Virtuvė bendroje erdvėje: už ir prieš

Anokia čia naujiena – sujungta virtuvės ir svetainės erdvė. Turbūt visi naujos statybos būstai dabar projektuojami su bendromis valgomojo, virtuvės ir svetainės zonomis. Tačiau pasigirsta nuomonių, kad gal ir be reikalo buvo imtasi tokios buto pertvarkos. Apsvarstykime dar kartą visus „už“ ir „prieš“.

Noras pabūti kartu

Daugelis šeimų laikosi senų gražių tradicijų pusryčiauti ir vakarieniauti prie vieno stalo, susirinkti sekmadienio pietų. Nors šiuolaikiškomis komunikacijos priemonėmis naudojamės beveik visi, vis dėlto mums trūksta betarpiško bendravimo su artimaisiais. O dažnai būtent maža būsto erdvė ir yra kliūtis pabūti visiems kartu. Iš dalies, tai tapo priežastimi didinti erdvę sujungiant virtuvę ir svetainę.

Shutterstock nuotr.

Toks variantas dažniausiai pasirenkamas ir kuriant modernaus būsto interjerą. Šiuolaikinės dizainerių galimybės sujungti šias dvi erdves į vieną yra tokios įdomios ir išskirtinės, kad sunku nepasiduoti jų žavesiui. Bendra virtuvės ir svetainės erdvė suteikia daugiau komforto, sumažina atstumą, kurį tenka nueiti kaskart gaminant valgį ir serviruojant stalą. Iš sienų suspaustos mažos erdvės patekęs į didesnę, kur daugiau šviesos ir oro, žmogus psichologiškai pasijunta laisvesnis.

Shutterstock nuotr.

Bendros erdvės sukūrimas nėra vien tik kvadratinių ir kubinių metrų skaičiavimas. Kad nepreleistume ko nors svarbaus, apžvelkime visus pliusus ir minusus.

Pliusai

1. Šeimyniniai pietūs. Virtuvė ir svetainė dalijasi vieną erdvę. Didelis stalas, pavyzdžiui, gali pusiau atsidurti svetainėje, o kita puse „įvažiuoti“ į virtuvę. Nejučia bute atsiranda dar viena papildoma zona – valgomasis, kuriam labai retai pavyksta išskirti bute atskirą kambarį.

2. Erdvė. Sujungus virtuvę ir svetainę, vizualiai padidėjusi erdvė gal ir nepastebimai, bet tikrai pagerina psichologinę namiškių būklę, nes visi jaučiame šiokią tokią uždarų patalpų baimę.

Shutterstock nuotr.

3. Bendravimas ir kontrolė. Didžioji dalis virtuvės rūpesčių tenka šeimininkei. Ar kas nors jai palaiko draugiją, kai ji gamina, valo ir t. t.?! Gaila, tačiau moteriai tai dažnai ne tik 2–4 valandos sunkaus darbo, bet 2–4 valandos vienatvės. O bendroje virtuvės ir svetainės erdvėje „burti“ prie viryklės galima bendraujant, šnekantis, prižiūrint vaikus ir kartkartėmis kreipiantis pagalbos į namiškius. Taip suplanuotoje patalpoje vis dažniau prie viryklės galima išvysti ir vyrą.

4. Svetingumas. Šeimininkė, vis pakylanti nuo šventinio stalo ir išbėganti į virtuvę, elgiasi ne itin mandagiai. Galimybė tinkamai priimti svečius, vaišinti juos nepertraukiant įdomaus pokalbio – rimta priežastis sukurti bendrą virtuvės ir svetainės erdvę.

5. Muzika, televizorius. Sujungus į vieną dvi erdves nelieka būtinybės pirkti antrą televizorių ar geras garso kolonėles. Mėgstamos televizijos laidos ar gera muzika – visada šalia.

Shutterstock nuotr.

Minusai

1. Viryklės ir kriauklės vaizdas. Namų gyventojams teks susitaikyti su tam tikra gastronomine netvarka poilsio zonoje arba priprasti nuolat kruopščiai tvarkyti virtuvės zoną.

2. Virtuvės baldai interjere. Čia nesutaupysite. Stilingas virtuvės baldų komplektas ir vertinga buitinė technika – būtina tokios patalpos sudėtinė dalis.

3. Kvapai. Nemalonūs kvapai, pripildantys svetainę, gali gerokai erzinti. Juk ne apie tai svajojote, nusprendę sujungti erdves. Tad neišvengiamai turėsite įsigyti kokybišką gartraukį ir pasirūpinti ypač gera ventiliacija.

Shutterstock nuotr.

4. Garsai. Šaldytuvo burzgimas ir mikrobangų krosnelės ūžimas, kavamalės ir virtuvinio kombaino dūzgesys gali varginti ir dirginti.

5. Privatumo problema. Jeigu kas nors iš namiškių norės pabūti vienumoje poilsio zonoje, tokia galimybė jam gali pasitaikyti labai retai.

Domitės interjeru ir dizainu, ieškote naudingų ir praktiškų patarimų, kaip dekoruoti namus, – prenumeruokite žurnalą „Mano namai“, ir kas mėnesį sulauksite vis naujų originalių interjero idėjų ir vertingų namų bei aplinkos įrengimo patarimų. Prenumeruoti galite ČIA.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis