Patarimai, kaip išsirinkti rankšluostį

Rankšluostis – gan brangi, tačiau tikslinga investicija, kuri suteiks Jums komforto ir pagerins gyvenimo kokybę. Deja, neretai pirkdami buičiai reikalingus daiktus nusiviliame savo pasirinkimu. Ką būtina žinoti įsigijant rankšluosčius ir kaip nepasiklysti jų įvairovėje?

Kaip išsirinkti?

Pelnytai populiariausi ir perkamiausi rankšluosčiai – grynos medvilnės. Jie nekenkia aplinkai ir puikiai sugeria drėgmę. Kuo didesnis medvilnės tankis – tuo geriau rankšluostis atliks savo funkciją. Tačiau prabangūs tankūs 600 – 800 g/m rankšluosčiai tiks ne kiekvienam. Storesnės, sunkesnės medvilnės džiūvimo laikas – žymiai ilgesnis. Jei neturite galimybės rankšluosčius išdžiovinti – ne tik negalėsite antrąsyk pasinaudoti tuo pačiu rankšluosčiu, bet gali imti veistis blogą kvapą ir įvairias ligas sukeliančios bakterijos. Todėl drėgnose, prastai vėdinamuose vonios kambariuose geriau naudoti plonesnės medvilnės rankšluosčius.

O štai rankšluosčiai su bambuko pluoštu puikiai sugeria drėgmę, tačiau džiūsta greičiau. Nors dažai bambuko pluoštas šiek tiek maišytas su medvilne, tačiau ji neužgožia ir antibakterinių savybių. Šie rankšluosčiai itin ekologiški – jie ne tik nealergizuoja, bet ir sparčiai yra gamtoje. Dėl savo savybių bei švelnumo ir minkštumo bambuko pluoštas labai tinka kūdikiams ir vaikams.

Lininiai rankšluosčiai patiks tiems, kurie ieško lengvumo. Jie itin ploni, tad greitai džiūsta. Organiškas linas – šiek tiek šiurkštesnis nei įprasta medvilnė ar, juo labiau, bambuko pluoštas, tad ne sugers drėgmę, bet ir pamasažuos odą. Kaip ir bambuko pluoštas, linas turi antialerginių savybių, be to – nesielektrina.

Vonioje rečiau naudojami kanapių rankšluosčiai – jie šiurkštesni, tačiau vertinami dėl storesnio ir sunkesnio pluošto. Jis itin gerai sugeria vandenį – rankšluostis gali sugerti net 150% savo svorio (tuo tarpu medvilnė – 100%). Kita vertus, dėl savo grubios tekstūros kanapių pluoštas su medvilne maišomas didesnėmis proporcijomis nei bambuko – norima suteikti bent šiek tiek minkštumo. Didžiausias šių rankšluosčių trūkumas – trumpas naudojimo laikas. Kanapių pluošto rankšluosčiai ilgainiui suminkštėja ir praranda savo gerąsias savybes.

Ar dydis – svarbu?

Veikiausiai pastebėjote, kad skiriasi ne tik rankšluosčių kainos, bet ir dydžiai. Daugeliui vis dar naujiena, kad kiekvienas dydis turi savo paskirtį. 30×30 ir 30×50 ranšluostukai yra skirti rankoms bei svečiams. 50×100 – tinkamiausi veidui ir plaukams nusausinti. Didesni – 70×140 ir 100×150 atitinkamai skirti dušui ir voniai. Antra vertus, aklai šiomis rekomendacijomis nepasikliaukite – rankšluosčio dydis turi atitikti ir Jūsų individualius poreikius – vaikams bus patogiau šluostytis mažesniais ir lengvesniais rankšluosčiais, o stambiam vyrui labiau patiks didžiausi ir sunkūs, gerai sugeriantys, voniai skirti rankšluosčiai.

Kokio storio, dydžio ir svorio rankšluostį pasirinkti?

Rankšluosčių spalva – Jūsų individualus pasirinkimas. Atsižvelkite į savo skonį ir vonios koloritą. Renkantis spalvas reikia nepamiršti, kad intensyvios, t.y. ryškios ir tamsios, spalvos reikalauja daugiau priežiūros. Raudoni, oranžiniai, mėlyni ir kiti tonai kurį laiką gali dažyti kitus skalbinius, o ilgainiui spalvos blunka. Praktiškiausias pasirinkimas – neutralūs, pasteliniai, šviesūs ir net klasikiniai balti rankšluosčiai. Prireikus nusipirkti rankšluosčių papildomai, nesunkiai suderinsite spalvas. Be to, baltus medvilnius rankšluosčius galėsite be baimės balinti, kad atgautų spalvą. To jokiu būdu negalėsite daryti su kitomis spalvomis.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis