Kaip tinkamai paruošti kompostą

Daugeliui atrodo, kad pagaminti kompostą paprasta – sudėjai į dėžę ar sukrovei į krūvą šakeles, lapus ir kitas organines atliekas, uždengei ir lauk. Paprasta, bet ne visai.

Tinkamai paruoštas kompostas padeda dirbai atgauti gyvybines jėgas, gerina struktūrą. Kiekvienas žemę dirbantis žmogus žino, kaip pasidaryti kompostą, ir dar jį pagal savo – teisingiausią – receptą. Iš tiesų tokių daug, jie įtraukia skirtinus komponentus, priedus, gamina aerobiniu ir anaerobiniu būdu. Aprašyti kiekvieną būdą viename straipsnyje neįmanoma, tad aprašysime tik pagrindinius, laiko ir daugybės žemdirbių patikrintus būdus. Tikriausiai paklausite – kam daryti kompostą namuose, jei dabar visko galima nusipirkti. Žinoma, galima. Jei tik pasitikite gamintoju.

Antraip galima ne padėti žemei, o pakenkti. Tik tinkamai savo rankomis pagaminę kompostą galite būti 100 proc. tikri, kad jis bus naudingas žemei.

Ką galima ir ko negalima dėti į kompostą

Galima dėti:
nupjautą žolę,
nukritusius lapus,
gyvūnų ir paukščių išmatas,
durpes,
kavos tirščius ir panaudotas arbatžoles,
žalių daržovių ir vaisių žieveles,
plonas šakeles,
popierių, plunksnas, natūralias medžiagas (sukarpytas),
šiaudus, pjuvenas, saulėgrąžų lukštus.

Negalima dėti:
termiškai apdorotų vaisių ir daržovių,
nesveikų augalų,
daugiamečių ir sėklas subrandinusių piktžolių,
sintetinių audinių ir medžiagų,
citrusinių vaisių žievės.

Dideli ginčai verda, atleiskite, dėl žmonių, šunų ir kačių fekalijų. Na, spręskite patys, iš ko daryti kompostą. Jei manote, kad šis komponentas pagerins komposto kokybę – dėkite. Jei ne, nedėkite. Nuomonės skiriasi ir dėl pieno, žuvies, mėsos, riebalų ir kaulų.

Dar vienas aktualus klausimas – ar dėti į kompostą obuolius. Žemdirbiai sako – galima, nes tai patikrinta praktikoje. Jei kompostas daromas teisingai, temperatūra jame pasiekia 60 laipsnių ir daugiau, tad grybeliai tokiomis sąlygomis žūsta.

Organines atliekas galima suskirstyti į šias grupes:
Azotinės. Prie jų priskiriamas mėšlas, paukščių išmatos, žalios daržovės ir vaisiai.
Anglies. Tai šiaudai, žolė, popierius, kartonas.

Kaip daryti kompostą

Į vieną duobe dėkite šakeles, drožles – tai bus drenažas. Atsiminkite – kiekvienas atliekų sluoksnis turi būti 30 – 50 cm, paskui 5 – 10 cm žemės sluoksnis, tada vėl atliekos. Kuo daugiau organinių atliekų naudojame, tuo geresnė bus kokybė. Komposto iš vieno komponento neįmanoma padaryti. Pabandykite padaryti kompostą vien iš žolės. Gausite arba šieną, arba supuvusią masę.

Pavyzdžiui, trąšos nuo parazitų „Vištų kompostas“. Bijojau net spėti, iš ko jos padarytos. O pasirodo, sudėtis tokia: durpės, vištų išmatos, šiaudai, drožlės ir kitos organinės atliekos. Tad būkite kūrybingi ir dėkite į kompostą viską, kas jam bus naudinga.

Kompostas bus geresnis, jei dėsite medžiagas, iš kurių greitai susidaro humusas: ramunėlių, kraujažolių, valerijonų, pienių. Azotinės ir anglies atliekos turi būti dedamo sluoksniais (tiek drėgnos, tiek sauso). Kad paspartintumėte procesus, galima palieti krūvą vandeniu su paukščių ar karvių išmatomis.

Ar reikia maišyti kompostą

Reikia. Į masę patenka daugiau deguonies, sluoksniai susimaišo. Be to, taip lengviau kontroliuoti komposto masės drėgmę. Kuo dažniau maišysite, tuo greičiau subrandinsite kompostą.

Kaip sužinoti, kad kompostas subrendo

Komposto masė turi būti biri, drėgna, tamsios spalvos. Svarbiausia – toks kompostas turi kvepėti miško žeme.

Kada geriausia ruošti kompostą

Nėra griežtų taisyklių. Galima kloti sluoksnius pavasarį. Rudenį į kompostą deda senas žoles, nukritusius lapus.

Vos sukrovėte komposto krūvą, o lauke jau žiema? Ne bėda. Mokslo pasiekimai suteikia galimybių daryti kompostą ir žiemą. Kalbama, kad tokį kompostą galima pasigaminti per du mėnesius.

Norint greitai pasigamint kompostą, prireiks maisto atliekų, žemės (10 proc. atliekų kiekio) ir pasirinkto  preparato tirpalo. Į sandarią talpą dedama sauja atliekų, atitinkama dalis žemių, sudrėkinama tirpalu ir uždengiama. Sluoksniuojama, kol užsipildo talpa. Kuo smulkesnės maisto atliekos, tuo greičiau vyksta procesai. Talpą laikykite ne mažesnėje nei 15 laipsnių temperatūroje. Kompostas bus parengtas po 2 mėnesių. Tokį kompostą galima pasigaminti bet kokiu metų laiku.

Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija Be to, galite sekti visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis