Daržovių daigų auginimo būdai

Daržovių daigai gali būti auginami dėžutėse, polimerinėse daigyklose, polimeriniuose ar durpiniuose vazonėliuose bei sėjant sėklą tiesiai į žemę šiltnamyje ar lauke. Apie daržovių daigų auginimą daigyklose ir vazonėliuose patirtimi dalinasi LAMMC SDI mokslininkės – dr. Julė Jankauskienė ir jaunesnioji mokslo darbuotoja Nijolė Maročkienė.

Jau laikas sėti šildomuose šiltnamiuose ar kambaryje ant palangės pomidorus, baklažanus ir prieskoninius augalus. Daigų kokybei, jų augimo spartumui įtakos turi ir maitinamasis plotas. Svarbu parinkti tinkamas daigyklas ar vazonėlius daigų auginimui, o auginimo metu neužmiršti daigų išretinti, kai pradeda liestis augalų lapai. Kuo daigai ilgiau auga, tuo didesnio šaknų maitinamojo ploto jiems reikia.


Daigyklos. Šiuo metu yra didelis pasirinkimas įvairių polimerinių daigyklų. Jose galima užsiauginti skirtingą skaičių daigų. Daigyklų yra įvairiausių dydžių, nuo 16 narelių iki 104. Pavyzdžiui, didesnės daigyklos (28 cm pločio ir 38 cm ilgio) po 16 narelių būna po 6 cm ilgio ir pločio bei 8,5 cm aukščio nareliais. Tokiose daigyklose galima sėti ilgesnes šaknis išauginančius vaistinius smidrus (šparagus) ar gumbinius pankolius. Yra ir didesnių daigyklų su mažesniais nareliais – po 72, 96, 104.


Pastarosios tinka kopūstų, pekininių kopūstų, salotų ir daugumos vienmečių gėlių daigų auginimui ir surfinijų, verbenų, gubojų, suterų dauginimui ūgliukais. Į truputį didesniais nareliais daigyklas po 72 narelius tinka sėti cukrinius kukurūzus, dauginti pelargonijas, begonijas, spriges ūgliukais, pikuoti prieskoninius augalus. Pasėjus į daigyklas sėklas, kad neišgaruotų drėgmė ir būtų šilčiau, reikia apdengti polietileno plėvele. Kad nereikėtų uždengimui naudoti plėvelės, galima rinktis daigyklas su skaidriais plastikiniais dangteliais – tiesiog mini šiltnamiukus.


Nijolė Maročkienė rodo, kaip paprikų daigai auginami 12 cm skersmens polimeriniuose vazonėliuose.
Nijolė Maročkienė rodo, kaip paprikų daigai auginami 12 cm skersmens polimeriniuose vazonėliuose.
Asmeninio albumo nuotr.


Daigyklas nesunku pernešti, perkelti. Jas galima naudoti kelis metus, tik reikia dezinfekuoti (kalio permanganato tirpalu, karštu vandeniu ir pan.). Daržovių ir gėlių daigai užauga stiprūs, kai auginami atskiruose kubeliuose, t.y. nareliuose. Jie turi didesnę šaknų sistemą, daugiau lapų bei yra aukštesni lyginant su daigais, augintais dėžutėse. Naudojant daigyklas, sutaupoma durpinio substrato, vandens, o daigas persodinimo metu patiria mažesnį stresą, jo šaknys nepažeidžiamos, nes būna su žemės gumulėliu. Daigai, išauginti daigyklose, geriau prigyja.


Durpių tabletės. Durpių tabletės tinka sėti ir šaknydinti daigams (nuo 1,8 iki 5,0 cm skersmens). Vienoje pakuotėje būna po 20 daiginimui skirtų tablečių. Prieš naudojimą durpių tabletės išbrinkinamos vandenyje, sudedamos į specialius laikiklius ar dėžutes ir tada pasėjamos pomidorų, agurkų bei kitų daržovių ar gėlių sėklos arba išpikuojami daigeliai. Sėti sėklas į durpines tabletes yra labai patogu, nes vėliau persodinant daigelius į 10-12 cm skersmens vazonėlius nepasižeidžia jų šaknynas.


Daigyklose auginami prieskoninių augalų daigai.
Daigyklose auginami prieskoninių augalų daigai.
Asmeninio albumo nuotr.


Vazonėliai. Kai pomidorų, paprikų, baklažanų daigai turi pirmą tikrą lapelį, o prieskoninių augalų daigai turi antrą tikrą lapelį, juos reikia pesodinti į polimerinius arba durpinius vazonėlius. Pikavimui geriausiai tinka 10-12 cm skersmens durpiniai ar plastikiniai vazonėliai. Durpių vazonėliai būna apvalūs ir kvadratiniai, nuo 5,5 cm aukščio x 5 cm skersmens iki 11 cm aukščio x l0 cm skersmens). Durpių vazonėliai gaminami iš 50 proc. lengvų kiminų durpių ir 50 proc. medienos atliekų su šiek tiek kalkių pH sureguliavimui. Vazonėlius galima pripildyti durpiniu substratu.


Vazonėlių naudojimas taupo laiką, lengvai sodinami. Prieš sodinimą augalai palaistomi ir sodinami kartu su puodeliu, perkirpus ar atsargiai perplėšus puodelio sienelę, kad geriau pasodinti augalai įsišaknytų. Į vazonėlius ypač durpinius galima sėti arbūzų, moliūgų, melionų, cukinijų sėklas ir auginti šiuos augalus be pikavimo.


Asmeninio albumo nuotr.


Dalis dažovių sodinama daigais. Nemaža daržovių dalis į lauką ir beveik visos šiltnamių daržovės yra sodinamos daigais. Taip sutrumpinama daugelio daržovių vegetacijos trukmė, gaunamas ankstyvesnis jų derlius, bendras derlius esti didesnis, o taip pat sutaupoma sėklų. Be to, ankstyvuoju daržovių auginimo laikotarpiu, daigai užima nedidelį plotą ir auginami šiltnamiuose (po priedangomis ar pan.), kur sudaromas jiems augti palankus temperatūros, drėgmės bei šaknų mitybos režimas. Daigyne augančius jaunus augalus lengviau ir paprasčiau prižiūrėti. Jauniems augalams reikalingas maitnimosi plotas yra 50-200 kartų mažesnis negu suaugusiems augalams.


Daržovių daigų augimo trukmė. Priklausomai nuo auginamos daržovių rūšies daigų auginimo trukmė yra skirtinga. Pagal daigų auginimo trukmę juos galima skirti į kelias grupes: daržovės, kurių daigai auga 50-60 dienų (salierai, porai, saldžiosios paprikos), daržovės, kurių daigų auginimo trukmė 45-50 dienų (ankstyvieji kopūstai, žiediniai kopūstai, brokoliai, pomidorai), daržovės, kurių daigai užauga per 35-40 dienų (vidutinio vėlyvumo bei vėlyvieji kopūstai, porai) bei daržovės, kurių daigai užauga per 25-30 dienų (arbūzai, aguročiai, patisonai, melionai, salotos, agurkai). Daigų auginimo trukmė taip pat priklauso nuo daržovių sėjos laiko. Kuo vėliau jos sėjamos, tuo greičiau užauga daigai.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis