Gausaus pomidorų derliaus paslaptys (3)

Vasara įsibėgėjo, ir daržininkai dažnai su nerimu ir viltimi žiūri į pomidorų krūmus – ar gerai žydi, ar daug užmezgė pomidorų, ar sveiki. Visi nori, kad šiemet derlius būtų geresnis nei ankstesniais metais.

Ar įmanoma pagerinti pomidorų derlių? Žinoma. Patariame, kaip tai padaryti.

1 paslaptis – naudinga apipurkšti

Kad pomidorų derlius būtų gausesnis, žydint antroms ir trečioms kekėms, labai naudinga apipurkšti augalus silpnu boro rūgšties tirpalu. Boras skatina vaisius megztis ir augti, taip pat stimuliuoja naujų augimo taškų formavimąsi, didina cukraus kiekį pomidoruose. Tik pagalvokite – pasinaudoję šiuo patarimu, galėsite 20 proc. pagausinti pomidorų derlių.

Receptas
10 g boro rūgšties miltelių ištirpinkite 10 l vandens. Pakaks apipurkšti 1–2 kartus.

2 paslaptis – papurtyti kekes

Pomidorai – patys apsidulkinantys augalai, augant atvirose vietose jie turi ir pagalbininkų – vėją, vabzdžius. Na, o šiltnamiuose augantiems pomidorams mažiau pasisekė – nėra vėjo ir skraidančių pagalbininkų, todėl vertėtų paskatinti pomidorų apsidulkinimą. Juo labiau, kad procesas nesudėtingas. Pakanka kas kelias dienas papurtyti kekes. Patyrę daržininkai pataria papurčius iš karto apipurkšti žiedus arba palaistyti žemę, o po 1,5 – 2 val. pravėdinti šiltnamį.

3 paslaptis – sumanus sodinimas

Jei pomidorus auginate šiltnamyje, idealus variantas – sodinti nuo rytų į vakarų pusę. Tada saulė praktiškai tolygiai apšvies visus augalus, ji šildys juos ryte, vidurdienį kaimyninės eilės jų netemdys. Rezultatas – ilgesnė šviesi diena ir gausesnis derlius.

Shutterstock nuotr.

4 paslaptis – stiprios šaknys

Kuo tvirtesnės šaknys, tuo daugiau vaisių aprūpins maistingomis medžiagomis, tuo didesni jie bus. Tad kaip sustiprinti pomidorų krūmų šaknis?

Apkaupti
Pasirodo, apkaupti irgi reikia mokėti. Apkaupiama, kai auga šaknys, o pomidorų šaknys auga ne pastoviai, o periodiškai. Iš pradžių auga šaknys, paskui jų augimas sulėtėja, pradeda aktyviai augti vegetatyvinė masė. Paskui šaknų augimas vėl suaktyvėja iki to laiko, kai prasideda žydėjimas ir vaisių mezgimas. Kai tik šis procesas prasideda, šaknų augimas vėl sulėtėja.

Augalai patys parodys, kada laikas juos apkaupti. Stebėkite stiebus – jei pažemėje ant steibų atsirado pūslelių, vadinasi, laikas pirmą kartą apkaupti (tik būtinai drėgna žeme, ne sausa). O kai palei žemę stiebų spalva pasidaro nebe žalia, o melsvo atspalvio. Tai ženklas, kad laikas antrą kartą apkaupti. Laiku apkaupus, pomidorų šaknys maksimaliai išaugs, taigi derlius bus gausesnis.

Mulčiuoti
Mulčiavimo nauda seniai niekas neabejoja. Po apsauginiu sluoksniu susidaro žemių plutelė, išsaugoma drėgmė, nesuardoma dirvos struktūra, neauga piktžolės, o laistant neapsinuogina šaknys. Daržininkai pataria – tinkamas mulčiavimas padidins krūmo derlių 25–30 proc.

Kuo mulčiuoti pomidorus?
Šienu, šiaudais, kompostu, pjuvenomis, laikraščiais, sausais lapais, nupjauta žole, medžių žieve, spygliais, durpėmis ir net savais lapais. Svarbiausia – parinkti tinkamas priemones mulčiavimui.

5 paslaptis – „sava žemė“

Patyrę daržininkai pastebi, kad pomidorams labai patinka augti ant savų lapų. Rudenį sveikus lapus surinkite, susmulkinkite ir įmaišykite į dirvą – pavasarį tai bus geriausia vieta sodinti pomidorus. O jei po šaknimis pakasite po mažą šviežią žuvelę (taip pataria daržininkai), derlius bus 50 proc. didesnis.

Shutterstock nuotr.

6 paslaptis – ūglių skabymas

Reikia nuskabyti nereikalingus ūglius, tada pomidorai nebeeikvos jėgų ir maistingų medžiagų nereikalingiems žalumynams ir koncentruosis tik į naudingą veiklą – augins derlių.
Skabyti irgi reikia mokėti. Nuskinamas ne visas ūglis iki stiebo ir ne bet kad skaboma, ne visi krūmai vienodai skabomi.

Kad ūgliai vėl neataugtų, reikia prie stiebo palikti 0,5 – 1 cm kotelį. Atviroje vietoje augančių pomidorų ūglius galima skabyti kartą per sezoną arba reguliariai – priklausomai nuo to, kiek ūglių išauga.

7 paslaptis – lapelių skabymas

Pomidorų krūmams dar ir lapelius skabo, kad augalai visas jėgas skirtų vaisiams. Be to, apatiniai, su žeme besiliečiantys lapai gali pernešti infekciją.

Patyrę daržininkai pataria nuo birželio vidurio ar pabaigos pašalinti 1 – 3 apatinius lapus kas savaitę iki pirmo žydėjimo. Tada krūmai nebus per daug apkraunami. Kiek lapų nuskabyti, kiekvienas daržininkas sprendžia pats. Yra viena taisyklė – kol neužsimezgė visi vaisiai, krūmo viršuje turi būti visi lapai. Lapus skinti rekomenduojama šiltu oru, ryte, kad žaizdelė spėtų užsitrakti ir netaptų vartais infekcijai.

Shutterstock nuotr.

8 paslaptis – ne šaknų tręšimas

Vien apipurškiant pomidorų krūmus mikroelementų tirpalais, sulauksite ankstyvo derliaus, augalai gaus papildomų vitaminų ir apsaugą nuo ligų. Geriausia apipurkšti kas 7 – 9 dienas vakarais, kai nėra vėjo.

Kuo apipurkšti:
karbamidu (10 l – 1 šaukštelis),
kalio salietra ar kalio monofosfatu (10 l – 1 šaukštelis),
kalcio salietra (10 l – 1 šaukštelis),
1 l išrūgų + 20 lašų jodo į 10 l vandens.
Apipurškiant maistingos medžiagos daug greičiau patenka į augalą nei per šaknis. Galite purkšti visomis priemonėmis paeiliui arba pasirinkti 1 – 2.

Shutterstock nuotr.

9 paslaptis – desertas pomidorams

Nepatyrę daržininkai ima stipriai tręšti pomidorus, kai mezgami vaisiai. O šito daryti nereikia. Stipriai tręšti reikia norint suaktyvinti vegetaciją, o mezgant vaisius patartina tręšti šiomis priemonėmis:

1 receptas – pelenai
Ant drėgnos žemės po krūmu užberkite sausų pelenų – 3 – 4 šaukštai 1-am kvadratiniam metrui. Nuo pelenų pomidorai bus saldesni. Pelenais galima lepinti pomidorus iki vaisių davimo pabaigos, kas 2 savaites.

2 receptas – mineralų kokteilis
2 l pelenų užpilkite 5 l verdančio vandens, kai atvės įpilkite dar 5 l + 10 g boro rūgšties miltelių + 10 ml jodo. Antpilą palaikykite parą, paskui 10 kartų atskieskite. Tręšimo norma – 1 l po kiekvienu krūmu.

3 receptas – mielės
Į 3 l stiklainį įdėkite 100 g mielių ir 0,5 stiklinės cukraus. Beveik iki viršaus užpilkite šiltu vandeniu ir pastatykite į šiltą vietą rūgti. Kartkartėmis suplakite. Su šiuo raugu pasigaminkite trąšų – 1 stiklinė 10-iai l vandens. Šiomis trąšomis tręškite taip – 1 l po krūmu.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis