Ką pravartu žinoti apie vonią

Portalo ManoNamai.lt skaitytojams kilo ne vienas klausimas apie vonios kambarį. Į juos atsako UAB „Tausana“ vadovas Rolandas Jurgelaitis ir UAB „Vilpra“ vonios kambario įrangos specialistė Gailutė Paškevičienė.

1. Kokius paruošiamuosius darbus reikia atlikti prieš montuojant vonią?

Svarbiausia, kad vonios kambarys turėtų gerą hidroizoliaciją, tvarkingą kanalizaciją, t. y. vandens išbėgimo sistemą bei gerą vandens padavimo sistemą. Taip pat reikia tinkamai paruošti sienas ir grindis, po vonia turi būti stabilus pagrindas. Be to, reikia parinkti ir sukloti drėgmei atsparių medžiagų apdailą, pavyzdžiui, keramines plyteles. Tada, pagal pasirinktą vonios modelį ir technines charakteristikas, derinti kanalizaciją, vandentiekį. Tuo atveju, jei numatoma masažinė ar chromoterapinė vonia, reikės įrengti elektros ivadą su srovės nuotekio rele.

2. Ar galima pakeisti kriauklės vietą vonios kambaryje bute iš vienos pusės į kitą? 

Kriauklės vietą vonios kambaryje pakeisti įmanoma – tik reikės perkelti ir vandentiekio, ir kanalizacijos vamzdžius iš buvusios vietos į naujai numatytą. Jei perkėlimas nepažeidžia bendrųjų daugiabučio namo inžinerinių konstrukciju ir sistemų, namo bendrasavininkų sutikimai nėra reikalingi. Perkėlimą turi atlikti specialistai, remdamiesi inžineriniais sprendimais ir ivertinę technines galimybes.

3. Ar įmanoma skalbimo mašinos vandens išbėgimą sujungti su dušo kabinos nubėgimu?

Įmanoma, tačiau nerekomenduotina. Reikia atkreipti dėmesį į tai, ar pavyks teisingai įrengti nuotekų vamzdyną, kadangi šiuo atveju labai svarbu nuolydžiai. Šį darbą geriausia daryti tik pradėjus remontą, kadangi teks griauti sienas, naujai kloti vamzdžius. Pertvarkymui naudojamos standžios vamzdžio jungiamosios dalys ir sifonas skalbyklei.

Šiuos darbus geriausia patikėti specialistui, kadangi, jei skalbyklės išbėgimo žarnelė bus nestabilai įdėta į dušo kabinos vonelę, prasidėjus panaudoto vandens išsiurbimui iš įrenginio, yra didelė tikimybė, kad skalbyklės žarnelė nuo susidariusio spaudimo gali deformuotis ir išslysti iš vonelės. Tuomet vanduo išsilies ant grindų.

4. Kas ekonomiškiau – dušas ar vonia?

Ir duše, ir vonioje yra sunaudojama vandens pagal individualius poreikius, tačiau dažniau mažesnės vandens sąnaudos yra įsirengus dušą. Vandens taupymui galima naudoti termostatinius ir išmaniuosius vandens maišytuvus ir eko (vandens taupymo) funkciją turinčius dušo įrenginius, kurie per metus sutaupytų ne vieną pasimėgavimą vandeniu.

Shutterstock nuotr.

5. Sienos vonios kambaryje dažyti ar kloti plytelėmis?

Tai priklauso nuo individualaus pasirinkimo. Plytelės galbūt yra labiau įprasta, praktiška vonios kambario interjero dalis, tačiau dabar yra siūlomi ir aukštos kokybės vandeniui atsparūs dažai, PVC prilydomosios dangos. Dažyti galima ir tuos paviršius, ant kurių tiesiogiai nepateks vanduo.

6. Kaip prižiūrėti vonią, kad jos paviršius nuolat būtų baltas? Kokios medžiagos paviršių geriausia pasirinkti, kad jis kuo ilgiau išliktų švarus?

Kad vonios paviršius kuo ilgiau išliktų baltas, reikia stengtis nepažeisti paviršiaus nei valymo priemonėmis, nei mechaniniu būdu. Geriausia naudoti tik skystus, specializuotus valiklius: akrilui – akrilinių paviršių valiklius, akmens masės vonioms – atitinkamos dangos paviršių valiklius, plieninėms ir ketaus vonioms – galima naudoti įprastus sanitarinių prietaisų valiklius.

Valymui rekomenduojama naudoti minkštus, neabrazivinius audeklus ar kempines. Milteliniai ar agresyvūs skysti valikliai kenkia paviršiams. Masažinėms vonioms prižiūrėti, papildomai yra naudojamas specialus dezinfekcinis skystis, kuris išvalo visą vonios masažo sistemą, kurioje, plika akimi nematomos, kaupiasi nuosėdos ir nešvarumai. Dezinfekciją rekomenduojama atlikti ne rečiau kaip kas dvi savaites (viešose vietose dezinfekcija atliekama dažniau).

Praktikoje paviršius dažniausiai pažeidžiamas naudojant netinkamus abrazyvinius ar rūgštinius valiklius bei abrazyvines šluostes, kempines. Mechaniniai pažeidimai gali atsirasti, pavyzdžiui, vonioje plaunant smėlėtus batus ar rūbus. Abrazyvo pavyzdys galėtų būti smėlio smiltelės. Jį neatsargiai nuvalius ar nubraukus nuo vonios dugno ar sienelių, paviršius pradeda braižytis. Taip pat reikėtų vengti vonioje prausti naminius gyvūnėlius, turinčius aštrius nagus, pilti nešvarų vandenį su smėliu po grindų plovimo ir panašiai.

Gamintojų siūlomi specialūs padengimai vonios tarnavimo laiką pailgins dar labiau. Kokybiško plieno ir ketaus vonios ilgiausiai išlieka baltos. Jei vonia naudojama pagal paskirtį, yra kokybiška, dažnai ir tinkamai valoma, ji gali tarnauti net 30 ir daugiau metų.

7. Ar įmanoma suremontuoti subraižytą vonią?

Įmanoma, viskas priklauso nuo pažeidimo stiprumo. Daugelis gamintojų savo asortimente turi poliravimo pastų, su kuriomis galima poliruoti negilius įbrėžimus. Gilesni įbrėžimai yra pirmiausiai šlifuojami ir po to taip pat poliruojami. Ypač gilūs pažeidimai, skilimai yra restauruojami, dengiami akrilu – šį darbą geriausia palikti specialistams. Plieninės, ketaus vonios remontuojamos naudojant skystą emalę.

8. Kaip apsisaugoti nuo pelėsio ant vonios sienų?

Pelėsis vonioje dažniausiai atsiranda dėl nepakankamos patalpos ventiliacijos, ar visiško jos nebuvimo. Drėgnoje ir šiltoje terpėje yra puikios sąlygos pelėsiui daugintis. Sprendimai – ventiliacijos kanalas oro ištraukimui ir bent minimalus tarpas tarp vonios durų ir grindų, skirtas oro padavimui. Jis sudarys bent jau minimalią savaiminę oro cirkuliaciją vonios kambaryje ir drėgmės perteklius bus išgarinamas.

Savo klausimus apie vonios kambarį siųskite: manonamai@delfi.lt

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis