Patarimai, nuiminėjantiems kopūstus

Kaip žinia, jau metas pasirūpinti kopūstais. Jie gali pasitikti šalnas, tai jiems net prideda papildomo skonio. Kaip laikyti ir kokius kopūstus geriausia rauginti, sužinosite šiame straipsnyje.

Kopūstai atlaiko didelį, tačiau trumpalaikį šaltį. Nors gūžiniai baltieji, raudonieji, garbanotieji kopūstai ir nebijo kelių laipsnių šalčio, tačiau jau pats metas nuimti jų derlių.

Jei delsite, kopūstai bus pažeisti, temperatūrų permainos paveiks kopūstus ir jie blogai laikysis.

Geriausia kopūstus nuimti nelaukiant didžiųjų šalnų.

Kaip tai reikia daryti? Lapus nupjauti, palikti tik smulkius viršūninius lapelius. Kopūstkotį nupjauti po stiebagumbiu.

Tuomet paruoštus kopūstus dėti į žemės kaupus. Jei kopūstus ketinate apdėti smėliu ar drėgna žeme, augalų koto ir šaknų nupjauti nereikia.

Kopūstus laikyti patariama 0-1 laipsnių temperatūroje, kurioje būtų 85-90 laipsnių santykinė oro drėgmė.

Patariama kopūstus nuimti tik esant sausam orui, prie gūžės palikti 3-4 gaubiamuosius žalius lapus. Jei matote, kad kopūstai yra nesubrendę, pažeisti, galite juos panaudoti rauginimui, marinavimui.

Pagal Sodininkyste.lt vėlyvųjų daržovių derlių, tarp jų ir kopūstus, įprasta nuimti spalio pradžioje, tačiau esant sausiems ir šiltiems orams galima ir palaukti.

Nenuogąstaukime, jei naktj kopūstus užklups ir 5-6 laipsnių šalna – palaistykime juos iš laistytuvo šaltu vandeniu. Gūžės tikrai atsigaus. Kopūstai žiemą ilgiau laikysis, jei jų nepjausime, o rausime su šaknimis arba paliksime juos su ilgais kotais ir 2-3 lapais, dengiančiais gūžes.

Gūžinių kopūstų gūžės geriau laikysis, jei jas standžiai susuksime į popierių ir sudėsime vieną greta kitos sausoje ir vėsioje vietoje. Jei ant kai kurių gūžių popierius sudrėks, patamsės, nuimkime jį, o taip pat pradėjusius gesti lapus. Tuomet kopūstų gūžes vėl suvyniokime į kitą popierių. Jei kopūstai pašalo, jie blogiau laikosi žiemą, bet raugti tikrai tiks.

Kuo kopūstus ir kitas vėlyvąsias daržoves nuimsime vėliau, tuo skanesnės ir sultingesnės jos bus žiemą.

Kaip rauginti kopūstus sužinokite ČIA

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis