Augalų kaimynystė: kurias daržoves auginti vieną šalia kitos?

Planuojant daržą, reikia atsiminti, kad svarbu yra ne tik kiek ir kokių daržovių auginsite, bet ir ką prie ko auginsite. Yra pastebėta, kad kaimynystėje augančios kultūros gali viena kitai padėti augti, apsaugoti nuo ligų bei atbaidyti kenkėjus, arba, atvirkščiai, gali apsunkinti viena kitos augimą. Tai vyksta dėl specifinių junginių – fitoncidų, kurie veikia šalia augantį augalą.

Kokius augalus auginti šalia?


Ridikėliai ir ridikai. Ridikėliams ir ridikams tinka augti prie daugelio daržovių. Juos galima auginti salotų, špinatų, petražolių, krapų, žirnių, pomidorų, kopūstų, morkų, pastarnokų, braškių draugijoje. Tokie augalų deriniai veikia vienas kito palaikymo principu, pavyzdžiui, ridikėliai savo kvapu gali apsaugoti salotas ir špinatus nuo amarų, o šie – ridikėlius nuo spragių.


Pomidorai. Pomidorams augti tinka kartu su šiomis daržovėmis: bazilikais, salotomis, špinatais, svogūnais, česnakais, petražolėmis, morkomis, pastarnokais, šparagais, pupelėmis, ridikais, ridikėliais, salierais. Itin geras derinys – pomidorai, bazilikai ir kopūstai, kurie gerai apsaugo vienas kitą nuo kenkėjų.


Agurkai. Agurkai gerai auga šalia salotų, petražolių, pupelių, žirnių. Jie taip pat gali augti svogūnų, česnakų, kopūstų, pankolių draugijoje. Nebloga yra ir krapų draugija, nes krapai agurkus saugo nuo baltasparnių ir erkučių (tačiau jų turėtų būti nedaug).


Morkos. Morkos yra auginamos su žirniais, salotomis, pomidorais, pupelėmis, ridikėliais. Itin tinkama yra česnakų, porų, svogūnų draugija, nes porai ir svogūnai atbaido morkines muses, o morkos saugo svogūnus nuo svogūninių musių bei kandžių.


Bulvės. Bulvės gerai auga špinatų, kopūstų, pupų, pupelių, kukurūzų, burokėlių, česnakų, krienų kaimynystėje. Bulvėms krienai yra ypač pravartūs, nes šie jas saugo nuo tokių kenkėjų, kaip spragšių ir kolorado vabalų.

Kopūstai. Kopūstams yra tinkama špinatų, salotų, ridikėlių, krapų, salierų, bulvių, burokėlių, ropių, pupelių, žirnių, agurkų, porų draugija. Taip pat jie sutaria su bulvinių šeimos atstovais (baklažanais, saldžiosiomis paprikomis, pomidorais).


Svogūnai ir česnakai. Šalia svogūnų ir česnakų galima auginti moliūgus, porus, ropes, morkas, pastarnokus, agurkus, ridikus ir ridikėlius. Svogūnai augdami šalia ridikų ir ridikėlių sumažina netikrosios miltligės ir kekerinio puvinio grėsmę.


Žirniai. Žirniai draugauja su morkomis, ridikėliais, ridikais, ropėmis, agurkais, kukurūzais, burokais, kopūstais, garstyčiomis. Garstyčios skatina žirnių augimą ir apsaugo nuo žirninių vaisėdžių.


Shutterstock


Kokių augalų geriau neauginti šalia vienas kito?


Ridikėliai ir ridikai. Jų geriau neauginti šalia agurkų, nes šie iš tokių kaimynystėje augančių augalų pasisavina maistines medžiagas. Taip pat jų geriau neauginti drauge su kitomis ridikėlių ir ridikų rūšimis.


Pomidorai. Pirmiausia pomidorų nedera auginti šalia giminingų daržovių: bulvių, paprikų, baklažanų. Taip pat ne itin tinka juos auginti su žirniais, pankoliais, agurkais (t.y. augalais, kuriems yra reikalingos kitokios augimo sąlygos).


Agurkai. Agurkai yra neauginami šalia ridikėlių ir ridikų. Be to, jiems netinkama yra baklažanų, bulvių, paprikų, pomidorų kaimynystė.


Morkos. Morkos turėtų augti toliau nuo bulvių ir burokėlių. Taip pat jų geriau neauginti šalia krapų, nes morkinės musės gali jiems pakenkti.


Bulvės. Bulvėms netinkama yra morkų, agurkų, moliūgų, pomidorų, žirnių draugija.


Kopūstai. Kopūstų nedera auginti šalia svogūnų, česnakų bei aviečių.


Svogūnai ir česnakai. Svogūnai ir česnakai nemėgsta pupelių ir žirnių kaimynystės.


Žirniai. Žirniai nemėgsta šių daržovių draugijos: bulvių, pomidorų, pupelių. Taip pat netinkama yra svogūnų ir česnakų draugija.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis