PRIEŠ ir PO: mažos virtuvės atgimimas Vilniuje už 5 tūkst. eurų

(1)

Dizainerei Dianai Kenstavičiūtei teko susidoroti su gan dažnai pasitaikančiu iššūkiu, tačiau visuomet keliančiu galvos skausmą – kaip įrengti ir prikelti naujam gyvenimui mažą virtuvę. Jos plotas tesiekė 6,5 kv.m.

Anot dizainerės, projektuojant ir kuriant virtuvės interjerą yra svarbūs keli aspektai. Kuo daugiau dėmesio reikia skirti ergonomikai, o tai reiškia, kad reikia sužinoti kuo daugiau detalių apie klientus, šeimininkus ir aptarti jų įpročius gaminant maistą.

Klientai pageidavo sukurti patogią, jaukią virtuvę. Klientė daug gamina, tad reikėjo parinkti stalviršį, ant kurio būtų patogu gaminti maistą, nepaisant to, jog virtuvė nedidelė. Pagrindinis uždavinys – kuo optimalesnis kiekvieno laisvo centimetro išnaudojimas ir modernus dizainas.

Trijų asmenų šeimai skirtas projektas yra nestandartinis. Kiekviena detalė turėjo būti gerai apgalvota, nes tokioje mažoje erdvėje itin aktualu: judesio laisvė, virtuvės ergonomika ir dizainas.

Naudojami visi būtini prietaisai ir buitinė technika. Neįprasta tai, jog didžioji dalis spintelių yra po langais ir virš virtuvėlės, nes yra antresolinė dalis. Juodas stalviršis – viena naujausių medžiagų Lietuvoje.

Pasak, dizainerės mažos virtuvės interjeras reikalauja atidumo, tenka prisitaikyti prie esamos erdvės ypatumų. Kiekvienas nedidelės erdvės kampelis turi būti išnaudotas logiškai ir žaismingai.

Jei svarstote, kokią virtuvę įsirengti, D. Kenstavičiūtė pasidalijo savo nuomone. Atvira virtuvė yra tinkama žmonėms, mėgstantiems gamybos procese bendrauti, kai vienu metu gamina keli žmonės, draugai ar šeimos nariai. Tai galimybė susikurti jaukią atmosferą ruošiant maistą. Atsiranda daugiau vietos dekorui: pakabinamiems objektams, kulinarinėms knygoms, prieskonių laikikliams atvirose lentynose. Trūkumai: buities priežiūra, reikia nuolat palaikyti tvarką. Neturintiems tokių įpročių, atvira virtuvė netinka.

Uždara virtuvė yra tinkama norintiems nesudėtingai prižiūrėti tvarką. Dera erdvėse, kur norėtųsi daugiau architektūrinės visumos.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis