Agronomas atskleidžia, koks turi būti paskutinis darbas šiltnamyje rudenį

Ruduo jau įpusėjo ir daugelis daržovių augintojų savo užaugintas gėrybes panaudojo ruošiant atsargas žiemai. Apie jų paruošimą žinoma daug, tačiau dar nereikia užmiršti darbų šiltnamyje. Vienas iš jų – dirvos perkasimas, kurį geriausia atlikti lapkričio mėnesį ir jokių būdu nepalikti to pavasariui. Kaip ir kodėl tą padaryti reikia dabar, pasakoja agronomas.

Visų pirma, kitąmet norint užsiauginti sveiką ir gausų derlių, prieš žiemos šalčius rekomenduojama rūpestingai išvalyti šiltnamį ar daržą „Didžioji dalis daržovių augintojų žino, kad pats svarbiausias darbas ruošiant šiltnamį naujam sezonui – kruopštus jo išvalymas, tačiau kartais pamiršta, kad lygiai taip pat svarbu atnaujinti jo dirvą“, – pasakoja „Kietaviškių gausos“ vyr. agronomas.


Pasirūpinti šiltnamio dirva ir dar prieš žiemos atėjimą ją perkasti yra vienas svarbiausių daržininkų mėgėjų bei profesionalų darbų. „Sezono metu į susiformavusias oro ertmes patenka deguonis, kuris yra be galo svarbus šaknų kvėpavimui bei leidžia augalams pasisavinti reikalingas maistines medžiagas“, – sako N. Rakickas.


Specialisto teigimu, dirvožemio perkasimas sumažina kenkėjų ir ligų tikimybę bei pagerina dirvos struktūrą. „Judinant žemę į paviršių iškeliami įvairiausi gyviai, kurie kenkia šiltnamyje augantiems augalams, todėl pavasarį jie labai apkartina daržovių augimo procesą. Giliai dirvožemyje esantys ir praktiškai idealias sąlygas ištūnoti per žiemą šiltnamyje turinys kenkėjai bijo dirvos perkasimo, nes tuomet žūsta arba nukenčia nuo šalčio“, – paaiškina N. Rakickas.


Žemės ūkio specialistas sako, kad dirvos perkasimas taip pat sumažina piktžolių tikimybę. „Rudenį užauga kaip niekad daug įvairių piktžolių, kurios labai greitai veisiasi. Jei norite sau pačiam palengvinti ravėjimą kitame sezone, perkaskite dirvą ir tokiu būdu išnaikinę jas su šaknimis, turėsite mažiau darbo pavasarį“, – pataria N. Rakickas.


Dirva neturi būti perkasama giliai, idealiausias variantas – iki 20 centimetrų. Agronomas pataria spėti užbaigti dirvos perkasimo darbus lapkričio mėnesį ir ramiai laukti ateinančio sezono.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis