Kaip sukontroliuoti šliužų antplūdį?

Vyraujant šiltiems ir drėgniems orams, daržininkams bei sodininkams kasmet tenka kovoti su šliužų antplūdžiu. Nors šie kenkėjai daug laiko praleidžia po žeme, daugiausiai žalos jie pridaro jos paviršiuje, grauždami kopūstų, salotų, burokėlių bei kitų daržovių lapus. Didelis šliužų kiekis darže bei sode gali padaryti nemažai žalos, todėl juos kontroliuoti yra būtina.

Prevencija. Kaip ir kovojant su bet kokiais kitais kenkėjais, taip ir su šliužais, pirmiausia reikia pasistengti savo darže sudaryti tokias sąlygas, kurios būtų nepalankios jų atsiradimui. Šliužams patinka tanki augmenija bei drėgmė. Dėl pastarosios priežasties, patariama vengti per tankiai sodinti augalus, o drėgnas ir pelkėtas vietas sausinti. Taip pat rekomenduojama šienauti piktžoles ir žoles augančias aplink pasėlius.


Kitos prevencinės priemonės: dažnas dirvos purenimas, apdirbimas, reguliarus piktžolių šalinimas, tvarkos darže palaikymas (t.y. augalinių ir kitų atliekų pašalinimas iš daržo). Taip pat gali padėti mulčiavimas, ypač tinka mulčiavimas kiaušinių lukštais.


Slėptuvių šalinimas. Šliužai dienos metu paprastai yra neaktyvūs ir tūno savo slėptuvėse. Tokiomis slėptuvėmis gali tapti didesni akmenys, lentos, augalinės atliekos ir pan. Geriausia, kad tokių galimų slėptuvių darže iš viso nebūtų, arba būtų kuo mažiau. Rekomenduojama jas pašalinti, jei to padaryti neįmanoma, jautresnius augalus patariama sodinti toliau nuo jų, o šliužus surinkti mechaniniu būdu.


Shutterstock


Gaudyklės. Šliužų kontrolei darže yra naudojamos įvairios gaudyklės. Jas galima pasigaminti patiems arba įsigyti specializuotose sodo prekių parduotuvėse. Šliužų gaudykle gali tapti paprasčiausias apverstas vazonėlis arba išskobta meliono pusė.


Gaudyklę reikia padėti tokioje vietoje, kur yra didžiausia šliužų antpuolių tikimybė arba aplink jautriausius antpuoliui augalus. Per naktį po ja susirinks daug šliužų, dienos metu juos iš ten reiks surinkti ir sunaikinti įmetant į kibirą su muiluotu vandeniu (šliužams nugaišus, juos tiesiog galima išpilti į komposto krūvą).


Šliužus taip pat galima gaudyti pasitelkus kvapiuosius jaukus. Šios gaudyklės – tai gilūs indai su vertikaliomis sienomis, kurie iki pusės yra užpildyti cukraus, vandens ir mielių tirpalu. Tokie indai yra įkasami į žemę beveik lygiai su kraštais.


Sodo prekių parduotuvėse galima nusipirkti tokių gaudyklių, kurių konstrukcija padaryta taip, kad šliužai patekę į ją nebesugeba iššliaužti.


Užtvarai. Kad šliužai nepasiektų jautresnių augalų, galima suformuoti užtvaras aplink juos. Nors tokie užtvarai gali būti įvairūs, manoma, kad efektyviausi yra vario skardos skydai, nes varis reaguoja su šliužų išskiriamomis gleivėmis ir sukelia jiems nervų sistemos sutrikimą, analogišką elektros šokui. Užtvara turėtų būti bent 10 cm aukščio, taip pat rekomenduojama ją įkasti kiek giliau į žemę, kad šliužai neprasiskverbtų pro apačią.


Cheminės priemonės. Kovojant su šliužais, galima pasitelkti ir chemines priemones. Geriausiai tinka tokie preparatai, kurių sudėtyje yra geležies fosfato. Lietuvoje neprofesionaliems naudotojams yra registruotas cheminis preparatas šliužų ir sraigių kontrolei – Ferramol (moliuskocidas, naudojamas uogynų, lauko ir uždaro grunto daržovių bei dekoratyvinių augalų apsaugai nuo šliužų ir sraigių). Dirvožemį ir takus taip pat galima barstyti gesintomis kalkėmis, granuliuotu superfosfatu, geležies sulfatu, amonio salietra arba rupios druskos ir pelenų mišiniu.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis