Kam labiausiai tinka grikių lukštų mulčias?

Saulius Jasionis paaiškina, kuo skiriasi grikių lukštų mulčias nuo įprastinio, kokios yra jo savybės ir kam labiausiai tinka.

Pastaruoju metu populiarėjant gamtinei žemdirbystei vis labiau susidomima mulčiavimu. Ne tik kaip efektyvia dirvos apsauga nuo perdžiūvimo, bet svarbiausia – kaip geriausiai subalansuotos augalų mitybos šaltiniu. Mulčio yra daugybė rūšių, tam tinka praktiškai visos augalų liekanos. Tačiau skirtingais atvejais ne bet koks mulčias gerai atlieka savo pareigas.


Grikių lukštų mulčias pirmiausia pasižymi tuo, kad lukštuose yra beveik visi Mendelejevo lentelės elementai, todėl mulčiuojant šia medžiaga dirva jais pasipildo be jokių papildomų tręšimų. Kita išskirtinė grikių lukštų savybė – jų tvirtumas. Dirvos paviršiuje toks mulčias išsilaiko keletą metų, palengva skaidydamasis iš apačios, o tai sutaupo daug darbo laiko.


Asmeninis archyvas


Labiausiai tinka braškėms


Stebėjimai rodo, kad grikių lukštai labiausiai pasiteisina braškėms. Jais mulčiuojamose braškių lysvėse visada švaru, silpnai dygsta piktžolės, vienas mulčiavimas tarnauja 2-3 metus. O svarbiausia braškių augintojams kad būtų švarios uogos. Ir čia grikių lukštai neturi konkurentų – tokio mulčio paviršius visada sausas, uogos visada švarutėlės.


Neleidžia perkaisti dirvai


Sėkmingai naudojamas ir auginant daržo kultūras, ypač nemėgstančias dirvos perkaitimo, pvz. pomidorus, kopūstus (dar reikia priminti kad grikių kvapo nemėgsta kopūstinės muselės), nes toks mulčias – labai geras izoliatorius, neleidžiantis saulei įkaitinti dirvos. O štai rudenį derančioms kultūroms jis pasitarnauja atvirkščiai – neleidžia dirva greitai atvėsti. Vis labiau jį pamėgsta landšafto dizaineriai – be visų kitų privalumų jis yra dekoratyvus.


Kaip mulčiuoti?


Mulčias skleidžiamas apie 5-7 cm sluoksniu. Dėl savo lengvumo jis lengvai nupustomas vėjo, todėl geriausia iš karto po mulčiavimo palaistyti arba mulčiuoti prieš lietų. Grikių lukštai gali būti naudojami ne tik mulčiavimui, jie efektyviai palengvina sunkų priemolį, kurio taip nemėgsta daržininkai. Tam grikių lukštai paskleidžiami dirvos paviršiuje bent 10 cm sluoksniu ir dirva perkasama.


Asmeninis archyvas


Dirvos praturtinimui


Dar vienas efektyvus grikių lukštų panaudojimo būdas – praturtinti skurdžias dirvas ruošiant duobes uogakrūmiams ar dekoratyviniams krūmams. Pavasarį iškastos duobės pripildomos grikių lukštų ir palaistomos pasirinktu biologiniu preparatu. Lengvai pridengiamos žeme. Kitų metų pavasarį net ir skurdžiausioje dirvoje galite turėti neblogas sąlygas augti daugiamečiams augalams, maisto jiems užteks daugeliui metų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis