Indijoje šių pyragėlių galima rasti beveik visur gatvėse, mažose kavinukėse. Juos patiekia su padažu dažniausiai pagamintu iš kalendros ir mėtos su trupučiu vandens, aliejaus ir prieskonių. Lietuvoje juos valgant galima paeksperimentuoti su padažais.
Lietuvos sodininkystės ir daržininkystės institute vykdoma saldžiosios paprikos selekcija, siekiant sukurti derlingesnes ir ankstyvesnes veisles. Dabar galima pasidžiaugti jau 2 lietuviškos selekcijos veislėmis – ‘Reda‘ ir ‘Alanta‘, kurių autorė LAMMC SDI Daržo augalų selekcijos sektoriaus jaunesnioji mokslo darbuotoja, prieskoninių augalų kolekcijos kuratorė Nijolė Maročkienė pristato lietuviškos selekcijos veisles ir apžvelgia tiriamas perspektyvias derlingas saldžiosios paprikos veisles.
Už tai, ką suteikiame savo lepinamoms, puoselėjamoms orchidėjoms, dažniausiai patys galime atsakyti. Ir nors kambarinės gėlės labai priklausomos nuo žmogaus, mes ne vieninteliai veikiame jų gyvenimą... Vien ko verta mėnulio įtaka tam, kas vyksta gamtoje.
Nedaugelis kambarinių gėlių šiuo metu žydi, o viena gražiausia iš tokių – tai PUOŠNIAUSIOJI KARPAŽOLĖ (Poinsettia pulcherrima), kuri dar vadinama puansetija, kalėdų žvaigžde, arba kalėdine gėle. Iš tiesų, ši gėlė pastaraisiais dešimtmečiais taip išpopuliarėjo, kad kartais net pakeičia kalėdinę eglutę. Anksčiau per Kalėdas buvo populiarios raudonžiedės, bet jos jau gerokai atsibodusios, tad šiuo metu labiau madingos baltais, gelsvais, rožiniais, oranžiniais, margais ar net žaliais žiedais pasipuošusios karpažolės.
Kambarinius augalus periodiškai reikia patręšti, ypač vegetacijos ir žydėjimo laikotarpiu. Mielės sužadins net tingiausią augalą – nuo šių trąšų vazoninės gėlės ims klestėti ir apsipils žiedais.
Prieš trejetą metų šalia Vilniaus, Gineitiškėse, esančiame 12 arų sklype buvo tik veja ir šiek tiek augalų ant šlaito – daugiausia įvairių visžalių spygliuočių. Stigo čia gėlių, o svarbiausia – jaukumo. Kraštovaizdžio dizainerė Asta Grabauskienė sodą sukūrė iš naujo: suplanavo jo struktūrą, atskyrė funkcines zonas, nutiesė takus, pasodino želdynus.
Neseniai pristatėme penkis augalus gan dažnus ant mūsų stalo ir turinčius aistrą sustiprinančių, t.y. afrodiziakiškų savybių. Tad tęsiame temą ir pristatome dar penkis, bet šį kartą prieskoninius, kurie populiarūs mūsų virtuvėje, tik, ko gero, net neįtarėte, kad jie gali būti kaltininkai geidulingų minčių, ypač jei jų suvalgysite daug.
Kas yra afrodiaziakas? Paprastai taip vadinamas maistas, kuris skatina lytinį aktyvumą ir potraukį. Nors tokio maisto yra ir gyvūninės kilmės, bet dažniausiai tai būna augalai. Pats pavadinimas kilęs nuo senovės graikų grožio ir meilės deivės Afroditės vardo, tad žmonės nuo gilios senovės ieškojo, kas galėtų sustiprinti jų lytinį pajėgumą. Senovėje pagrindinis afrodiziakų naudojimo tikslas buvo ne didesnio malonumo paieška, o vaisingumo skatinimas, nes nesugebėjimo susilaukti palikuonių priežastys buvo neaiškios ir dažnai buvo manoma, kad galimai palikuonių nesusilaukiama dėl aistros trūkumo.
Šis straipsnis ne arogantiškiems snobams, kuriems norisi pasirodyti – jie tegul nusiperka brangių bonsų ir išsigrindžia kiemą raudonomis trinkelėmis. O jei jums rūpi, kaip sukurti prabangos įspūdį savame kieme, tačiau nepažeidžiant stilistikos ir estetikos, skaitykite toliau.
Lietuvių liaudies patarlė sako: „Ratus ruošk žiemą, o roges – vasarą“. Todėl kiekvienas geras daržininkas žino, kad ruoštis naujam sezonui pradėti reikia jau dabar. Štai dešimt taisyklių, kurias turėtų prisiminti visi, kurie nori sulaukti gausaus derliaus.
„Hibridiniai pomidorai pasižymi atsparumu ligoms, derlingumu ir ilgu derėjimo periodu, tačiau skonio savybėmis šiek tiek nusileidžia veisliniams pomidorams. Nuskynus žalius (dar nesunokusius) hibridinius pomidorus, jais galima mėgautis net po mėnesio, tačiau hibridinių pomidorų sėklų pasiruošti patiems nepatartina. Veisliniai pomidorai labai skanūs, trumpiau dera, didžiulė jų veislių įvairovė, o pasiruošus sėklų iš pačių išaugintų pomidorų, bus išsaugotos visos tai veislei būdingos savybės“, - pasakojo Vytautas Pėstininkas per dešimtąją pomidorų augintojų šventę, kuri vyko Alytuje.