Kodėl geriau svogūnus sodinti prieš žiemą

(1)

Svogūnus augina turbūt visi sodininkai. Tik vieniems tai sekasi geriau, kitiems blogiau. Nepriklausomai nuo to, ne visi žino, kad svogūnus kur kas geriau sodinti prieš žiemą.

Sodinimo rudenį privalumai


Rudenį visada galima nusipirkti smulkių svogūnėlių, kurių diametras neviršija mažojo piršto nago (ne daugiau 1 centimetro). Jie kainuoja nebrangiai, nes išlaikyti juos iki pavasario labai sudėtinga – smulkūs svogūnėliai sudžiūva pirmiausiai. Indelyje (prekybininkai dažniausiai parduoda standartinėse pusės litro talpose) telpa labai daug svogūnėlių. Todėl net jeigu ne kiekviena galvutė duos gerą derlių, vis tiek vienos normos pakaks iki naujo derliaus.

Smulkūs svogūnėliai neišleidžia žiedynkočių ir tai yra labai didelis jų privalumas. Kad tai tiesa, patikrinta praktikoje. Per visą vegetacijos laikotarpį visose lysvėse nulaušite vos kelis žiedynkočius. Palyginimui, įprastai sodinant juos išleidžia beveik kas antras svogūnėlis.


Atkreipkite dėmesį į dar vieną svarbų niuansą – nesistenkite prieš žiemą sodinti stambių svogūnėlių! Žiedynkočiai tokiu atveju praktiškai garantuoti.


Antras pliusas – ankstyvas derlius. Dažniausiai tokie svogūnai derlių duoda jau liepos mėnesį. Beje, nauda net dviguba: pirma, kai pavasarį sodintiems svogūnėliams ima grėsti svogūninės musės, prieš žiemą pasodinti jau būna pakankamai sutvirtėję ir kenkėjai jiems praktiškai nieko nepadaro. Antra, derlių nuimti tenka pakankamai ramiu laiku, o atsilaisvinusiose lysvėse galima pasėti žalumynų ar greitai bręstančių daržovių.


Dar vienas privalumas – mažiau vargo su ravėjimu. Svogūnas yra šalčiui atspari kultūra, prieš žiemą sodinti svogūnai suželia tiesiog iš po sniego ir su tuo rungtis gali tikrai nedaug piktžolių. Na, o kai pradeda augti piktžolės, svogūnai jau būna gerokai ūgtelėję ir sutvirtėję, todėl tikrai nėra reikalo baimintis, kad galite išrauti kartu su piktžolėmis.

Jeigu svarstote, kaip gauti daugiau pajamų iš savo daržo, ankstyvas svogūnų derlius taip pat turi akivaizdų pliusą – visos iki masinio derliaus nuėmimo subrendusios daržovės vertinamos labiau ir parduodamos brangiau. Ne gana to, tokie svogūnai labiau vertinami. Jie sveiki ir tvirti, juos galima puikiausiai išdžiovinti – pirmiausia saulėje, o vėliau šiltoje palėpėje. Paskui belieka tik supinti svogūnus į kasas ir pakabinti.


Tradiciškai prie rudeninio sodinimo privalumų priskiriamas ir laiko taupymas. Nors laiko trūksta ir rudenį, ir pavasarį, vis dėlto, rudens darbų laikotarpį paprastai galima pratęsti, o štai pavasarį laikas tarsi susispaudžia ir į jį tenka sutalpinti daugybę darbų. Taigi, amžinai užimtam sodininkui svogūnų sodinimas prieš žiemą yra gana neblogas protingo jėgų ir laiko paskirstymo variantas.


Kaip sodinti svogūnus prieš žiemą


Pirma, kas svarbu (beje, kaip visada) – rūšis. Kažkokių ypatingų rekomendacijų renkantis prieš žiemą sodinamų svogūnų rūšis nėra – tam tinka bet kokios vietinės rūšys.


Reikėtų pietinių, šilumą mėgstančių rūšių – jos gali neišverti žiemos. Tradiciškai prieš žiemą sodina Stuttgarter Riesen, Unico H ir kt. rūšis svogūnų, kurie sodinami prieš žiemą.


Antras svarbus niuansas – išrinkti vietą sodinimui. Poreikiai tokie patys, kaip pavasarį sodinamų svogūnų – dirva turi būti gana puri (ne molinga), su neutralia reakcija, vieta šviesi, gerai vėdinama. Ypač svarbi detalė – sodinkite svogūnus ten, kur pavasarį anksti nutirpsta sniegas, o vanduo neužsistovi. Per didelė drėgmė pavasarį – didžiausias svogūnų priešas.


Kitas klausimas – kada sodinti svogūnus prieš žiemą. Mūsų klimatui rekomenduojamas spalis – nuo spalio 5 iki 20. Nemažas laiko tarpas. Na, rekomendacijos rekomendacijomis, o spręsti tenka patiems daržininkas, oras kasmet būna kitoks. Labai svarbu pasodinti laiku, nes paskubėjus svogūnėliai ne tik išleis šaknis, bet ir žali daigeliai pasirodys. Susivėlinus pasodinti svogūnai nespės įsišaknyti iki žiemos ir tiesiog bus žemėje.


Dėl svogūnų paruošimo sodinimui yra įvairių nuomonių. Yra rekomendacijų pamirkyti svogūnus prieš sodinimą kalio permanganato tirpale, paskui nusausinti. Na, dezinfekcija nepakenks, bet... Aš svogūnus prieš žiemą sodinu sausus. Taip, pamirkius jie greičiau sudygsta. Tačiau mūsų orai permainingi, sausi svogūnai žemėje išbus, o išbrinkę kažin. Na, bet kiekvieno valia eksperimentuoti.


Būtina perrinkti svogūnus prieš sodinimą. Reikia atrinkti visus pažeistus, nesveikus, perdžiūvusius svogūnus. Suskirstykite pagal dydį. Dabar didesnius svogūnus sodinu atskirai, toliau – vidutinio dydžio. Iš mažiausių retai išauga dideli svogūnai, bet laiškai būna puikūs.


Patariama sodinti į 5 cm gylį, tarpas tarp svogūnėlių turi būti 6 – 7 cm, o tarp vagelių – 15 cm.


Pavyzdžiui, lyginant su česnakais, svogūnai mažiau atsparūs šalčiams, todėl pasodinus negiliai, jie gali iššalti, ypač jei atšals dar nepasnigus. Kad apsaugotumėte būsimą derlių, svogūnų lysves uždenkite. Lysvės uždengiamos po pirmų šalčių (anksčiau nereikia – gali iššusti).


Galima dengti šiaudais, sausais augalų stiebais ir pan. Dar galima prieš šalčius mulčiuoti durpėmis ar pjuvenomis – irgi nepamaišys. Pavasarį, kai dirva ima šilti, viską, kuo buvo dengta, nuima. Mulčiavimo medžiagą irgi reikia nuimti – po ja žemei reikės daugiau laiko atšilti (patikrinta).


O kokia Jūsų patirtis? Pasidalinkite komentaruose!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis