6 gėlės, kurios padeda kovoti su kenkėjais

Kompanioninė sodininkystė – praktika naudojama ekologiškoje daržininkystėje, kai atitinkami augalai yra sodinami vienas šalia kito, taip apsaugant jautresnius augalus nuo kenkėjų. Yra keletas gėlių, kurias tinka auginti darže. Jos ne tik papuoš daržovių lysves savo ryškiais žiedais, bet ir padės jas apsaugoti nuo nekviestų įsibrovėlių.

Vaistinė agurklė. Vaistinės agurklės žiedai ir lapai yra valgomi, tad šis augalas darže jaučiasi lyg namuose. Šiuo augalu galima pagardinti žolelių arbatą arba žalias salotas. Daržo augalams vaistinė agurklė yra naudinga tuo, kad ji pritraukia bites bei kitus naudingus vabzdžius. Taip pat ji atbaido kopūstų vikšrus.


Shutterstock


Chrizantema. Chrizantema – labai populiarus augalas įvairiose gėlių kompozicijose, nes galima rinktis iš daugybės jos spalvinių variantų. Darže ši gėlė ne atrodo kaip svetimkūnis, nes iš jos žiedų galima išsivirti skanią arbatą. Chrizantemose yra chemikalo piretrino, kuris padeda kovoti su kenkėjais (žmonėms bei augintiniams šis chemikalas nėra pavojingas).


Shutterstock


Levanda. Subtili ir kvapni levanda yra plačiai naudojama maisto gamyboje. Iš jos galima virti arbatą, paskaninti saldžius kepinius ir t.t. Darže ji naudinga tuo, kad jos aromatas atbaido daugumą vabzdžių - kenkėjų.


Shutterstock


Serentis. Ryškūs ir lengvai auginami serenčiai kartais nepelnytai yra užmirštami arba laikomi „atgyvenomis“. Iš tiesų šios gėlės yra be galo naudingos, jos gali padėti kovoti su kenkėjais esančiais tiek po žeme, tiek ant žemės. Serenčiai gali padėti atsikratyti kopūstiniais baltukais, morkinėmis muselėmis. Jie netgi kovoja su nematodais.


Shutterstock


Medetka. Medetkos yra valgomos. Jomis galima papuošti įvairias žalias salotas, tačiau reikia paminėti, kad jos išsiskiria gan karčiu skoniu. Medetkos darže yra naudingos dėl dviejų priežasčių: jos pritraukia naudingus vabzdžius bei atbaido kenkėjus. Jas tinka auginti šalia bulvių, česnakų, kopūstų, pomidorų, braškių.


Shutterstock


Saulėgrąža. Saulėgrąžos darže gali tapti tikra akis džiuginančia puošmena. Šis augalas yra naudingas tuo, kad jis puikiai pritraukia bites ir kitus apdulkintojus. Taip pat jis gali pasitarnauti kaip grotelės vijokliniams augalams.


Shutterstock


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis