Kaip pasirūpinti sodu ir daržu rugsėjį?

Rugsėjis – paskutinis mėnuo, kuomet darbų sode ir darže dar netrūksta. Be to, tai itin svarbus metas rūpinantis vaismedžių ir uogakrūmių žiemojimu. O kol orai dar džiugina saulėtomis ir gana šiltomis dienomis, šie darbai gali būti išties malonūs.

Štai turintiems sodą, obuolių ir kriaušių gėrybes rekomenduojama nuskinti iki prasidedant pirmosioms šalnoms. Atsiminkite, kad nuskinti reikia ir puvinio ar ligų pažeistus vaisius – taip užkirsite kelią ligų plitimui. Nuskynus derlių, vaismedžius rekomenduojama pabarstyti fosforo ir kalio trąšomis.


Nuėmus derlių galima genėti medžius: išpjauti mažai derančias, ligų pažeistas obelų ar kriaušių šakas, taip pat pašalinti sparčiai augančius ūglius. „Litagros“ agronomai pataria stebėti, kuomet žiedgraužiai ima skraidyti aplink kriaušių medžius ir dėti kiaušinėlius – tai tinkamiausias laikas juos naikinti ir pirmąjį kartą nupurkšti (pakartotinai purkškite po apytikriai 10 dienų). Tiesa, prieš purškiant aviečių krūmus, išpjaustykite gerai derėjusius stiebus.


Ruduo – geriausias laikas sodinti vaismedžius, uogakrūmius, avietes. Pastarąsias sodinkite 0.5 m atstumu, palaistykite ir patręškite fosforo trąšomis. Sodinant obelis bei kriaušes, patariama kasti 1,6 m gylio duobes, uogakrūmius – 0,5 m pločio ir 0,35 m gylio duobeles. Iškastą žemės sluoksnį sodininkai pataria sumaišyti su perpuvusiu mėšlu ar kompostu bei įberti mineralinių trąšų.


Pirmoji rugsėjo mėnesio dekada dar tinkama braškių sodinimui. Pasodinus daigus rekomenduojama braškes nupurkšti skystomis trąšomis Atlante. Neretai derantį braškyną puola erkutės – purškiami ekologiniai preparatai padės sustabdyti šią problemą.


Rugsėjį verta patręšti ir vėlyvuosius kopūstus, kadangi iki prasidedant šaltesniems orams šios daržovės dar aktyviai augina gūžius.


Prieš šaltąjį sezoną mineralinėmis trąšomis verta pastiprinti ir visus žiemojančius augalus: vaismedžius, uogų krūmus, daugiametes gėles.


Jei rudenį dar norite mėgautis ridikėlių, špinatų ar krapų derliumi, rugsėjo pradžioje juos sėkite į derlingą dirvožemį ir, jei ima trūkti šilumos, šių gėrybių daigus apdenkite agroplėvele. Norintiems žiemą mėgautis savo užaugintomis petražolėmis, jas pasėti patariama į vazonus ir iki šalnų pradžios laikyti lauke. Rugsėjis – taip pat puikus metas tręšti porus ir taip išauginti didesnes daržoves.


Surinkus šiltnamiuose brandintą derlių, pašalinkite visas augalų liekanas ir statinius. Pastaruosius rekomenduojama iškart dezinfekuoti. Tam naudojama sieros dūmadėžė. Taip pat pasirūpinkite ir dirvožemiu. Jei žemė šiltnamyje buvo nekeista keletą metų, nukaskite 15 cm sluoksnį ir užpilkite naujo. Šiltnamyje pastebėjus puvinius, juos dezinfekuokite. Tiesa, geriausia ligų prevencija yra visiškai pakeista šiltnamio žemė bei tinkamai dezinfekuotas jo statinys.


Surinkus lauke augusių daržovių derlių, augalų liekanas sunaikinkite kartu su šaknimis, kadangi jose vystosi ligos bei plinta kenkėjai. Taip pat nepamirškite išravėti piktžolių, kad šios nesuvešėtų, tad perkaskite dirvą. Norint palaikyti jos derlingumą, sutvarkius patręškite kalio ir fosforo trąšomis.



Rudenį itin svarbu pasirūpinti ir per rūgščiu dirvožemiu: per didelis jūsų daržo pH trukdys augalams įsisavinti maisto medžiagas, todėl šie prasčiau derės. Žemės rūgštingumą nustatyti paprasta – tam galite naudoti privačiam naudojimui skirtus pH metrus. Dirvas kalkinti paprastai naudojami dolomitmilčiai, kurių sudėtyje yra magnio bei kalcio. Paprastai 10 kv. m dirvos kalkinimui sunaudojama apie 2-3 kg dolomitmilčių. Be to, pastarieji naudojami ir kaip magnio trąša.

Dirvas galima kalkinti ir gesintomis kalkėmis. Jų reikės 2-3 kartus mažiau nei dolomitmilčių. Pusę kalkių kiekio reikėtų berti prieš sukasant žemę, o kitą dalį – jau ant sukastos. Tiesa, nors ir nėra paprasta surinkti reikiamą kiekį, tačiau puikia kalkinimo priemone yra ir medžių pelenai. 10 kv. m dirvai reikia 1-1,5 kibiro pelenų.


Rugsėjis – geras laikas pasirūpinti ir veja. Jei norite išnaikinti visas plačialapes piktžoles – kiaulpienes, gysločius, usnis ar kraujažoles – prieš prasidedant šaltajam sezonui veją paskutinį sykį purkškite herbicidais.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis