Anksti pasėti – dar ne viskas

 (1)
Pradedantieji daržininkai pasidairę į patyrusius kolegas, internete besidalinančius žydinčių agurkų vaizdais kovo mėnesį, dažnai nusprendžia, kad jau pavėlavo ir atideda planus kitiems metams. Tačiau to tikrai nereikėtų daryti, nes sėti ir sodinti galima netgi iki liepos mėnesio – žiūrint ką ir kur. Patyręs daržininkas Alvydas Januškevičius dalinasi savo ir kolegų patirtimi ir pasakoja, kad Lietuvoje daržininkai mėgėjai jau ne vienerius metus užaugina ne tik puikius mums įprastų daržovių, vaisių ir prieskonių derlius, bet ir dar mažai girdėtų egzotiškų augalų.
Anksti pasėti – dar ne viskas
© Shutterstock nuotr.

Anksti pasėti – dar ne viskas

Prekybininkai teigia, kad intensyviausia prekyba sėklomis ir trąšomis vyksta nuo vasario pabaigos iki balandžio vidurio.

Ne vieną dešimtmetį daržininkyste užsiimantis A. Januškevičius patvirtina, kad lietuviai daugiausia augina pomidorus ir agurkus bei įvairias prieskonines žoleles.Turintys didesnį daržą ir daugiau laiko užveisia ir bulvių, burokėlių, morkų, žirnių, pupelių, svogūnų. Tuo tarpu aktyviai besidomintys daržininkyste nuolat išbando ir įvairių nematytų ar mažai žinomų rūšių.

„Kai kurie, pavyzdžiui, pomidorus pasėja jau sausio pradžioje. Tačiau anksti pasėjus reikia žinoti, kad augalas anksti ir subręs, todėl reikia turėti kur jį persodinti. Tokiu atveju jau būtų reikalingas šildomas šiltnamis, nes persodinti tektų anksti – vasario ar kovo mėnesį. Lygiai taip ir apie kiekvieną kitą augalą reikia pagalvoti atsižvelgiant į jo vegetacijos periodą ir neperskubėti, jei neturėsite kur jo auginti tinkamomis sąlygomis“, - aiškina A. Januškevičius.

Pataria, kaip daiginti

Pasak jo, bendrų patarimų norintiems pradėti daržininkauti nėra daug, nes reikia atsižvelgti į kiekvieno augalo savybes, bet keletą būtų galima išskirti.

„Prieš sėjant rekomenduojama sėklas dezinfekuoti, nes paprastai ant jų būna įvairių augalų ligų sukėlėjų. Tai galima padaryti paprasčiausiai pamirkant sėklas karštame, maždaug penkiasdešimties laipsnių temperatūros vandenyje. Galima mirkyti ir dezinfekuojančių savybių turinčiuose alijošių, česnakų ar peroksido arba kalio permanganato tirpaluose. Daiginimui reikėtų naudoti daigyklas su labai nedidele talpele kiekvienai sėklai, kad paskui persodinant būtų galima nesunkiai išimti. Dar galima pasidaryti vadinamąją sraigę – ant ilgos juostos plėvelės paberti durpių ir tinkamo dydžio tarpais išdėlioti sėklas, o paskui viską susukti į ritinį. Tokioje daigykloje sėklos sudygs greitai ir ji užims labai nedaug vietos“, - patirtimi dalijosi daržininkas.

Daiginant ir auginant bet kuriuos daigus yra labai svarbūs trys dalykai: jie turi gauti pakankamai šilumos, drėgmės ir šviesos. Jei trūks šilumos ir drėgmės, dygimas gali užsitęsti, o išdygęs augalas merdės. Jei trūks šviesos – jis ištįs, bus silpnas, perbalęs ir grius ant šono. Pravartu žinoti, kad daugelis augalų kambario temperatūroje sudygsta per kelias dienas ar savaitę, ir tik kai kurie užtrunka iki dešimt dienų ar dviejų savaičių.

Kaip nuolat turėti šviežių daržovių?

Pasak pašnekovo, nors pas kai kuriuos ant palangės jau dabar žydi agurkai, daugumai daržininkų būtent šiuo metu yra sėjos įkarštis. O jei augalai bus sėjami tiesiai į dirvą lauke – tai bus galima daryti tik balandžio pabaigoje – gegužės pradžioje, priklausomai nuo orų. Jei sėjama šiltnamyje, ar lauke po agro plėvele – atitinkamai šiek tiek anksčiau.

„Sėti galima netgi iki liepos mėnesio – svarbu, kad augalas spėtų užaugti ir duoti derlių. Taip netgi reikėtų daryti, jei nuolat norite turėti šviežių agurkų, salotų, svogūnų laiškų ir kitų daržovių, kurių vegetacijos laikas trumpesnis. Planuokite sėją taip, kad kai vieni atiduos derlių, netrukus galėtumėte džiaugtis kitos partijos rezultatais“, - aiškino pašnekovas.

Susirasti informacijos, kaip kurį augalą auginti dabar labai nesunku – daug informacijos internete, socialiniuose tinkluose veikia daug aktyvių daržininkų grupių, kur galima sulaukti patarimų iš bendraminčių. Netgi apie pakankamai egzotiškus augalus galima rasti nemažai informacijos ir patyrimų, kaip juos reikėtų auginti būtent lietuviškomis sąlygomis, sako A. Januškevičius.

Arbūzai – jokia egzotika

Pasak jo, jau dešimtmečius lietuviai augina įvairius mūsų platumose neįprastus augalus, tačiau vis tiek yra nemažai tautiečių, kurie tuo vis dar labai stebisi. Pavyzdžiui, pašnekovo teigimu, graikiniai riešutai soduose, o arbūzai – šiltnamiuose ar netgi daržuose jau seniai jokia egzotika, bet nemaža dalis žmonių nenori tuo patikėti, kol patys savo akimis nepamato.

„Kiti ir namuose ant palangės sugeba užsiauginti citrinų, mandarinų. Neseniai mačiau puikiai augančius jalapenus, kitas šparaginių žirnių į vazoną prisisėjęs. Aišku, daugiausia žmonės namuose bando prieskonių užsiauginti. Paprasčiausia auginti svogūnų laiškus, aštroko skonio pipirnę, kuri greitai sudygsta ir yra nereikli priežiūrai, o labiausiai tinka salotoms gardinti. Sunkiau namuose užauginti rozmariną, mairūną, baziliką. Krapai namuose išvis nelabai auga – būna menki ir kur kas mažiau kvepia“, - patirtimi apie prieskonių auginimą namuose dalijosi pašnekovas.

Nori pasipuošti

Mūsų daržininkai užaugina ir egzotiškų bei išties mažai Lietuvoje žinomų augalų. Pasak A. Januškevičiaus, pastaruoju metu madinga auginti afrikietiškuosius agurkus, kivanus, okras. Jei pirmieji du auginami daugiau dėl grožio, tai okros – maistingas ir plačiai virtuvėje panaudojamas vaisius, šiek tiek primenantis agurotį.

„Afrikietiškieji agurkai ir kivanai yra moliūgų giminaičiai, skonis neypatingas, rūgštokas. Labiau auginami dėl grožio – pirmieji neblogai auga ir lauke, tad būna sodinami prie sienų, gali papuošti ne tik daržą, bet ir sodą, nes jų vaisiai savo raštais primena nedidelius pailgus arbūziukus. Jie taip pat gražiai žiūrisi konservuoti. Kivanai – tokie dygliuoti moliūgai, nuskinti taip pat tinka kiemui ar namų interjerui papuošti. Dabar žmonės jau ne tik žiūri ką į puodą įsidėti, bet ir nori tos estetikos, grožio, dažnas dar ir kokių puošmenų nusiperka, kad savo sodą ar daržą prašmatnesnį pasidarytų“, - pastebi patyręs daržininkas.

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Daržas

Agronomas pataria: pirmieji pavasario darbai – nuo ko pradėti? (6)

Patyrę daržovių augintojai jau žino, kad kovo mėnesio pabaiga yra pats tinkamiausias laikas planuoti derlių ir imtis paruošiamųjų darbų. Kaip viską apgalvoti taip, kad derliaus nebūtų per daug, bet ir nepritrūktų, šviežios daržovės džiugintų ilgiau ir nuo ko apskritai reikėtų pradėti pirmuosius darbus šiltnamyje, pataria didžiausio Baltijos šalyse šiltnamių komplekso „Kietaviškių gausa“ vyriausiasis agronomas Nerijus Rakickas.

Vieni naudingausių augalų bujos jūsų darže, jei žinosite pagrindines taisykles (11)

Ankštiniai augalai yra viena seniausių rūšių, kuriuos žmonija vartoja maistui. Žirniai, pupelės, pupos, sojos, lęšiai gausūs baltymų, juose apstu B grupės vitaminų, magnio, kalcio, fosforo, kalio ir geležies. Ankštiniai augalai ypač naudingi vaikams, tiems, kurie dėl tam tikrų aplinkybių iš savo raciono išbraukė gyvūninė kilmės baltymų šaltinius. Šių augalų pakankamai paprasta užsiauginti ir savo darže. Tereikia žinoti kelias esmines taisykles.

Kaip sulaukti gausaus pomidorų derliaus? (18)

Kaip sulaukti puikaus pomidorų derliaus? Kokios turi būti optimalios aplinkos sąlygos pomidorų augimui? Kokie faktoriai kenkia normaliam pomidorų augimui? Apie tai pasakoja LAMMC SDI Daržininkystės technologijų sektoriaus mokslo darbuotoja dr. Julė Jankauskienė ir UAB „Kietaviškių gausa“ vyriausias agronomas Nerijus Rakickas.

Pavasarinis augalų purškimas gali tapti iššūkiu – štai ką turite žinoti (37)

Dažnas sodininkas nori sulaukti gausaus ir sveiko vaismedžių ir vaiskrūmių derliaus, tačiau dėl kenkėjų ar ligų žalos to padaryti nepavyksta. Vienas iš būdų užauginti gausesnį derlių – purškimas augalų apsaugos priemonėmis. Augalus purkšti reiktų mažiausiai penkis kartus per metus.

Daržas ant palangės: saulėgrąžų daigai (22)

Ankstyvą pavasarį paprastai žmogaus organizmui trūksta vitaminų, o ir šiaip norisi gaivios žalumos virtuvėje, tad kodėl gi nepasisodinus daržo ant palangės? Apie pipirnę, kurią itin lengva auginti, jau esame rašę, bet šį kartą prisiminkime saulėgrąžas, kurios į mūsų virtuvę atkeliavo ne taip jau seniai. Taip taip, tas pačias saulėgrąžas, kurios vasarą stambiais ir geltonais žiedais puošia mūsų gėlynus bei daržus. Kad saulėgrąžų sėklos yra sveikas maistas, tą daugelis žinome, bet ar žinote, kad ir jų daigai irgi yra sveiki ir skanūs? Tad verta pabandyti, tai tikrai nesudėtinga.

Ką daryti, jei pasėta per anksti ir kitos klaidos (7)

Pagrindinės daigų augimo sutrikimo priežastys: šaltas laistomas vanduo, netinkamas durpių ar žemės rūgštumas, per žema substrato temperatūra ir per didelė jo drėgmė. Jei daigams augant bus pakankamai šviesos, tinkama temperatūra ir drėgmė, daigai užaugs gražūs ir sveiki. Daugiau apie tai pasakoja LAMMC SDI Daržo augalų selekcijos sektoriaus jaunesnioji mokslo darbuotoja dr. Danguolė Juškevičienė.

Jau galite daiginti pomidorus ir paprikas (32)

Rudenį apsigyvenome nuosavame name. Tvarkydami aplinką iš karto suplanavome vietą šiltnamiui. Domimės ekologišku maistu, tad nutarėme, kad būtinai užsiauginsime savų daržovių. Tik bėda ta, kad nežinau, nuo ko pradėti. Girdėjau, kad pirmiausia pomidorus arba paprikas reikia sudaiginti. Gal galite patarti kaip tai padaryti?

Sėjame į durpines tabletes: kaip jas išsirinkti ir pasėti (8)

Tam, kad sodo entuziastams būtų lengviau pasiruošti pavasariui, sugalvojama vis naujų išradimų. Durpinės ar kokosinės tabletės yra vienas iš tokių gyvenimo palengvinimų. Pasižiūrėsime, kokie jų privalumai ar trūkumai, ir parodysime, kaip sėti.

Neatrastas šiltnamio „perlas“, kurį užauginti labai paprasta (31)

Baklažanai – Lietuvoje dar ne itin atrasta daržovė. Keista, kadangi ši daržovė gausi sveikatai naudingųjų medžiagų, be to, puikiai dera lietuviškuose šiltnamiuose. Tad galbūt laikas pakeisti savo požiūrį į baklažanus?

Planuojame daržą: ar verta pirkti ekologiškas sėklas (7)

Pavasaris artėja, rankos jau pačios tiesiasi į sėklų pakuotes parduotuvėje. Norisi užsiauginti sveiko maisto, tačiau ekologiškos sėklos brangesnės negu kitos. Panagrinėkime, kodėl skiriasi jų kaina ir ar verta įsigyti ekologiškas sėklas savo daržui.

Svarbiausi darbai ruošiant daržą: 5 svarbiausi žingsniai (15)

Turite galimybę suplanuoti daržą tokioje sodo projektavimo stadijoje, kol nėra pasodintų augalų ir pastatytų statinių? Jums labai pasisekė! Tereikės žengti penkis esminius žingsnius ir galėsite atverti kelius į tikrą kiekvieno daržininko svajonę – daržą, kuriame derlius džiugins tarsi iš gausybės rago.

Tik žinodami šias gudrybes sulauksite gausaus derliaus (1)

Lietuvių liaudies patarlė sako: „Ratus ruošk žiemą, o roges – vasarą“. Todėl kiekvienas geras daržininkas žino, kad ruoštis naujam sezonui pradėti reikia jau dabar. Štai dešimt taisyklių, kurias turėtų prisiminti visi, kurie nori sulaukti gausaus derliaus.

Pomidorų ir paprikų sodinimas — sezonui ruošiamės iš anksto (3)

Praūžęs didžiųjų metų švenčių maratonas greitai skelbs sėjos pradžią. Ir nors pavasaris dar negreitai džiugins saulės spinduliais, tačiau jau dabar verta pamąstyti apie ankstyvųjų, ilgos vegetacijos daržovių sodinimą. Kada ir kaip sodinti skaniąsias paprikas ir populiariuosius pomidorus pataria UAB „Nojus“.

Apsilankymas medelyne, kurį saugo žąsys

Viename didžiausiame Dzūkijos regiono šeimos medelyne auginama didžiulė įvairovė beveik 600 taksonų (skirtingų pavadinimų rūšių ir veislių) dekoratyvinių augalų: spygliuočių, lapuočių, vijoklinių ir daugiamečių gėlių, tinkamų auginti Lietuvos klimatinėmis sąlygomis. Apie medelyno naujoves – retus įdomius augalus bei žąsų panaudojimą augalų priežūrai pasakoja medelyno įkūrėjas Tomas Panka.

Agronomas atskleidžia, koks turi būti paskutinis darbas šiltnamyje rudenį (5)

Ruduo jau įpusėjo ir daugelis daržovių augintojų savo užaugintas gėrybes panaudojo ruošiant atsargas žiemai. Apie jų paruošimą žinoma daug, tačiau dar nereikia užmiršti darbų šiltnamyje. Vienas iš jų – dirvos perkasimas, kurį geriausia atlikti lapkričio mėnesį ir jokių būdu nepalikti to pavasariui. Kaip ir kodėl tą padaryti reikia dabar, pasakoja agronomas.