuoti.
‘Ingrid‘ – vidutiniškai vėlyva veislė augintina šiltnamyje ir po priedangomis. Vaisiai kubo formos, apie 200 g svorio, saldūs, tamsiai rudos spalvos.
‘Hamik‘– vidutiniškai vėlyva veislė augintina šiltnamiuose ir lauke. Augalai vidutinio aukščio. Vaisiai nepaprastai saldūs ir skanūs, beveik be sėklų, 30-40 g svorio, 8-10 ilgio, 3 mm storio sienelėmis.
‘Numex Suave Red‘ – augalai iki 90 cm aukščio, nepaprastai derlingi. Vaisiai ryškiai raudoni, forma primena karūną, 2,5-4 cm ilgio ir tiek pat skersmens, švelniai aštraus skonio (1 balas iš 10).

Laiko patikrintos kitos vertingos veislės

‘California Wonder‘ – augalai 60–70 cm aukščio. Vaisiai raudoni, briaunoti, bloko formos, mėsingi ir skanūs.
‘Corno Rosso‘ – vaisiai raudoni, smailėjantys, rago formos, sultingi, labai saldaus ir malonaus skonio, vidutinio storio sienelėmis. Ypač tinka patiekalams puošti.
‘Ožarowska‘ – vaisiai raudoni. Vaisių sienelės storos, sultingos. Auginama plėvelių šiltnamiuose. Gerai dera esant mažesniam apšvietimui ir žemesnei temperatūrai.
‘Yellow California Wonder‘ – vaisiai geltoni, kubo formos, mėsingomis sienelėmis, saldūs ir sultingi. Lauke ir plėveliniuose šiltnamiuose augintina vidutiniškai ankstyva veislė.
‘Zorza‘ (vaisiai gelsvi) – vaisiai vidutinio dydžio, ištempto kubo formos, gelsvi, saldūs. Žemaūgė ankstyva veislė, augintina po priedangomis ir lauke.

Aitrioji ir dekoratyvinė paprika

‘De Cayenne‘ – lauke ir plėveliniuose šiltnamiuose augintina aitriųjų paprikų veislė. Vaisiai raudoni, ištempto kūgio formos, storomis sienelėmis, labai aitraus skonio. Vartojami kaip prieskoniai. Tinka konservuoti ir džiovinti.
‘Draky‘ F1 – ankstyvas pusiau aitriųjų paprikų hibridas. Augalai ilgai ir gausiai dera. Vaisiai raudoni, kūgio formos, 4x15 cm dydžio, 4 mm storio sienelėmis, vienodi.
‘Yvona‘ – dekoratyvinė paprikų veislė. Augalai žemi, tinkami auginti vazonuose. Vaisiai labai aitrūs, raudoni, smulkūs, trumpi, trikampio kūgio formos. Tinka maistui pagardinti.

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Daržas

Apsilankymas medelyne, kurį saugo žąsys

Viename didžiausiame Dzūkijos regiono šeimos medelyne auginama didžiulė įvairovė beveik 600 taksonų (skirtingų pavadinimų rūšių ir veislių) dekoratyvinių augalų: spygliuočių, lapuočių, vijoklinių ir daugiamečių gėlių, tinkamų auginti Lietuvos klimatinėmis sąlygomis. Apie medelyno naujoves – retus įdomius augalus bei žąsų panaudojimą augalų priežūrai pasakoja medelyno įkūrėjas Tomas Panka.

Agronomas atskleidžia, koks turi būti paskutinis darbas šiltnamyje rudenį (5)

Ruduo jau įpusėjo ir daugelis daržovių augintojų savo užaugintas gėrybes panaudojo ruošiant atsargas žiemai. Apie jų paruošimą žinoma daug, tačiau dar nereikia užmiršti darbų šiltnamyje. Vienas iš jų – dirvos perkasimas, kurį geriausia atlikti lapkričio mėnesį ir jokių būdu nepalikti to pavasariui. Kaip ir kodėl tą padaryti reikia dabar, pasakoja agronomas.

Idealaus česnakų auginimo ir laikymo paslaptys (25)

Sultingų česnakų galvutės – tobulas barščių akcentas. Be to, česnakai – tai natūralus antibiotikas. Jei jo vartosite kasdien, jokios peršalimo ligos jums nebaisios.

Kokie sodo ir daržo darbai dar liko?

Daugelis sodo ir daržo darbų jau atlikta, tačiau tikrai dar ne visi. Norint sėkmingai užbaigti šį sezoną ir pasidžiaugti derliumi, reikia spėti laiku nuimti likusias daržoves bei paruošti dirvą kitiems metams. Derliaus šventę ir daržo finalinių darbų pradžią skelbia ir sostinės Antakalniečių bendruomenė, savaitgalį susirinksianti į projekto „Daržas mieste – Tavo Žalia stotelė“ derliaus šventę. Šventės metu miestiečiai dalinsis iš savo derliaus pagamintais patiekalais bei patarimais, kokie paskutiniai akcentai liko daržo ir sodo darbų sąraše. Tad, į ką svarbiausia atkreipti dėmesį dar rugsėjį?

Pomidorų veislės, kurios visuomet džiugins derliumi (62)

„Hibridiniai pomidorai pasižymi atsparumu ligoms, derlingumu ir ilgu derėjimo periodu, tačiau skonio savybėmis šiek tiek nusileidžia veisliniams pomidorams. Nuskynus žalius (dar nesunokusius) hibridinius pomidorus, jais galima mėgautis net po mėnesio, tačiau hibridinių pomidorų sėklų pasiruošti patiems nepatartina. Veisliniai pomidorai labai skanūs, trumpiau dera, didžiulė jų veislių įvairovė, o pasiruošus sėklų iš pačių išaugintų pomidorų, bus išsaugotos visos tai veislei būdingos savybės“, - pasakojo Vytautas Pėstininkas per dešimtąją pomidorų augintojų šventę, kuri vyko Alytuje.

Kaip lysves paruošti rudeniui

Ruduo yra didžiausias darbymetis daržininkams – nurenkamas derlius, žemė ruošiama žiemai, kai kurios kultūros sėjamos prieš žiemą. Pataria, kokius darbus reikia nudirbti darže rugsėjo pabaigoje – spalį.

Gudrybės, padėsiančios sėkmingai užbaigti pomidorų auginimo ciklą (10)

Patyrę daržovių augintojai žino, kad rugpjūčio ir rugsėjo mėnesiai – viena iš paskutinių galimybių sulaukti pomidorų derliaus, todėl dar šį mėnesį svarbu atkreipti dėmesį į kelis esminius dalykus. Vienas iš jų – pomidorų lapų skynimas. Kaip ir kada geriausia tai daryti, pataria agronomas Nerijus Rakickas.

Kodėl geriau svogūnus sodinti prieš žiemą (30)

Svogūnus augina turbūt visi sodininkai. Tik vieniems tai sekasi geriau, kitiems blogiau. Nepriklausomai nuo to, ne visi žino, kad svogūnus kur kas geriau sodinti prieš žiemą.

Sezono aktualijos: daržo alternatyva

Kadaise valgomų gėrybių gausa atspindėjo sodo estetikos esmę, buvo puošnumo sinonimas ir privalomas kraštovaizdžio dizaino atributas. Tik vėliau pradėta grupuoti augalus, o nevalgomus imta vadinti dekoratyviaisiais. Tinkami naudoti maistui dekoratyvumo statuso neteko, ir turėjo prabėgti nemažai laiko, kol vėl jį atgavo. Ilgainiui pastebėta, kad daržovių, prieskoninių žolių grožis išryškėja auginant jas vazonuose – augalų dailumą atskleidžia indai, įvairiausios jų derinimo ir pačių sodinių komponavimo galimybės.

Cukinijos – kaip auginti ir prižiūrėti, kad derlius džiugintų visuomet

Šiuo metu cukinijos – plačiai auginamos daržovės. Šviežias cukinijas galima dėti į salotas arba supjaustytas pailgomis riekelėmis naudoti su pavilgais, padažais. Jaunų cukinijų vaisius rekomenduojama suvartoti per savaitę, o didesnius (16-22 cm) galima laikyti apie 4 savaites. Geriausiai išsilaiko 22-26 cm ilgio vaisiai, nors fiziologiškai jie dar nėra subrendę ir jų odelė per minkšta. Žalios spalvos cukinijos išlieka šviežesnės ilgiau, negu geltonos. Maistui galima naudoti ne tik vaisius, bet ir cukinijos žiedus. Nuskinti vyriškieji cukinijos žiedai prikemšami įdaro, tada apvoliojami tešloje ir iškepami.

Gausaus pomidorų derliaus paslaptys (36)

Vasara įsibėgėjo, ir daržininkai dažnai su nerimu ir viltimi žiūri į pomidorų krūmus – ar gerai žydi, ar daug užmezgė pomidorų, ar sveiki. Visi nori, kad šiemet derlius būtų geresnis nei ankstesniais metais.

Kaip tinkamai laistyti daržoves šiltnamyje? (10)

Šiltnamis yra naudingas tuo, kad suteikia galimybę daržovių derlių skinti kur kas ilgesnį laiką nei auginant juos paprastose lysvėse. Norint turėti gausų ir kokybišką derlių, labai svarbu daržoves tinkamai prižiūrėti ir laistyti, nes vasaros laikotarpiu galima susidurti su įvairiomis problemomis: permaininga oro drėgme bei temperatūra ar intensyviu kenkėjų ir ligų plitimu.

Vertikalus daržas: privalumai ir trūkumai (4)

Vertikalioji daržininkystė šiandien yra inovatyvios urbanistinės sodininkystės metodas, nors senovėje vertikaliai augantys ir vertikaliai auginami augalai buvo populiarūs įvairiose kultūrose. Jūs galite auginti ir dekoratyvinius augalus, ir daržoves vertikaliai, nepriklausomai nuo to ar gyvenate mieste, ar kaimiškoje vietovėje. Štai kelios priežastys, kodėl turėtumėte apmąstyti šį pasirinkimą.

Patarimai, kaip geriausia mulčiuoti augalus (5)

Dirvos mulčiavimas – seniai daržininkystėje, bet kol kas mažai mūsų sodininkų naudojamas agrotechnikos būdas. Mulčio nauda labai didelė. Jis ne tik neleidžia veistis piktžolėms, skatina mikroorganizmų veiklą, privilioja sliekų, pagerina dirvos struktūrą, saugo ją nuo išdžiūvimo ir šalnų, neleidžia vėjui išpustyti vertingų maisto medžiagų, bet ir puošia kiemą, gėlyną, alpinariumą.

Džiuginančio derliaus ABC: pomidorų laistymas ir tręšimas (22)

Tarp sodininkų ir daržininkų, ko gero, sunku būtų rasti populiaresnę kultūrą, nei pomidorai ir agurkai. Nei vasarą, nei žiemą jiems nėra lygių – nei lysvėse, nei stiklainiuose. Todėl nenuostabu, kad sodininkams tokia svarbi yra pomidorų išvaizda, jų žydėjimas, ir derlingumas.