Daržas miesto centre. Kodėl ne? VIDEO

Atsiradus daržo ar bent darželio poreikiui, ši idėja dažnai palaidojama, nes manoma, jog tam būtinai reikia turėti sodą ar kaimą už miesto. Vytauto Didžiojo universiteto studentų ir darbuotojų iniciatyva įrodė, jog tai netiesa. Universiteto kiemelyje įkurtas darželis, kuriame bendruomenė kviečiama auginti įvairius augalus, daržoves ir taip palaikyti ekologiškos gyvensenos idėjas.

Iniciatyvos organizatorės – idėjos sumanytoja VDU magistrantė Ugnė Andrijauskaitė bei Infrastruktūros tarnybos darbuotoja Karina Klinkevičiūtė – pasidalino mintimis apie šį darželį.

Kaip Jums kilo mintis universiteto kiemelį papuošti augalais?

Miesto daržo idėją parsivežiau iš Niujorko, kur teko kurį laiką pagyventi. „Betoniniame mieste“ labai daug įvairių kampelių, pradedant apleistomis automobilių stovėjimo aikštelėmis ir baigiant daugiabučių stogais, yra paversta miesto daržais. Žmonės ten gali užsiauginti maisto savoms reikmėms, arba dirbdami žemę ir prižiūrėdami augalus drauge burti ir stiprinti kvartalo bendruomenę. O miesto daržuose auginama viskas – nuo salotų, prieskoninių augalų, pomidorų iki cukinijų bei netgi bulvių!

Jau kurį laiką svajojau apie to pritaikymą Lietuvoje. Dažnai privačių namų kiemus žmonės užsėja veja, o ir miestuose pilna neišnaudotų žemės lopinėlių, kurie galėtų pasitarnauti gražiems tikslams. Tiesa, nuo iniciatyvos šiek tiek atbaidydavo nepasitikėjimas žmonėmis – kad susodinti augalai bus suniokoti ar pavogti. Turėjau panašios patirties Vilniuje. Pernai miesto daržas „išdygo“ ant Kaune esančios „Fluxus Ministerijos“ stogo. Tik tiek, kad dėl stipraus vėjo kai kuriems augalams ten buvo prastos sąlygos augti, o vandenį laistymui reikėdavo ant triaukščio pastato stogo nešiotis iš pirmojo aukšto – ne itin smagu... Todėl sukdama galvą, kokia gi dar „betoninė erdvė“ būtų tinkama miesto sodui, pagalvojau apie gerai pažįstamą universiteto kiemelį.

Ekologiškas rožių auginimas
Vieno 70 kv. m. buto sostinėje interjeras
Kepsninių zona sode

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis