Liepos mėnuo: kokie darbai laukia darže bei sode

Nors vidurvasaris kol kas nelepina šiltais orais, tačiau nuosavame darže bei sode jau pradedame džiaugtis pirmaisiais savo sunkaus darbo vaisiais. Liepos mėnuo, palyginus jį su geguže ir birželiu, yra ramesnis, visgi darbų yra nemažai. Tad kas sodininkų bei daržininkų laukia šį mėnesį?

Liepos mėnesio darbai darže


Kova su kenkėjais. Kad neatiduoti derliaus kenkėjams, liepos mėnesį reikia intensyviai su jais kovoti. Šiuo metu aktyviai veikia kolorado vabalai, šliužai, sraigės, žalingų drugių vikšrai, amarai ir kiti panašūs kenkėjai. Su kiekvienu iš jų yra kovojama skirtingais būdais, tad reikia taikyti atitinkamas priemones ir vyti juos iš daržo.


Piktžolių naikinimas. Šį mėnesį svarbu ir toliau reguliariai ravėti piktžoles ir iš karto pašalinti jas iš daržo, nes piktžolės yra gera kenkėjų slėptuvė.


Tręšimas. Šį mėnesį ypatingą dėmesį reikia skirti geram daržovių augimo užtikrinimui. Liepą labai svarbu pasirūpinti agurkais, pomidorais, saldžiosiomis paprikomis. Šiltnamyje augančius agurkus ir pomidorus rekomenduojama kartą per savaitę palieti trąšų tirpalu, žinoma, atsižvelgiant į oro sąlygas. Taip pat šio mėnesio pradžioje dar patariama patręšti tirpiomis kompleksinėmis trąšomis kopūstines daržoves, vėlyvos sėjos morkas bei burokėlius (jei nelyja tai galima daryti per lapus).


Sėjimas. Liepos mėnuo yra ne tik metas, kai yra nurenkama dalis derliaus, bet ir metas sėti bei sodinti. Liepos pradžioje galima pasisėti ankstyvųjų morkų. Taip pat tai yra tinkamas metas sėti žieminius ridikus. Vėlyvuosius žiedinius kopūstus galima sodinti iki paskutinio liepos dešimtadienio.


Liepos mėnesio darbai sode


Uogų rinkimas. Liepos mėnesį reikia rinkti braškių, serbentų, agrastų, vyšnių, trešnių derlių ir ruošti jį žiemai (virti uogienes, dalį uogų užšaldyti ir t.t.). Nuėmus braškių derlių, svarbu iškart nupjauti jų ūsus.


Genėjimas. Liepa, nuėmus derlių, yra tinkamas metas genėti vyšnias bei trešnes, nes šiuo metu jos geriau gyja, mažesnis pavojus užsikrėsti moniliozine deglige. Vyšnias reikia genėti pagal jų augimo pobūdį. Trešnėms galima išretinti vainikus. Liepą tai pat rekomenduotina apgenėti graikinius riešutmedžius.


Tręšimas. Atėjus vidurvasariui reikia organinėmis trąšomis patręšti avietes. Šiuo metu taip pat yra rekomenduojama patręšti vaismedžius, taip paskatinant formuotis žiedinius pumpurus kitų metų derliui. Nuėmus derlių, serbentų, agrastų uogakrūmius reikia nupurkšti nuo ligų ir kenkėjų. Dar nupurkšti rekomenduojama ir jaunus braškynus.


Vaismedžių akiavimas. Antra mėnesio pusė yra tinkamiausias metas vaismedžių akiavimui.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis