Kenkėjų suaktyvėjimas birželio mėnesį: kaip to išvengti

Birželis – mėnuo, kai darže aktyviai darbuojasi ne tik daržininkai, bet ir kenkėjai. Norint susidoroti su kenkėjų problema, svarbus yra atitinkamų veiksmų (prevencijos, stebėjimo, įvertinimo ir kovos) derinys. Tad kaipgi apsaugoti daržą nuo kenkėjų įsiviešpatavimo?

Nesodinkite augalų per arti vienas kito. Norėdami gausesnio derliaus, dažnai stengiamės sutalpinti kuo įmanoma daugiau daržovių į turimą daržo plotą. Nors tai sudaro gausos įspūdį, tačiau ilgainiui tai lengvai gali sukelti nemalonių problemų.

Shutterstock

Labai svarbu, kad jūsų darže vyktų reguliari oro cirkuliacija. Plotuose, kur augalai susodinti per tankiai, kenkėjai randa sau tinkamą prieglobstį. Tokia vieta jiems yra patraukli dėl pavėsio bei uždangos nuo plėšrūnų, tad jie dažnai čia įsirengia savo lizdus.

Laistykite anksti iš ryto. Augalų laistymas anksti ryte turi du pagrindinius privalumas. Visų pirma, anksti palaistyti augalai bus gavę pakankamai drėgmės atėjus karščiausiam dienos metui. Tokie augalai yra linkę patirti mažiau streso, o dėl šios priežasties jie yra mažiau patrauklūs kenkėjams.

Shutterstock

Antra, anksti palaistytų augalų lapai turės laiko išdžiūti iki vakaro. Drėgnos, tankiai augančios daržovės yra itin patrauklios tokiems kenkėjams, kaip šliužai bei sraigės.

Pritraukite naudingus vabzdžius. Ne visi darže randami vabzdžiai yra kenkėjai. Kai kurie iš jų, atvirkščiai, minta kenkėjais ir taip gali padėti daržininkams.

Shutterstock

Labai naudingais sodo ir daržo gyviais yra laikomi: žygiai, straubliuočiai, boružės, auksaakės, žiedmusės ir pan. Šiuo vabzdžius į savo sklypą galima pritraukti atitinkamų augalų žiedadulkėmis bei nektaru.

Derlių visada nuimkite laiku. Bet koks pernokęs vaisius ar daržovė, kuris yra nenuskintas, tampa našta augalui (jis daug energijos atiduoda jo išlaikymui). Dėl šios priežasties jis gali nusilpti, o silpni augalai kenkėjams yra patys patraukliausi.

Shutterstock

Taip pat svarbu visada surinkti nukritusius obuolius bei kitus vaisius, nes nuokritos tampa puikiu būstu įvairiems kenkėjams bei ligų sukėlėjams.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis