Džiuginančio derliaus ABC: pomidorų laistymas ir tręšimas

Tarp sodininkų ir daržininkų, ko gero, sunku būtų rasti populiaresnę kultūrą, nei pomidorai ir agurkai. Nei vasarą, nei žiemą jiems nėra lygių – nei lysvėse, nei stiklainiuose. Todėl nenuostabu, kad sodininkams tokia svarbi yra pomidorų išvaizda, jų žydėjimas, ir derlingumas.

Kaskart sezono metu dažniausiai užduodami tokie klausimai, kaip: „Kaip dažnai laistyti?“ ir „Kaip geriausia tręšti?“, kad pomidorų derlius mus džiugintų. Pateikiame naudingų patarimų šiais klausimais.


Pomidorų laistymas


Kaip dažnai matome žmones, savo soduose kruopščiai laistančius vandeniu iš žarnos viskas kultūras iš eilės, kad kuo daugiau spėtų palaistyti per ribotą laiką. Bet taip daryti nereikėtų. O kaip reikėtų? Visų pirma reikia išsiaiškinti, ką mėgsta pomidorai, ko jiems reikia, ir kokioje aplinkoje jiems komfortiška.


Shutterstock nuotr.


Ką mes turime žinoti


Pomidorai nemėgsta nei sausros, nei vandens pertekliaus. Jiems palankiausios sąlygos – kai dirvos po krūmu drėgnumas 85-90 proc., o oro drėgnumas – apie 50 proc. Tai yra, kai šilta, sausa, bet žemė gana drėgna. Liaudyje sakoma: pomidorai mėgsta, kai sausa galva, bet šlapios kojos. Jei drėgmės neužtenka (iš augalo iškart matyti), lapai nulinksta, susisuka, pumpurai ir vaisių užuomazgos gali nubyrėti. Jei drėgmės per daug, pomidorai pradeda sirgti, o neprinokę vaisiai skyla ir juoduoja.


Svarbus ir tinkamas laistymo režimas. Pasodinus sodinukus į gruntą, juos reikia gausiai palaistyti ir palikti ramybėje 2–3 dienas (galima ir ilgiau), po to gausiai laistyti 1–2 kartus per savaitę, priklausomai nuo veislės, dydžio ir oro sąlygų. Žemaūgiams jauniems krūmeliams užteks pilti po 2–3 litrus, o suaugusiems gigantams prireiks ne mažiau nei 10 litrų.Dauguma sodininkų rekomenduoja net ir karštu metu laistyti pomidorus kartą per 5–7 dienas. Bet čia kaip ir visur reikia žiūrėti pagal situaciją: jei matome, kad lapeliai nusviro, imame ir palaistome. Laistyti pomidorus geriausia anksti ryte. Vandenį reikia pilti po šaknimis. Kai vanduo susigeria, dirvą reikėtų negiliai išpurenti.


Laistymui skirtą vandenį geriausia palaikyti ir sušildyti. Rekomenduojama sklype turėti talpą, nudažytą juoda spalva, kad vanduo saulėje geriau sušiltų. Laistydami pomidorų krūmus iš viršaus, ypač jei vandenį pilate ant lapų, rizikuojate prarasti ne mažiau nei pusę derliaus.


Idealus variantas – laistymas lašeliniu būdu. Jei turite galimybę taip laistyti, pomidorai gerai derės, nes dirva visuomet bus drėgna, ir jiems nebus baisūs jokie karščiai.


Shutterstock nuotr.


Pomidorų tręšimas


Čia taip pat egzistuoja daug nuomonių.


Dažniausiai pasitaikančios versijos:


3 kartus sezono metu;


4 kartus per sezoną;


reguliariai, kas 2 savaites.


Tai turi nuspręsti pats daržo šeimininkas. Tačiau egzistuoja tam tikros normos ir ypatumai, į kuriuos reikia atsižvelgti.


Ką reikia žinoti


Azoto trąšos labai stipriai stimuliuoja žalios masės (stiebų, lapų, ūglių) augimą, todėl sulėtėja vaisių brandinimas. Todėl pirmą kartą tręšiant pripilti daug azoto – ne pats geriausias sprendimas.


Fosforo-kalio trąšas reikėtų rinktis, jei norite, kad pomidoruose nebūtų daug nitratų.


Iš kalio trąšų geriausias variantas pomidorams – pelenai arba kalio sulfatas. Kalio chloridas tik pakenks – nuo chloro pomidorai nyksta.


Iš mikrotrąšų pomidorams svarbiausios medžiagos yra magnis ir boras. Boras ypač reikalingas žydėjimo metu (ar pastebėjote, kad neretai žiedai ir vaisių užuomazgos gali tiesiog nubyrėti? Tai parodo, kad trūksta boro. Užtenka 1-2 kartus apipurkšti lapus ir žiedus boro rūgšties tirpalu, kurio koncentratas 1 g 1 litrui vandens, ir problemos kaip nebūta).


Organinės trąšos. Čia daug tuščiažodžiauti nereikia. Paukščių išmatų arba karvių mėšlo ištrauka, fermentuota žalia žolė... Kaip naudoti organines trąšas, žino ko gero visi. Kompostu ir humusu galima mulčiuoti pomidorus – tai „dvi priemonės viename flakone“: ir gydomasis mulčias, ir apsauga nuo ligų. Organinių medžiagų ištraukos yra puikios skystos trąšos.


Shutterstock nuotr.


Keturi trąšų receptai visam auginimo sezonui


10 l vandens + 0,5 l skysto karvės mėšlo + 1 valg. šaukštas azotgo–kalio–fosforo trąšų (po 0,5 l kiekvienam krūmui);


10 l vandens+0,5 l vištų mėšlo + 1 valg. šaukštas superfosfato + 1 arb. šaukštelis kalio sulfato (po 0,5 – 1 l krūmui);


10 l vandens +1 valg. šaukštas kalio humato+ 1 valg. šaukštas azotgo–kalio–fosforo trąšų ( 5 l vienam kvadratiniam metrui);


10 l vandens+1 valg. šaukštui superfosfato (10 l vienam kvadratiniam metrui).


Na, ir pabaigai naujas ir įdomus pomidorų trąšų receptas.


Kokteilis „Stebuklingas balzamas“ (vien pavadinimas koks!!!)


Kibiras karvių mėšlo;


2 kastuvai pelenų;


2 kg mielių;


3 l ;pasukų


4-5 kibirų žalių dilgėlių.


Visas medžiagas reikia sudėti į 200 litrų statinę, įpilti vandens ir laikyti 2 savaites.


Naudojimo būdas ir dozės. 1 litras kokteilio vienam krūmui, laistyti kartą per 7–10 dienų, pilant po krūmeliu ant šaknų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis