Koks nepaprastas jausmas apima vasarą, kai pamiškėje randame pirmąsias prinokusias žemuoges. Šie vaiskrūmiai pasižymi ne tik puikiu uogų skoniu, bet ir savo dekoratyvia išvaizda. Kultūrines žemuogių rūšis visai nesudėtingai galima užsiauginti ir nuosavame darže. Pristatome kelis patarimus, kaip tai padaryti.
Vos prasidėjus metams, dizaineriai ir kiti specialistai skuba pranešti, kokios spalvos, mados bei tendencijos dabar yra aktualiausios. Ne išimtis ir jau daugelio atrastos bei pamėgtos aplinkos, sodo dizaino tendencijos. Vilniaus universiteto botanikos sodo vyriausioji specialistė, augalų žinovė bei kolekcionierė Edita Jakubauskaitė padėjo atrinkti ryškiausias jų, kurios, kaip prognozuojama, šiemet įkvėps ir patyrusius sodininkus, ir naujokus, kaip Aistė Jasaitytė.
Tradiciškai, metų pradžioje, kol dar neprasidėję sodo ir kiemo darbai, Lenkijos mieste Poznanėje vyksta viena iš didžiausių Europoje sodininkystės ir kraštotvarkos paroda „Gardenia“. Joje dalyvauja ne tik Lenkijos, bet ir Lietuvos, Vokietijos, Olandijos, Prancūzijos, Rusijos, Kinijos bei kitų šalių dalyviai, pristato savo produkciją bei įvairias naujoves sodininkystės srityje.
Nėra tikslios instrukcijos, kaip dažnai reikia laistyti orchidėjas, mat kiekvienos poreikiai – individualūs. Jos nevienodai pradžiūsta dėl rūšies ypatumų, augalo ir vazono dydžio, substrato sudėties, vazono stovėjimo vietos ir daugybės kitų aplinkybių. Ir būdų laistyti orchidėjas yra ne vienas.
Nors pavasaris spyriojasi ir daržuose tokiu oru dar nelabai ką nudirbsime, vis tik šiltnamiuose jau galima kibti į darbus, ką praėjus pavasario šventėms, daugelis daržovių augintojų ir darys. Tad, kaip paruošti dirvą sėjai, kada sodinti derlių ir kaip apskaičiuoti jo kiekį, pataria didžiausio „Kietaviškių gausos“ – vyriausiasis agronomas Nerijus Rakickas.
Kiekvieno daržininko šiltnamyje ar daržo lysvėje vasarą galima išvysti ryškiaspalvius pomidorus. Tad nepavėluokime jų pasisėti šildomame šiltnamyje arba šviesiame kambaryje, nes kovo vidurys – tai pats tinkamiausias laikas tai daryti. Šį kartą dalijamės dr. Janinos Čeplinskienės originalia ukrainietiška pomidorų kolekcija.
Liko naminių keptų ar pirktinių sausainių, kekso, biskvito ar pyragui nesunaudojote viso įdaro? Pagaminkite iš jų desertą, kur nereikia nei kiekių paisyti, nei tikslaus recepto laikytis. Į kiekvieną stiklinę sluoksniuokite kelis skirtingų rūšių produktus, o jų skonius derinkite pasitelkę tik savo vaizduotę...
Tiesa, kodėl šis vyniotinis yra pagerintas? Paprastai Kuršėnų vyniotinis gaminamas su varške, bet aš pažvelgiau į savo šaldytuvą ir supratau, kad varškė, net, jei aš ją būčiau pertrinusi per sietelį, neatlaikė mascarpone sūrio konkurencijos. Skonis pavyko daug švelnesnis nei su varške, nors kitą kartą pabandysiu gaminti ir su ja. Tiesa, kai kuriuose internete esančiuose receptuose rekomenduoja naudoti plombyro skonio varškę, bet tada jau neišvengsime tų nelabųjų E priedų, juk plombyro skonis varškėje savaime neatsiranda.