Sala virtuvėje – už ar prieš?

Sala virtuvėje, ką tai reiškia? Tai dalis virtuvės baldų, išdėstytų patalpos viduryje ar beveik viduryje. Stalas su kėdėmis, stovintis kambario viduryje – tai dar ne sala. Tai tik vieta atsisėsti, pavalgyti, kas yra įprastos virtuvės ar valgomojo stalo funkcijos. Salai būdingi kiti baldai ir kiek kitos funkcijos. Dažniausiai sala virtuvėje atsiranda tuomet, kai kambario ar erdvės centrinėje dalyje patalpinama spintelė, stalas su kriaukle ar virykle ir darbastalis maistui ruošti. Prie salos baldų gali būti prisišliejęs valgomasis stalas ar baras su keletu kėdžių.

Virtuvės sala – gerai ar blogai? Kai kurie žmonės salos nesirenka dėl to, jog baiminasi, kad ji užims per daug vietos. Trumpai tariant, labiau trukdys, nei pagelbės. Tačiau salos yra įvairios, taigi ir sprendimai ją įsirengti virtuvėje negali būti standartiniai.

Shutterstock nuotr.

Aplink salą turėtų būti erdvės, kad būtų galima aplink ją vaikščioti. Ant salos paviršiaus pjaustome, maišome, gardiname ir apsisukę. Dažniausiai už nugaros galime įmontuoti viryklę, ant kurios virsime, kepsime.

Shutterstock nuotr.

Tai padeda sutaupyti laiko. Kiek trumpesnis kelias: mažiau vaikščiojimo nuo kriauklės iki viryklės, kitos virtuvinės įrangos. Tai reiškia, kad gamindami maistą, sumažinsite vakarienės, pietų ar pusryčių ruošimo laiką ir svarbiausia – nenuvargsite bėgiodami iš vieno virtuvės krašto iki kito. 

Negalima neigti, kad saloms įrengti, iš tiesų reikia šiek tiek daugiau vietos patalpoje. Tačiau salos balduose galima įsirengti daugelį virtuvėje reikalingų prietaisų. Turėdami salą virtuvėje, jūs galėsite išnaudoti po stalviršiu dažniausiai esančias (nebent salą pasidarysite ir įsirengsite virtuvėje patys, tuomet tai jūsų pasirinkimas) lentynėles, nišas, stalčius, kurių tikrai užteks net stropiausiai šeimininkei, turinčiai kalnus visokiausių virtuvinių atributų ir aksesuarų. Salos antras pliusas yra, jog viskas jums būnant virtuvėje bus po ranka. Prietaisai, įrankiai, produktai gali būti išdėstyti labiau koncentuotai tarp salos baldų ir baldų prie virtuvės sienos.

Shutterstock nuotr.

Žmonės, įsirengiantys salas virtuvėje, nėra vien naujos mados šaukliai, jie yra tiesiog praktiški. Praktiškumas su modernumu dera.

Shutterstock nuotr.

Salomis vadinami ir paprasti prie jūsų virtuvės interjero tinkantys staleliai ir stalai (jie galėtų būti didesni nei standartiniai), pastatyti virtuvės viduryje ir atliekantys tokį patį vaidmenį, kaip specialiai tam užsakyta ir įrengta sala. Tai yra jūsų virtuvė, todėl galite joje statyti, ką tik norite. Esminė idėja, pabandyti suplanuoti, įrengti ir optimaliai išnaudoti salos idėją virtuvėje.

Shutterstock nuotr.

Gražu, kai didelė sala virtuvėje yra šiek tiek tamsesnė (išsiskirianti) iš visos virtuvės interjero, tuo lyg ir pabrėžiant jos didesnes galimybes.

Daugelis žmonių jas renkasi pagal virtuvės komplekto spalvą. Tai patogiausia, nereikia ilgai sukti galvos ir rinktis iš spalvų gausybės. Visgi, gali būti įdomus sprendimas, jei pasirinksite raudonos spalvos salą.

Shutterstock nuotr.

Ant kai kurių stalviršių galima pjaustyti. Gali būti įrengtas pjaustymui atsparaus paviršiaus stalviršis. Taigi, galima išmesti medines ar plastikines pjaustymo lenteles. Kad ir kurioje vietoje sumanysite gaminti, – visur galėsite pjaustyti net negalvodami apie paviršiaus subraižymą, tereikės turėti peilį ir maisto produktą.

Paviršius ant kurio galima pjaustyti nėra pigus malonumas, tačiau galimi ir kiti variantai. Jeigu taip pat norite didesnės salos, galima viename jos šone įrengi nekilnojamą pjaustymo lentelę, o apačioje įrengti vietą daržovėms susidėti.

Shutterstock nuotr.

Jei salos stalviršio paviršius marmurinis, akmeninis ar akmens masės, tai praktiškas sprendimas.

Kaip jau minėjome, saloje tikrai turėtų būti kriauklė (kartais net dvi, priklausomai nuo pasirinkimo ir poreikio). Po stalviršiu gali būti integruota indaplovė. Salos stalviršyje gali būti integruota viryklė.

Shutterstock nuotr.

Be to, salos stalviršis gali būti ištisinis ir iš kitos pusės atikti valgomojo stalo funkciją.

Salos baldai gali būti apvalių formų. Yra visokiausių alternatyvų. Kompaktiškų ir gana didelių, pigesnių ir brangesnių baldų ir jų išdėstymo variantų. Svarbiausia, kad virtuvė būtų patogi gaminti.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis