Turite galimybę suplanuoti daržą tokioje sodo projektavimo stadijoje, kol nėra pasodintų augalų ir pastatytų statinių? Jums labai pasisekė! Tereikės žengti penkis esminius žingsnius ir galėsite atverti kelius į tikrą kiekvieno daržininko svajonę – daržą, kuriame derlius džiugins tarsi iš gausybės rago.
Daugelis sodo ir daržo darbų jau atlikta, tačiau tikrai dar ne visi. Norint sėkmingai užbaigti šį sezoną ir pasidžiaugti derliumi, reikia spėti laiku nuimti likusias daržoves bei paruošti dirvą kitiems metams. Derliaus šventę ir daržo finalinių darbų pradžią skelbia ir sostinės Antakalniečių bendruomenė, savaitgalį susirinksianti į projekto „Daržas mieste – Tavo Žalia stotelė“ derliaus šventę. Šventės metu miestiečiai dalinsis iš savo derliaus pagamintais patiekalais bei patarimais, kokie paskutiniai akcentai liko daržo ir sodo darbų sąraše. Tad, į ką svarbiausia atkreipti dėmesį dar rugsėjį?
Šiuo metu cukinijos – plačiai auginamos daržovės. Šviežias cukinijas galima dėti į salotas arba supjaustytas pailgomis riekelėmis naudoti su pavilgais, padažais. Jaunų cukinijų vaisius rekomenduojama suvartoti per savaitę, o didesnius (16-22 cm) galima laikyti apie 4 savaites. Geriausiai išsilaiko 22-26 cm ilgio vaisiai, nors fiziologiškai jie dar nėra subrendę ir jų odelė per minkšta. Žalios spalvos cukinijos išlieka šviežesnės ilgiau, negu geltonos. Maistui galima naudoti ne tik vaisius, bet ir cukinijos žiedus. Nuskinti vyriškieji cukinijos žiedai prikemšami įdaro, tada apvoliojami tešloje ir iškepami.
Pavasarį tradiciškai skubame ką nors pasėti, pasodinti ar bent jau balkone ar terasoje pakabinti vieną kitą gėlių vazonėlį. Tačiau „Geltono karučio“ lektorių komanda ragina į daržą pažvelgti kitaip: pasitelkę fantaziją iš skirtingų dydžių, formų daržovių bei prieskoninių žolelių galite sukurti įspūdingą kiemo ar terasos žaliąją mozaiką, išgauti geometrines formas, skirtingų spalvų linijas. Apie tai savo paskaitoje pasakojo viena iš šios įmonės daržininkavimo lektorių Ingė Auželienė.
Balandžio 25 dieną minima Daržų diena. Būtent šią dieną senovės lietuviai pradėdavo dirbti daržus. Todėl siūlome pasidomėti, kokius darbus galėtumėte nudirbti gegužės mėnesį, juk gegužė – daržovių sėjos ir daigų sodinimo metas. Daugelio knygų apie daržininkystę ir sodininkystę autorė, agronomė Rūta Antanaitienė dalinasi keliais patarimais, ką ir kaip auginti gegužės mėnesį.
Pradedantieji daržininkai pasidairę į patyrusius kolegas, internete besidalinančius žydinčių agurkų vaizdais kovo mėnesį, dažnai nusprendžia, kad jau pavėlavo ir atideda planus kitiems metams. Tačiau to tikrai nereikėtų daryti, nes sėti ir sodinti galima netgi iki liepos mėnesio – žiūrint ką ir kur. Patyręs daržininkas Alvydas Januškevičius dalinasi savo ir kolegų patirtimi ir pasakoja, kad Lietuvoje daržininkai mėgėjai jau ne vienerius metus užaugina ne tik puikius mums įprastų daržovių, vaisių ir prieskonių derlius, bet ir dar mažai girdėtų egzotiškų augalų.
Prieš keletą savaičių rašėme apie augalus, kurie Lietuvoje sunokina skanius riešutus, tad metas prisiminti ir tuos medžius bei krūmus, ant kurių auga kedro riešutai. Smagu užsiauginti savo kedrinių riešutų derlių, bet norint įsigyti tam tinkamą augalą, reikia žinoti vieną svarbų dalyką, kad tikrieji kedrai valgomų riešutų nenokina, o tuos skaniuosius riešutėlius galime rasti tik kai kurių pušų kankorėžiuose. Bet apie viską iš eilės.
Cukinijos (Cucurbita pepo, brevicaulis) – tai aguročių atmaina, kilusi iš Italijos su mažesniais, švelnesnės odelės ir minkštesniu vidumi vaisiais. Jos ištvermingesnės nepalankioms metereologinėms sąlygoms ir dera gausiau už aguročius. Jos itin mėgstamos Vakarų Europoje ir Amerikoje. Lietuvoje plačiau auginamos nuo 1985 metų.
Tam, kad būtų patogiau orientuotis, siūlome daržoves pagal biologines savybes sugrupuoti į grupes, kaip ir stengsimės darže auginti, nes jos reikalauja tų pačių auginimo sąlygų. Šį kartą apie agurkinių daržovių sėją, daigų auginimą ir jų veisles, kurios tinkamos auginti Lietuvoje.
Agurkai dėl vertingos maistinės ir gydomosios vertės vieni populiariausių, labiausiai paplitusių šiltnaminių ir lauko daržovių. Jų vaisiai malonaus aromato, švelnaus skonio, valgomi švieži, skanūs rauginti ir marinuoti.
Ištisai bulvės pradedamos kasti tik visiškai subrendusios — rugsėjo mėnesį. Geriausia kasti sausu oru. Jei bulvės nukastos drėgnos ir žemėtos, susidaro palankios sąlygos ligų sukėlėjams – grybams ir bakterijoms – vystytis.
LAMMC SDI Daržo augalų selekcijos sektoriaus vedėja dr. Rasa Karklelienė ir jaunesnioji mokslo darbuotoja, prieskoninių augalų kolekcijos kuratorė Nijolė Maročkienė pataria, ką dar galite birželio mėnesį pasėti pakartotinai.
Pasaulyje yra daugiau kaip 1000 rūšių augalų, kurių tam tikros dalys vartojamos kaip prieskoniai. Lietuvoje dažniau auginama apie 100 rūšių prieskoninių augalų. Labai daug prieskoninių augalų Lietuvoje gerai auga daržuose, soduose ar gėlynuose ir juos nuo pavasario iki rudens galima kasdien naudoti gaminant valgius, o per vasarą pasiruošti jų atsargų.
Apie šiltnamio daržovių auginimą kalbiname LAMMC SDI mokslininkes – dr. Eleną Survilienę, Augalų apsaugos laboratorijos vyresniąją mokslo darbuotoją, dr. Julę Jankauskienę, Daržininkystės technologijų sektoriaus mokslo darbuotoją ir Nijolę Maročkienę, Daržo augalų selekcijos sektoriaus jaunesniąją mokslo darbuotoją.
Ruduo - tai metas, kai galime apgalvoti, kaip norime pakeisti savo sodą ir daržą. Šiame straipsnyje modernių želdinimo kursų „Geltonas karutis“ lektorė Ingė Auželienė konsultuoja, kaip planuoti mažą daržą ir ką galima nuveikti jo labui dabar.