Ką reikia žinoti renkantis vonios kriauklę

Kriauklės pasirinkimas priklauso nuo kiekvieno žmogaus poreikių ir individualių sprendimų. Didelę reikšmę turi vonios kambario dydis – jeigu jis yra didelis, atitinkamai galima sau leisti įsigyti didesnių matmenų kriauklę.

Norintys sutaupyti vietos, renkasi mažų matmenų arba kampines kriaukles. Jeigu yra tikimybė, kad vienu metu kriaukle naudosis du žmonės, galima įsigyti dvigubą kriauklę arba, esant poreikiui, sumontuoti tris ir daugiau įleidžiamų ar uždedamų ant vieno stalviršio. Įrengiant vaikų vonios kambarį yra atsižvelgiama į vaikų amžių ir kriauklės yra montuojamos jiems patogiame aukšytje. Senjorams gali būti montuojamos kriauklės kartu su porankiais šonuose, kad patogu būtų pasilaikyti ar prisitraukti arčiau.

Taip pat labai svarbu, ar norima kriauklės kartu su vonios spintele, ar baldus pasirinksite atskirai. Pirmuoju atveju, turi būti parenkama baldinė kriauklė. Jeigu norėsite kriauklę montuoti ant stalviršio, ji turėtų būti specialaus modelio, t.y. statoma ant stalviršio. Montuojama standartiškai maždaug 85 cm aukštyje, nors jos gylis ir tvirtinimo aukštis priklauso nuo individualaus pasirinkimo.

Fotolia nuotr.

Keramikinės kriauklės gaminamos iš molio ir dengiamos glazūra, akmens masės kriaukles sudaro polieterinė derva ir užpildas – kvarcas bei kalcio karbonatas. Akmens masės kriauklių privalumas – jas, net ir pažeidus paviršių, galima restauruoti, poliruojant ar šlifuojant, jos turi labai plačią spalvų gamą. Keraminių kriauklių pažeidimai dažniausiai būna dūžiai, taigi, jų restauravimas problematiškas.

Kriauklių įvairovę nulemia dizainas, formos, spalvos. Dauguma gamintojų savo asortimente turi platų vonios keramikos dizaino pasirinkimą: retro, klasikinis, modernus.

I.Budzeikaitės nuotr.

Retro stilius visada traukė ir traukia akį lenktomis provanso stiliaus formomis. Klasikinis stilius yra mėgstamas dėl savo ramių, paprastų ir visada madingų formų, o modernų stilių renkasi drąsūs, jauni, linkę eksperimentuoti žmonės.

Norint pakeisti vieną kriauklę kita, dažniausiai pakeitimai gali būti minimalūs. Bet jeigu norima standartinę kriauklę pakeisti, pavyzdžiui, pastatoma ant stalviršio, tvirtinimus reikės keisti, nes bus montuojamas stalviršis, ant jo bus montuojama kriauklė-dubuo. Čia jau gali tekti keisti net maišytuvo montavimą. t. y. gali tekti žemiau leisti vandentiekio ir kanalizacijos sistemą.

Shutterstock nuotr.

Rekomenduojama rinktis prie kriauklės derantį maišytuvą, kad nebūtų per didelis ar per mažas. Taip pat atsižvelgti į dizainą: jeigu kriauklė retro stiliaus, tai ir maišytuvas rekomenduojamas retro, jeigu kriauklė klasikinio stiliaus, tai ir maišytuvas klasikinis. Svarbu maišytuvo kokybė: kartridžas turi būti keramikinis, maišytuvas chromuotas, kokybiškas aeratorius.

Kanalizaciją rekomenduojame valyti tam skirtomis priemonėmis. Tik atidžiai reikia perskaityti naudojimosi instrukcijas. Kadangi valymo priemonės, pagal instrukcijas, kanalizacijoje ilgai negali būti (po 10-15 min yra nuplaunamos), nes gali suardyti plastikinius sifonus ir vamzdžius.
Kriaukles plauti taip pat reikėtų tam skirtomis priemonėmis: valikliais, pieneliais, valymo pastomis, kurios nepažeidžia keraminio bei akmens masės paviršiaus.

Patarimais dalinosi UAB „Tausana“ vadovas Rolandas Jurgelaitis ir UAB „Vilpra“ vonios kambario įrangos specialistė Gailutė Paškevičienė.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis