Stilingi vonios aksesuarai: ar jie reikalingi lietuviams?

Tarsi nekyla klausimų, kam vonios kambaryje reikalingas rankšluosčio kabliukas ar muilinė, bet daugumai vonios kambario aksesuarai vis dar nėra savaime suprantamas dalykas. Lietuviams vis dar reikia mokytis matyti interjero visumą ir ypatingą dėmesį skirti detalėms bei išbaigtumui.

Pirmiausia plytelės, aksesuarai – kada nors

Aksesuarai vienodai svarbūs vonios kambariui kaip plytelės, santechninė keramika ar įranga. Nors svarbumo skalėje pirmauja plytelės, vėliau išsirenkama santechninė keramika ir įranga, o aksesuarai lieka šio sąrašo pabaigoje. Vadovaujantis tik tokiu atrankos principu kokybiškiems aksesuarams suplanuoto biudžeto gali ir neužtekti, nors būtent jie vienai svarbiausių namų zonų suteikia funkcinio ir stilistinio išbaigtumo.

Iš pirmo žvilgsnio atrodo ne taip jau ir svarbu, ant kokios lentynėlės bus padėta kempinė ar pakabintas rankšluostis, savo kokybe ir stiliumi jie turi derėti ne tik tarpusavyje, bet ir su santechnine keramika, įranga ir baldais. 

Kokie vonios kambario aksesuarai yra svarbiausi? Nei vienas vonios kambarys neapsieina be rankšluosčių kabyklos ar kabliuko, lentynėlės, muilinės ar skysto muilo dozatoriaus, stiklinės dėklo, tualetinio popieriaus, šepečio laikiklių. Nėra griežto ir konkretaus skaičiaus kiek jų reikia, o parinkimą lemia daugelis dalykų – nuo bendros vonios kambario koncepcijos iki žmonių, kurie naudosis vonios kambariu, skaičiaus.

Vonios kambarys, kaip ir virtuvė – funkciškai ir technologiškai labiausiai naudojamos namų zonos, todėl aksesuarai, ypač montuojami į sieną turi būti kokybiški ir funkcionalūs. Tokius siūlo garsūs santechninės įrangos ir keramikos gamintojai, tačiau nėra daug kompanijų, kurios gamintų kokybiškus aksesuarus, tinkančius įvairiems vonios kambario sprendimams. Tarkim, Vokietijos „Keuco“ taip pat gamina maišytuvus, vonios kambario baldus, veidrodinės spinteles, tačiau yra viena iš nedaugelio, kurios aksesuarai išsiskiria ne tik vokiška kokybe, bet ir funkcionaliais technologiniais sprendimais, kurių kitos kompanijos tiesiog nesiūlo – pavyzdžiui, ši kompanija gamina tualetinio popieriaus laikiklius, nuo kurių ritinėlis nenusiima, kol nepasibaigia.

Nuo minimalistinio funkcionalumo iki įkvepiančios prabangos

Šiemet svarbiausioje vonios kambario keramikos ir įrangos parodoje ISH Frankfurte ši kompanija pristatė dvi naujas aksesuarų kolekcijas, atspindinčias pagrindines tendencijas.  Dizainerio Reinerio Mollo „moll“ būdingas minimalistinis funkcionalus dizainas. Į klausimą, kas svarbiausia kuriant aksesuarus R. Mollas atsakė, jog didžiausias iššūkis yra kiekvienam iš jų suteikti unikalių bruožų ir tuo pačiu atrasti charakteringų vienijančių savybių. Kita stilistinė kryptis – prabangūs ir išskirtiniai aksesuarai.

Kolekcija „Edition 11” – tarsi haute couture prabangiems ir erdviems vonios kambariams. Iš aukščiausios kokybės matinio Meisseno porceliano pagaminti aksesuarai alsuoja santūria prabanga ir prilygsta tikriems meno kūriniams, kurie gali būti perduodami iš kartos į kartą. Tiesa, šių akseuarų įvairovė gana ribota – gamintojai siūlo muilo dozatorių,servetėlių dėklą bei indus papuošalams bei dantų šepetukui. 

TAIP PAT SKAITYKITE:
Prieš ir po remonto: kaip senas būstas virto vintažu dvelkiančia erdve
Nauji vonios kambario iššūkiai

Kaip į aksesuarus žiūri lietuviai? 

Pasak vonios kambario įranga prekiaujančios įmonės vadovo Kęstučio Neufeldo, kalbant apie aksesuarus ir jų pasirinkimą ne paskutinė vieta tenka ir pirkėjų psichologijai bei kultūriniam mentalitetui.

„Lietuviams vis dar reikia mokytis matyti interjero visumą, ypatingą dėmesį skirti detalėms ir išbaigtumui, – sako K. Neufeldas. – Psichologiškai atrodo nelengva mokėti už kokybiškus aksesuarus, kurių kaina prilygsta, pavyzdžiui, pusei gero maišytuvo kainos. Nejučiom į galvą pradeda lįsti mintys, ar man tikrai reikia tokių brangių aksesuarų, gal apsieisiu… Tačiau anksčiau ar vėliau nuomonę pasikeičia – šalia prabangaus maišytuvo pastatyti pigūs aksesuarai tiesiog pradeda erzinti“, – sako K. Neufeldas.

Pasak pašnekovo požiūris į aksesuarus taip pat keičiasi į teigiamą pusę: „Įsigydami kokybišką brangią santechninę keramiką ar įrangą klientai jau supranta, kad prie jų reikia derinti ir atitinkamo lygio aksesuarus“.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis