Vonios kambario ateitis ir dabartis I dalis

Ar vonia išlieka svarbiausiu santechninės įrangos prietaisu vonios kambaryje? Kokios svarbiausios vonių dizaino tendencijos? Šiemet pagrindiniai pasaulio santechninės keramikos gamintojai pateikia nemažai atsakymų į šiuos klausimus. Apie vonias, dizaino tendencijas pasakoja žinomiausius pasaulio santechninės keramikos gamintojus atstovaujančios kompanijos „Muresta“ rinkodaros vadovė Nomeda Ivanauskienė ir dizaino publicistas Vaidotas Norkus.

Ar šiuolaikinis žmogus vis dar pirmenybę teikia voniai? Pasak N. Ivanauskienės, vonios išlieka pagrindine šios namų zonos ašimi, tačiau žmonės vis dažniau renkasi ir dušą. Tokiam pasirinkimui nemažą įtaką daro dinamiškas gyvenimo tempas ir pasikeitę kasdieniai įpročiai, o vandens procedūros vonioje daugeliui asocijuojasi su lėtu ir nemažai laiko užimančiu poilsiu. Be to, šiuo metu nekilnojamojo turto rinkoje populiariausi ekonominės klasės butai, kuriuose vonios kambariai nėra dideli, todėl ir dėl šios priežasties žmonės dažnai vietoj vonios pasirenka dušą.

Pasak V. Norkaus, šiemet pristatytos santechninės keramikos kolekcijos patvirtina, jog vonios vis dar charakteringiausiai atspindi bendras vonios kambario interjero dizaino tendencijas. „Šiuolaikinis vonios kambarys įgauna vis daugiau gyvenamajai erdvei būdingų bruožų, trinamos griežtos ribos su kitomis namų zonomis. Tobulėjant gamybos technologijoms, šiuolaikinės vonios skirtos ne tik asmeninei higienai, atsipalaidavimui, poilsiui, bet ir tampa elegantiškais interjero akcentais, joms taip pat patikimas ir svarbus erdvės zonavimo vaidmuo, - pastebi V. Norkus.

Kaip vieną įdomiausių ir charakteringiausių pavyzdžių pašnekovas paminėjo šiemet kompanijos „Laufen“ pristatytą italų dizainerio Roberto Palombos vonią kolekcijai „Palomba Collection“. „Ši vonia turi aukštą atlošą ir išties atrodo neįprastai. Ji labiau primena elegantišką prabangų šezlongą, o ne visiems įprastą vonią ir prikausto dėmesį“, - sakė V. Norkus.

Pasak N. Ivanauskienės, vonios kambaryje vis dar madingos klasikinės formos - stačiakampio, ovalo, elipsės. Šią tendenciją patvirtina ir populiarumo neprarandančios kolekcijos, kurias gamintojai atnaujina ir papildo. Šiemet kompanija „Duravit“ pristatė dizaino studijos „Sieger Design“ kolekcijos „Happy D“ atnaujintą versiją „Happy D.2”. Kaip pasakojo N. Ivanauskienė, ši kolekcija nepraranda populiarumo dėl savo klasikinių plastiškų formų.

Dar viena svarbi tendencija, dėl kurios sutaria abu pašnekovai – labai madingos santechninės keramikos kolekcijos, pasižyminčios universaliais įrangos, tai pat ir vonių išdėstymo scenarijais. N. Ivanauskienė atkreipė dėmesį į šiemet pasirodžiusią kompanijos „Villeroy&Boch” kolekciją „Architectura“.

Anot N. Ivanauskienės, svarbiausias jos privalumas - įvairūs išplanavimo scenarijai, architektams, dizaineriams atveriantys naujas vonios kambario projektavimo galimybes. Šiandien vonios vieta nėra griežtai apibrėžta, ji gali būti statoma ir prie sienos, ir atskirai, o tokios kolekcijos leidžia išnaudoti kiekvieną centimetrą. Optimaliai išplanavus net ir sąlyginai nedidelėje erdvėje galima rasti vietos voniai.

Šiuolaikinės garso sistemos, LED apšvietimas taip pat jau ne naujiena vonios kambaryje. Ar technologijos diegiamos voniose? Pasak pašnekovų, įvairios technologijos, taip pat garso sistemos, LED apšvietimas pritaikomi sūkurinėse, masažinėse voniose. N. Ivanauskienė priduria, jog vis daugiau masažinių funkcijų pritaikomos standartinių dydžių voniose, skirtose privatiems būstams.

Taip pat standartiniuose vonių modeliuose jau montuojamos ir sensorinės valdymo sistemos, kurios reguliuoja vandens temperatūrą ar vandens srovės stiprumą vienu piršto prisilietimu. V. Norkus atkreipė dėmesį į įdomią garso sistemą „Sound Wave“, kurią šiemet pristatė Vokietijos plieninių vonių ir dušo padėklų lyderis „Kaldewei“. Ši sistema montuojama tiesiog po vonia, o jokių į vonią įleistų garso kolonėlių nesimato - gamintojai išnaudojo akustines plieno savybes, kurių akrilinės vonios paprasčiausiai neturi.

Abu pašnekovai neabejoja, jog vonios kambarys – viena sparčiausiai progresuojančių namų zonų ir šie pokyčiai neišvengiamai ateityje atsispindės ir voniose.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Nauji vonios kambario iššūkiai
Ekologiškas rožių auginimas

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis