Kaip tinkamai laistyti daržoves šiltnamyje?

Šiltnamis yra naudingas tuo, kad suteikia galimybę daržovių derlių skinti kur kas ilgesnį laiką nei auginant juos paprastose lysvėse. Norint turėti gausų ir kokybišką derlių, labai svarbu daržoves tinkamai prižiūrėti ir laistyti, nes vasaros laikotarpiu galima susidurti su įvairiomis problemomis: permaininga oro drėgme bei temperatūra ar intensyviu kenkėjų ir ligų plitimu.

Šiuo metu įsisiūbuojantis šiltnamiuose užaugintų pomidorų ir agurkų sezonas atneša ne tik lietuviškų daržovių derlių, tačiau ir daugybę klausimų apie tinkamą auginimą. Įpusėjus vasarai daržovių priežiūra šiltnamyje lyg ir nereikalauja didesnių pastangų, tačiau augalų būklė ir derlius labai priklauso nuo teisingai ir laiku atliktų darbų.


Geriausias metas – ankstyvas rytas


Didžiausio Baltijos šalyse šiltnamių komplekso „Kietaviškių gausa“ vyr. agronomas Nerijus Rakickas, auginantiems pomidorus ir agurkus bei laukiantiems gausaus jų derliaus, pataria juos laistyti anksti ryte.


„Rekomenduojame daržoves laistyti anksti ryte nuo saulės patekėjimo praėjus maždaug 2 – 3 valandoms. Tuomet augalai ir dirva būna vėsiausi. Vakare palaistytos daržovės ilgai būna drėgnos ir gali susirgti grybelinėmis ligomis“, - pasakoja N. Rakickas. Ypač pavojinga daržoves laistyti vakare, kai oro temperatūra nukrenta žemiau 10 laipsnių.


Reikia prisitaikyti prie klimato


Agronomo teigimu, labai svarbu tinkamai pasiruošti permainingiems vasaros orams. „Alinant karščiams rekomenduojame šiltnamyje iš vakaro pasistatyti talpas su vandeniu – kibirus, laistytuvus ar net voneles. Dienos metu garuojantis vanduo sukurs palankesnę atmosferą jūsų daržovės“, – teigia N. Rakickas.


Pastovėjęs šiltnamyje vanduo sušyla iki reikiamos temperatūros ir juo galima laistyti augalus. Per patį vasaros karščių piką šaltas vanduo sukeltų augalams didelį stresą.


Aukšta temperatūra taip pat daro didžiulę įtaką santykinei oro drėgmei, kuri tokiu metu ženkliai sumažėja.


„Tuomet reikėtų atkreipti dėmesį į šiltnamio aplinką – tarplysvius, tuščius ir neužsodintus plotus bei juos palaistyti. Garuojantis vanduo palengvins padėtį, o santykinės oro drėgmės sureguliavimas padės augalui lengviau prisitaikyti prie aukštos oro temperatūros“, - vieną iš būdų problemai spręsti siūlo vyr. agronomas.


Specialisto nuomone, reikia atidžiai tikrinti laistymui skirto vandens temperatūrą, kuri neturi viršyti 20 laipsnių.

„Vandens, kuriuo ketinate laistyti daržoves, temperatūra turi būti panaši į aplinkos. Optimaliausia, kad ji būtų ne mažesnė nei 18 laipsnių“, – sako N. Rakickas. Labai svarbi ir vandens kokybė – jame neturi būti daug druskų, kalcio, natrio, chloridų.


Taisyklingas laistymas


Kadangi į šiltnamį nepatenka lietaus vanduo, daržoves tenka laistyti reguliariai ir labai svarbu laikytis įprasto ritmo. Pomidorus ir agurkus patariama laistyti vieną kartą per dieną. Liejant dažnai ir ne po daug, vanduo neįsigeria, išgaruoja, o laistant per daug – augalų šaknys džiūsta, išplaunamos trąšos.


Jau derančiam ir dideliam augalui saulėtą dieną reikia apie 1,5 – 2 litrus vandens. Daug kas priklauso ir nuo dirvožemio – jei jis yra lengvesnis, vandens reikia daugiau, o jeigu linkęs kaupti drėgmę – mažiau. Apsiniaukusią dieną laistyti patariama mažiau, užtenka litro vandens vienam augalui.


Laistymo normos taip pat priklauso nuo augalo augimo tarpsnio, šaknų sistemos galingumo, dirvožemio fizikinių savybių, oro temperatūros bei laistymo technikos ir būdo.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis