3 požymiai, pagal kuriuos atskirsite šviežius agurkus

Netiesa, kad beprasidedant rudeniui agurkų derlius jau eina į pabaigą – didieji daržovių augintojai tik pradeda tiekti šviežius naujojo derliaus trumpavaisius agurkus į prekybos tinklus. Tačiau, kaip atskirti šviežias daržoves, į ką vertėtų atkreipti dėmesį jas renkantis ir kodėl supakuoti agurkai pranoksta sveriamus – atsako agronomas.

„Priklausomai nuo oro sąlygų, agurkų derlius įprastai baigiasi rugpjūčio viduryje. Paskutinieji agurkai dažnai būna nestandartinio dydžio ir formos, o skonio ir maistinės savybės pastebimai skiriasi nuo šviežiai skintų vaisių derliaus pradžioje“, – sako „Kietaviškių gausos“ vyriausiasis agronomas Nerijus Rakickas.

Vis tik didieji daržovių augintojai investuoja į antrąjį derlių, pratęsdami šviežių agurkų sezoną. Pirmosios naujo, šviežio derliaus daržovės jau pasiekė parduotuvių lentynas. Jos išsiskiria savo skoniu: švieži agurkėliai yra traškūs, sultingi ir saldūs.

Shutterstock

„Ne paslaptis, kad norint užauginti antrąjį daržovių derlių rudeniop, daržovių augintojams tenka papildomai investuoti: vėstant orui investicijų reikalauja šilumos energija, o dienoms trumpėjant – derliaus kiekis taip pat mažesnis nei ankstyvą vasarą. Vis tik šviesioji pusė ta, kad pirkėjai šviežiais ir traškiais trumpavaisiais agurkais galės džiaugtis net iki spalio vidurio!“, – sako „Kietaviškių gausos“ agronomas.

Tačiau, kaip vis dėlto šviežias daržoves mėgstantiems pirkėjams atskirti pirmojo ir antrojo derliaus agurkus bei išsirinkti skaniausius?

Trys šviežių agurkų požymiai pagal N. Rakicką:

Sodri spalva. Anot agronomo, renkantis trumpavaisius agurkus prekybos vietoje, pirmiausia reikėtų atkreipti dėmesį į jų spalvą: šviežių agurkų spalva yra sodresnė. Tuo tarpu senojo derliaus agurkai jau būna įgavę balsvą atspalvį arba pageltę.

Shutterstock

Taisyklinga forma. Švieži agurkai būna beveik vienodos, taisyklingos formos, o senojo derliaus – priešingai. Pastarieji dažniausiai būna netaisyklingi ir skirtingų dydžių.

Švelniai duriantys spygliukai. Ar paspaudus agurkėlį jis švelniai duria? Paėmus į ranką šviežią agurką pajusime, kad ant vaisiaus esantys spygliukai švelniai badosi – tai rodo, kad agurkas yra šviežias. Agurkėlio, kuris skintas jau nuo seno augalo, spygliukai dažniausiai nebėra tokie aštrūs.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis