Gudrybės, padėsiančios sėkmingai užbaigti pomidorų auginimo ciklą

Patyrę daržovių augintojai žino, kad rugpjūčio ir rugsėjo mėnesiai – viena iš paskutinių galimybių sulaukti pomidorų derliaus, todėl dar šį mėnesį svarbu atkreipti dėmesį į kelis esminius dalykus. Vienas iš jų – pomidorų lapų skynimas. Kaip ir kada geriausia tai daryti, pataria agronomas Nerijus Rakickas.

Agronomas teigia, kad pomidorų būklė ir jų derėjimas labai priklauso nuo teisingai ir laiku atliktų darbų. Svarbu atkreipti dėmesį į auginamų pomidorų viršūnes ir jų lapus – juos reikėjo nuskinti iki šio mėnesio vidurio. Šis būdas greitina vaisių brendimą ir gerina jų kokybę, taip pat padeda dar žaliems vaisiams greičiau sunokti.


Papildomas dėmesys – augalų viršūnėms


Pomidoro subrendimui vidutiniškai prireikia 40 dienų. Rugpjūčio mėnesį ant pomidorų šakelių dar galime pamatyti žiedus, tačiau iš jų greičiausiai jau nebespės susiformuoti pomidorų vaisiai. Būtent savalaikis lapų skynimas padeda pagerinti tokią situaciją ir suteikia galimybę užauginti daugiau pomidorų – krūmai eikvoja jėgas ne auginimui, o vaisių nokinimui.


„Rugpjūčio mėnesis yra tinkamiausias laikas nuskinti arba prignybti pomidorų viršūnes virš kekės paliekant vieną arba du lapus. Vėliau subrendusios kekės jau nebespės subrandinti vaisių, todėl tokiu būdu išauga galimybė sunokinti pilnaverčius pomidorus. Pomidorų lapus taip pat reikia skinti siekiant pagreitinti pomidorų nokimą bei apsaugoti juos nuo ligų“, – pasakoja žemės ūkio specialistas.


Kiek lapų nuskinti sprendžia kiekvienas daržininkas atskirai, nes jis geriausiai mato ir žino situaciją, tačiau yra viena nerašyta taisyklė – augalo viršuje turi likti visi lapai iki tol, kol neužsimezgė vaisiai.


Daržininkavimo gudrybės


„Kietaviškių gausos“ agronomas sako, kad nuskynus pomidorų lapus, augalas savo energiją koncentruoja į vaisiaus auginimą, o tuo pačiu šiltnamyje pagerėja atmosfera ir į jį patenka daugiau šviesos. Specialistas taip pat išskiria dar vienas būdą, kurį pritaikius liepos pabaigoje – rugpjūčio pradžioje galima sunokinti daugiau pomidorų.


„Pomidorų daigai augdami iš pažastų leidžia atžalas, kurios žydi ir duoda vaisius. Papildomas pomidorų kiekis užderės, jei augalo viršūnėje paliksite vieną atžalą, o jai išaugus virš kekės – prignybsite“, – pataria N. Rakickas.


Kaip elgtis sezono pabaigoje?


„Prasidėjus pomidorų derėjimui susiformavusios kekės, kad greičiau sunoktų vaisiai, turi būti atidengiamos, t. y. nuskinami lapai. Optimaliausia tai daryti kiekvieną arba kas dvi savaites nuskinant po 2 – 4 lapus. Tada augalas patiria mažiau streso. Lapus reikia skinti saulėtomis dienomis. Taigi, jeigu dar nesate to padarę, turite labai suskubti“, – pataria vyriausias agronomas Nerijus Rakickas.


Toks metodas dažnai naudojamas norint paskatinti pomidorų nokimą jų augimo sezono pabaigoje. Dažnai manoma, kad subrendus vaisiams galima nuskinti visus augalo lapus, tačiau visiškai palikti be lapų nepatariama. Likus maždaug mėnesiui iki pirmųjų šalnų, rekomenduojama, kad ant jo liktų bent 8 – 10 lapų.


Norint sėkmingai užbaigti visą pomidorų auginimo ciklą ir užauginti paskutinį, bet gausų derlių taip pat patariama rimtai susirūpinti daržovių profilaktika, siekiant apsaugoti nuo ligų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis