Daržų dienos proga – patarimai, ką veikti darže gegužės mėnesį

Balandžio 25 dieną minima Daržų diena. Būtent šią dieną senovės lietuviai pradėdavo dirbti daržus. Todėl siūlome pasidomėti, kokius darbus galėtumėte nudirbti gegužės mėnesį, juk gegužė – daržovių sėjos ir daigų sodinimo metas. Daugelio knygų apie daržininkystę ir sodininkystę autorė, agronomė Rūta Antanaitienė dalinasi keliais patarimais, ką ir kaip auginti gegužės mėnesį.

– Gegužės pradžioje daržo lysvėse sėkite morkų, gražgarsčių, žirnių, ridikėlių, špinatų, petražolių, salotų, krapų, burokėlių, pastarnokų, svogūnų, gelteklių.

– Morkų sėklos smulkios ir sudygsta negreit: kai dirvos temperatūra 11 °C, – per 16 dienų, o kai 8 °C, – per 25 dienas. Maži daigeliai nebijo trumpalaikių šalnų. Morkos sėjamos įvairiu laiku, atsižvelgiant į tai, kokiu tikslu bus auginamos. Dygstančioms morkoms būtina drėgmė.

– Neskubėkite iš karto pasėti visų morkų ir burokėlių, dalį jų pasėkite vėliau, kol dar drėgna dirva. Jų derlių sunaudosite žiemą, daržovės sėkmingai išsilaikys ir iki pavasario. Dirvai perdžiūvus, užsitęsia jų dygimas, vėliau ima derėti.

– Dygimą paankstinsite, jeigu prieš sėją parą sėklas pamirkysite šiltame (20–25 °C) vandenyje. Mirkytas sėklas prieš sėją apdžiovinkite pavėsyje, kad jos būtų birios. Tokias sėklas sėkite tik į drėgną dirvą, nes perdžiūvusioje blogai dygsta.

– Prieš daržovių sėją ar sodinimą dirvos paviršių supurenkite grėbliu, kad sunaikintumėte pradedančias dygti piktžoles. Labai sausą dirvą prieš sėją palaistykite. Jeigu pasėtas sėklas apmulčiuosite 2 cm durpių sluoksniu, dirva greičiau įšils, mažiau garuos drėgmės. Nesėkite daržovių per daug tankiai, nes kitaip daigeliai ištįs, skurs. Retinami per kaitras, jie išdžiūsta, išretėja.

Shutterstock nuotr.

– Lauke sodinkite ankstyvųjų, žiedinių, garbiniuotųjų, raudonųjų, lapinių, briuselinių kopūstų daigus.

– Agurkines daržoves galima sėti ir tiesiai į lysvę. Kad prasikalę daigai nuo šalnų nenušaltų, naudokite gaubtus.

– Moliūgai sėjami taip, kad griovelyje būtų apžerti tik 1–2 cm žemės sluoksniu. Sėjame po 3 sėklas, atstumas tarp augalų – 1 metras. Pasėję uždengiame apsauginiais stikliniais ar kitokiais gaubtais.

– Pupelių negalima sėti anksčiau kaip gegužės 15 dieną. Jų sėklos dygsta tik šiltoje dirvoje. Šaltoje dirvoje brinkimo stadijoje jos sunyksta. Geriausiu atveju pupelės šaltoje dirvoje sudygsta netolygiai. Panašiai atsitinka, jei pasėjus prasideda šalti ir drėgni orai. Todėl geriau nesusivilioti pirmosiomis šiltomis gegužės pradžios dienomis ir kantriai palaukti mėnesio pabaigos.

– Kai balandžio pabaigoje ar gegužės pradžioje pasėti žirniai užauga iki 10–12 cm aukščio, daromos atramos. Vėliau atlikti šį darbą bus sunkiau. Atramos susmeigiamos į dirvą taip, kad vėjas jų neišverstų. Išgulusios virkščios apsukamos apie atramas.

Tai tik keletas patarimų, kuriais vadovaujantis galėsite džiaugtis gausiu daržo derliumi. Leidykla „Virtuvės knyga“ išleido knygą „Auginu ir gaminu“. Naujoje knygoje rasite du skyrius – vienas „Auginu“, kuriame pilna patarimų, kaip turėti derlingą daržą ir sveikas daržoves. Kitame skyriuje „Gaminu“ – daugiau kaip 100 patiekalų receptų iš užaugintų daržovių. Ši knyga skirta kiekvienam, kuris nori džiaugtis daržo darbais ir valgyti sveiką, natūralų maistą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis