Kai pomidorų daigai sulaukia 8 savaičių, juos jau galima persodinti į nuolatinę auginimo vietą. Persodinimu reikia užsiimti tada, kai praėjo šalnų pavojus ir dirvožemio temperatūra yra nežemesnė negu 10 laipsnių. Kaip rūpintis neseniai persodintais daigais, paklausėme LAMMC Sodininkystės ir daržininkystės instituto atstovo dr. Audriaus Radzevičiaus.
Mėgstame gaminti įvairius patiekalus, o, kad jie būtų aromatingesni ir skanesni, pagardiname prieskoniais augalais. Tad susipažinkime su naujomis, o taip pat ir laiko patikrintomis, tinkamomis auginti Lietuvoje, prieskoninių daržovių veislėmis. Šiltnamyje sėjame rozmarinus, citrinžoles, salierus, porus, ropinius svogūnus, o laiškinius česnakus – tiesiai į dirvą.
Pakeltos lysvės – tikras daržininkų, kurių prastas dirvožemis, „gelbėtojas“, nes įsirengus tokią lysvę yra galimybė pilnai kontroliuoti grunto tekstūrą bei sudėtį. Taipogi tai puikus sprendimas tiems, kuriuos kankina nugaros skausmai. Vienintelis pastebimas šių lysvių minusas – esant sausam ir karštam orui šios lysvės greičiau išdžiūva.
Niekas negali nuginčyti, kad nuosavame šiltnamyje užauginti pomidorai yra patys gardžiausi. Vienas geriausių dalykų, pomidorus nuo sėklos auginant patiems, yra galimybė išsirinkti iš įvairiausių jų veislių. Paklausėme agronomo, kaip nepasiklysti pomidorų sėklų pasirinkimo gausoje ir kaip išsirinkus jas pasėti.
Šis pavasaris mus stebino kaip reta permainingais orais. Daugelis daržininkų nesilaikė įprasto sodinimo ritmo ir darbus dėl netikėtų snygio ar šalčio protrūkių atidėliojo. Tačiau didžiausio Baltijos šalyse šiltnamių komplekso „Kietaviškių gausa“ vyriausiasis agronomas ragina nieko nelaukus persodinti iki šiol ant palangių laikytus daigelius į šiltnamius bei drąsiai sėti kitas daržoves!
Dažnas sodininkas nori sulaukti gausaus ir sveiko vaismedžių ir vaiskrūmių derliaus, tačiau dėl kenkėjų ar ligų žalos to padaryti nepavyksta. Vienas iš būdų užauginti gausesnį derlių – purškimas augalų apsaugos priemonėmis. Augalus purkšti reiktų mažiausiai penkis kartus per metus.
Pavasaris artėja, rankos jau pačios tiesiasi į sėklų pakuotes parduotuvėje. Norisi užsiauginti sveiko maisto, tačiau ekologiškos sėklos brangesnės negu kitos. Panagrinėkime, kodėl skiriasi jų kaina ir ar verta įsigyti ekologiškas sėklas savo daržui.
Kadaise valgomų gėrybių gausa atspindėjo sodo estetikos esmę, buvo puošnumo sinonimas ir privalomas kraštovaizdžio dizaino atributas. Tik vėliau pradėta grupuoti augalus, o nevalgomus imta vadinti dekoratyviaisiais. Tinkami naudoti maistui dekoratyvumo statuso neteko, ir turėjo prabėgti nemažai laiko, kol vėl jį atgavo. Ilgainiui pastebėta, kad daržovių, prieskoninių žolių grožis išryškėja auginant jas vazonuose – augalų dailumą atskleidžia indai, įvairiausios jų derinimo ir pačių sodinių komponavimo galimybės.
Tarp sodininkų ir daržininkų, ko gero, sunku būtų rasti populiaresnę kultūrą, nei pomidorai ir agurkai. Nei vasarą, nei žiemą jiems nėra lygių – nei lysvėse, nei stiklainiuose. Todėl nenuostabu, kad sodininkams tokia svarbi yra pomidorų išvaizda, jų žydėjimas, ir derlingumas.
Pavasaris ir kapstymasis darže – tarsi du neatsiejami dalykai. Sodinimo darbų pradžią paskelbė ir Antakalniečių bendruomenė, kuri susirinko į pirmąsias projekto „Daržas mieste – Tavo Žalia stotelė“ dirbtuves. Jų metu miestiečiai buvo supažindinti su pagrindiniais lysvių įrengimo etapais. Taigi, ką kiekvienas, susiruošęs įrengti lysves, turėtų žinoti?
Daržovių daigai gali būti auginami dėžutėse, polimerinėse daigyklose, polimeriniuose ar durpiniuose vazonėliuose bei sėjant sėklą tiesiai į žemę šiltnamyje ar lauke. Apie daržovių daigų auginimą daigyklose ir vazonėliuose patirtimi dalinasi LAMMC SDI mokslininkės – dr. Julė Jankauskienė ir jaunesnioji mokslo darbuotoja Nijolė Maročkienė.
Česnakus valgyti sveika, jie stiprina organizmą, padeda apsiginti nuo virusų, su jais maistas skanesnis, pikantiškesnis, tačiau ne visi mėgsta jo specifinį aštrų skonį ir kvapą. Tad švelnesnio skonio mėgėjai gali rinktis kitą augalą „dramblinį“ česnaką – poro ir česnako giminaitį, pasižymintį žymiai švelnesniu skoniu, tačiau išlaikantį gerąsias česnakų savybes. Dabar dar kol kas apie mažai girdėtus dramblinius česnakus sutiko patirtimi pasidalinti žinomas Lietuvoje gėlių selekcininkas Antanas Markevičius, juos auginantis savo darže.